Atte Jääskeläisen käsittämätön tuplavirhe

Kauan kesti taistelu, ja pitkään näytti siltä, että päätoimittaja Atte Jääskeläinen selviää sittenkin ehjin nahoin.

Kohun aikana hän taisteli itsensä suomalaisen mediakentän pelottavimpien tasohirviöiden ohitse. Vaikka miekaniskuja jakelivat emeritateurastaja Susanne Päivärinta, suloisella satiirilla surmaava Ruben Stiller, Ylegate-musketöörit Eronen-Vuorikoski-Liski, raporttiprofessori Olli Mäenpää sekä Tuomas ”Hävettääkö?” Embuske, jaksoi Jääskeläinen hymyillen torpata väitteitä. Ja hyvin torppasikin.

Kaikki oli jo melkein ohitse. Juhannus häämötti. Kun vain olisi selvinnyt kesälomien alkamiseen saakka, niin kohu olisi jäänyt taakse.

Mutta ei. Hän suostui päävastustajansa Helsingin Sanomien ehdottamaan laajaan henkilökuva-artikkeliin. Se oli typerä, alkeellinen virhe – joka mitä ilmeisimmin maksoi hänelle päätoimittajuuden.

Valloilleen päässyttä mediakohua on hyvin vaikeaa tyynnyttää, mutta taitavasti toimien sekin on mahdollista. Olennaista on puhua rehellisesti ja kertoa heti kaikki olennainen. Mitä pidempään kohu jatkuu, sen varmemmin se päätyy kohteen kannalta ikävään lopputulokseen. Jääskeläinen ei jostain käsittämättömästä syystä hahmottanut sitä, että HS halusi keinolla millä hyvänsä pitää Ylegaten käynnissä, ja käytti välineenään Jääskeläisestä viikonlopuksi tehtyä henkilökuvajuttua.

Juttuun suostuminen oli virhe. Mutta ne sanat, jotka haastattelun tehnyt HS-toimittaja Anna-Sofia Berner onnistui Jääskeläiseltä sitaatteina saamaan, olivat kuolemaksi.

Kuten uutisoinnista tiedämme, Jääskeläinen kyseenalaisti JSN:n aseman. Tällainen pohdinta olisi ollut normaalioloissakin iso uutinen, mutta tällaisten pohdintojen esittäminen tulkitaan hyvin voimakkaaksi ylimielisyyden osoitukseksi. Kun Jääskeläinen sanoi..

”Jos JSN ryhtyy liikaa määrittelemään Yleisradion journalistista linjaa, Yleisradion täytyy varmaan perustaa oma elin sitä varten.”

.. hän tosiasiassa sanoi:

”Pitäkää sääntönne ja neuvostonne. Vaikka olemme tämän kohun aikana kovasti nöyristelleet ja lupailleet muutosta, me jatkossa juuri niin kuin itse haluamme.”

Harvoin näkee noin tomerasti potkaistua omaa maalia. Jääskeläinen teki yhdellä typerällä ja ylimielisellä kommentillaan tyhjäksi kaiken sen, mitä oli koko Ylegate-kohun yhteydessä sanonut.

Ja se oli sitten siinä. Ei auttanut kiistäminen, ei auttanut sarkasmikortti, ei auttanut ”sori, mokasin”.

Skumpat esiin, Sanomatalo. Ylen vastaavan päätoimittajan potkuihin päättynyt pitkällinen mediaoperaatio on Helsingin Sanomille kirkuva riemuvoitto. Pahimman kilpailijan täydellinen nujerrus, nöyryytys ja kaatuminen naama edellä kuralätäkköön.  

Ja kun skumpat on juotu, sitten vain jatkamaan hyvin alkanutta urakkaa. HS:n päätoimittaja Antero Mukka jo iltasella pohtikin:

”Ylen ongelmat eivät varmasti ratkea yhtä miestä vaihtamalla. Ilmeistä on kuitenkin, että Jääskeläisen lähtö oli edellytys sille, että tilannetta ylipäänsä päästään kunnolla avaamaan.”

MatiasTurkkila
Perussuomalaiset Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Perussuomalainen-lehden ja Suomen Uutisten päätoimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu