Matias Turkkila

Uraani halkeaa, PS ei

(Kommentti 15.6.2017: Kirjoitin tämän blogin hyvässä uskossa. Niinkuin nyt nähtiin, kirjoitus osoittautui kokonaan virheelliseksi. Pyydän anteeksi. )

xx

Lännen Median aamupäivällä julkaisema epäuutinen perussuomalaisten eduskuntaryhmän oletetusta jakautumisesta meni sukkana läpi suomalaisen mediakentän.

Lännen Median uutinen lauantaina vihjaili seuraavasti: ”Suomen hallituksessa on käyty vakavia keskusteluja siitä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman eduskuntaryhmänsä ja jatkaisi hallituksessa. Asia vahvistettiin perjantaina Lännen Medialle useista eri hallituslähteistä.”

Tämä pätkä vaatii hieman suomentamista. Ensinnäkin hallituslähde-sanalla tarkoitetaan joko ministeriä tai ministerin erityisavustajaa eli ns ”erkkaria”.

”Useita”-sanalla tarkoitetaan määrää, joka on suurempi kuin yksi.

Kolmanneksi, tekstissä ei mainita mitään siitä, että keskustelua olisi käyty perussuomalaisten keskuudessa. Jos olisi, asia olisi uutisessa kerrottu.

Niinpä ”Asia vahvistettiin perjantaina Lännen Medialle useista eri hallituslähteistä” tarkoittaa suurella todennäköisyydellä sitä, että pari keskustan ja kokoomuksen erkkaria on juorunnut asiasta toimittajan eduskunnan kuppilassa, ja tästä on revitty lauantain skuuppi. Vahinko vain, että uutinen oli ankka. Vai oliko edes se? Uutinen on niin läpisurkea, ettei sitä ilkeäisi kutsua ankaksi – joka on sentään kiltti ja sympaattinen otus.

Noh, asia otettiin suomalaisessa mediakentässä tietenkin sen enempiä pohtimatta vastaan ja nieltiin sellaisenaan totuutena.

Muistuttaisin journalistin ohjeista: Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu.

On kuvaavaa, että SDP:n Demokraatti-verkkolehti ainoana mediana vaivautui kysymään ps-ryhmyri Toimi Kankaanniemeltä, että onko tässä jutussa mitään perää. Ryhdikästä toimintaa. Normaalit mediat eivät tällaiseen ikävään ja työlääseen varmisteluun vaivautuneet vaan alkoivat välittömästi rakentaa höttöisen hiekan päälle. Tulos ei ole kunniaksi kenellekään.

Jos toimitukset olisivat alkaneet toden teolla asiaa pohtimaan, he olisivat ensin joutuneet vastaamaan keskenänsä seuraavaan kysymykseen: ”Ihanko varmasti me kaikki täällä toimituksessa uskomme siihen, että kaikki perussuomalaiset ministerit ja 15 kansanedustajaa eroaisivat omasta puolueestaan ja perustaisivat uuden eduskuntaryhmän? Onko täällä paikalla ketään jonka mielestä tämä ei välttämättä ole totta? Anyone? Käsi ylös, rohkeasti vaan! Eikö ole? No ei muuta kuin juttua tekemään sitten vaan.”

Moni politiikan toimittaja varmaankin toivoisi, että tällainen halkeaminen tapahtuisi. Mutta toivomisesta on vielä pirun pitkä matka siihen, että voisi uutisoida siitä, että tällainen halkeaminen on mahdollisesti tapahtumassa.

Ettei nyt ihan pelkästään minun sanani varassa tarvitsi olla, Soini kommentoi asiaa blogissaan:

”Ajatus siitä, että loikkaisin perustamastani puolueesta on mieletön. Se oli Juudas, en minä, joka meni ja hirtti itsensä. Kolmellakymmenellä hopearahalla, jotka kavaltaja sai, ostettiin savenvalajan pelto muukalaisten hautausmaaksi.”

En tiedä, onko kenelläkään muulla vastaavaa havaintoa, mutta minusta näyttää siltä, että suomalainen journalismi ei kykene noudattamaan omia sääntöjään silloin, kun uutisoinnin kohteena on PS. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Matias alkanut kirjoittaa US:ään, aika kova paniikki siel Erottajankadun puoluetoimistolla. :D

Käyttäjän MatiasTurkkila kuva
Matias Turkkila

Yrjönkadulla, my dear. Itse asiassa parempi paniikki-indikaattori on se, että ei kirjoita blogeja.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ei voi välttyä ajatukselta, että uutisoinnin alullepaneminen on ollut tarkoitushakuista.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kyllä puolueene on jo haljennut ja hajonnut. Äänestäjät ainakin on puolueen hylännyt. Kuntavaalit kertoivat karua kieltä, sitä ei mikään persupesu muuksi muuta.

Käyttäjän MatiasTurkkila kuva
Matias Turkkila

Teppo, kirjoitin päivän uutisoinnista, joka meni kummallisella tavalla pieleen. Medialla on aika iso rooli tässä maassa, joten asioiden soisi tulevan uutisoiduksi edes sinne päin kohdilleen. Jos näin ei käy, saatan kirjoittaa asiasta.

Sillä, mikä on kannatus kuluvalla ajan hetkellä, ei oikeastaan ole vaikutusta siihen, oikaisenko uutisointia vai en.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eikös sinun tehtäväsi olisi saada kristalloitua mikä on ps-hajaannuksen olennainen jakolinja ja saada omassa mediassasi aikaa oikeaa keskustelua siitä lähtien.
Käytät jatkuvasti sanaa media kuin jotain itsesi ulkopuolella tarkoittaen.
Olet kuin talollinen joka laiminlyö tilansa ja istuu kapakassa maatyöläisten kanssa haukkumassa talollisia.
Jos ei ole missään omavastuullisena ei ole missään hyvässä mukana. Eli on epäisänmaallinen.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Lännen media on kuitenkin jossain määrin oikeilla jäljillä sillä PS voi hyvinkin jakautua erityisesti Halla-ahon valinnan myötä kahteen riitelevään blokkiin.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Ihan herttaista, että Turkkila vetoaa Journailistin ohjeisiin, joihin hänen itsensä päätoimittama lehti ei ole katsonut voivansa sitoutua. Syy tähän on kerrottu suoraan täällä:
https://www.suomenuutiset.fi/miksei-suomen-uutiset...
Koska Turkkilan päätoimittama julkaisu on avoimen puolueellinen, eikä se edes yritä olla muuta.

Ehkä samaa logiikkaa voidaan soveltaa myös tähän blogikirjoitukseen. Turkkila lienee pj-valinnassa tukevasti halla-aholaisessa leirissä, joten kaikki kulttia vastaan olevat uutiset täytyy jotenkin selittää pois. Tämä ei tee olemattomaksi sitä, että ps:n sisällä on myös niitä, joille halla-aholainen mamu-sössötys ei tunnu erityisen tärkeältä. Yksi heistä on nykyinen puheenjohtaja.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Niin, tietenkin puolueen lehti on puolueellinen. Siitähän juuri on kyse. Sen sijaan aika moni valtakunnallisesti merkittävä sanomalehti ainakin väittää olevansa puolueeton.

Käsittääkseni Halla-aho artikuloi varsin hyvin, minkä vastakohtana joskus pidetään "sössötystä".

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

JSN:n jäsenyys velvoittaa mm. julkaisemaan tarvittaessa oikaisuja. Turkkilan mielestä tämä ei kai ole hyvää journalismia. En tiedä, kuinka paljon pitäisi arvostaa politiikkaa, joka hakee tukea valehtelusta.

Tuskin Lintula oikeasti luulee, että Halla-ahon artikulointi tekisi hänen puheistaan järkevämpiä. Sössötys kun voi olla myös sisällöllistä.

Käyttäjän MatiasTurkkila kuva
Matias Turkkila Vastaus kommenttiin #21

Itse asiassa oikaisujen ja vastineiden julkaisuvelvollisuudet eivät tule JSN:ltä vaan Suomen laista.

Laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä, luku 3. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/2003046...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mietti aikanaan liittymistä demareihin. Aatteilla ei taida olla nykyään kovin paljon merkitystä, kun niitä voidaan sujuvasti vaihdella (Vartiainen ja Soini).

Suomeen ei mahdu kolmea porvaripuoluetta. PS ei pysty mitenkään viemään äänestäjiä Kokoomukselta ja Keskustalta. Pettynyt vasemmistolainen äänestäjä antoi äänensä PS:lle. Myös liikkuvissa äänestäjissä oli kannattajia.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Se tässä on omituista lisäksi, että uutiseen ei ole pyydetty kommentteja keskustan ja kokoomuksen miltään vastuuhenkilöiltä. Kyllä minua ainakin kiinnostaa kuulla, mikä on hallituspuolueiden puheenjohtajien kanta siihen, jos heidän puolueissaan puuhataan hallituskumppanin hajottamista. Mutta mitäs turhia kyselemään?

Ottamatta noin muuten kantaa asiaan kun tästä ensimmäistä kertaa median välityksellä kuulen, herää kysymys mikä olisi se motiivi jolla suuri joukko perussuomalaisia loikkaisi ulos puolueesta hallituksen pönkäksi ja lähtisi kaveeraamaan mm. RKPn kanssa.

Mitä sellaista kok ja kesk voisivat luvata, että näin tapahtuisi?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Toimittajalle on hallituksessa käydyistä keskusteluista tietävä kertonut, että on ollut esillä minkälainen eduskuntaryhmän pitäisi olla, jotta muut hallituspuolueet voisivat tehdä sen kanssa yhteistyötä?

Miten kirjoittaja voi todeta tämän jutun valheelliseksi kun ei tiedetä onko se sitä? Blogin kirjoittaja ei ole maininnut mitään tietolähdettä mihin väitteensä perustaa.

Todennäköisesti juuri tällainen keskustelu on käyty, koska täytyyhän maan hallituksessa varautua uuteen tilanteeseen. On käyty läpi Soinin ja muiden PS-ministerien kanssa minkälaisia vaihtoehtoja olisi tarjolla hallitusyhteistyön jatkamiseksi.

Uskottavammalta se kuulostaa kuin kirjoittajan väite uutisankasta. Olisihan se suorastaan hölmöä jos ei varauduttaisi tilanteeseen keskustelemalla etukäteen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ketkä vuotavat hallituksesta salaisia keskusteluja mediaan? Joku Kokoomuksen tai Keskustan eduskuntaryhmän avustajista, koska on tilaisuus edesauttaa vaatustajapuolueen hajoamisessako?

Nyt Kokoomus ja Keskusta ovat Perussuomalaisten kanssa hallituksessa vaikeuksissa. Alkoholilaki meni farssiksi, joten motiivi todennäköisesti toiminnalle löytyy.

Käyttäjän MatiasTurkkila kuva
Matias Turkkila

Marko Junkkari tosiaan antoi oman palasensa keskusteluun toteamalla kolumnissaan, että asialla ovat nimenomaan kokoomuslaiset ja keskustalaiset.

http://www.hs.fi/junkkari/art-2000005239024.html

Missään - edes alkuperäisessä Lännen Median uutisessa - ei ole vihjattu, että pohdintoja olisivat käyneet perussuomalaiset itse. Ja kuten tuossa yllä kirjoitin, uuteen eduskuntaryhmään siirtyminen tarkoittaisi eroa puolueesta. Tämä koko kuvio on niin korni, ettei voi kuin ihmetellä, miten se meni niin sukkana kaikkialta läpi.

Juuri tällaisiin kohelluksiin joudutaan, kun ei viitsitä kuulla sitä tahoa, joka on kulloinkin syytöksiä saavana osapuolena. Pieleen menee, järjestelmällisesti.

Ilkka Luoma

" ... [ … Perus – Erkki äänestää Halla-ahoa, sillä hänellä on selvä kanta maahanmuuttoon; se on kirkas – ei enää perusteettomia pakolaisia, ei sekoiteta omaa pakkaa enempää. Halla-aho sai siipeensä jo uransa alkuvaiheissa kun ennusteli Kreikkaan panssarivaunuja kaduille – syntyi Jussille liikanimi ”panssarijuntta” …

… Perus - Päivikki ihmetteli minne ovat kadonneet Perussuomalaisten jytkyttelyteesit: ”Ei Natoon, ei EU ja markka takaisin”. Hävisivät kuin hauet kaislikoista. Pettikö Soini äänestäjänsä?|2 Ehkä, aprikoi Perus- Päivikki, olivathan kannatusmittaukset pudonneet puoleen huipustansa, ja Halla-aho saattaa puolittaa vielä puolikkaankin – jakamalla puolueen kahteen osaan. No – aika näyttää … ]

Halla-aho on yhden liikkeen asiamies, fiksu ja sanallisesti ymmärrettävä – vähemmän lakritsia, vähemmän banaaneja eikä rehottavia finnejä lainkaan. Soini johti retoriikalla – ”Miten Te kehtaatte, ja kyllähän Te kehtaatte”. Nyt soivat uudet sävelet ja Timo saattaa karistaa Jyrki Kataisen tavoin tomut jaloistaan. Pää oli tullut vetävän käteen? ... "

~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2017/03/jussi-halla-... -

.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Turkkila siis arvaa että "tarkoittaa suurella todennäköisyydellä sitä, että pari keskustan ja kokoomuksen erkkaria on juorunnut asiasta toimittajan eduskunnan kuppilassa" ja tämän oman arvauksensa perusteella ryhtyy pieksämään uutista. Mitään tietoa hänellä ei oikeasti ole lähteen henkilöllisyydestä tai asemasta.

Turkkilan toimituksilta itseltään edellyttämä kysymys on myös väärä. Ei toimittajien tarvitse uskoa siihen, eroavatko persut ja perustavat oman ryhmän. Heidän tulee kysyä itseltään, uskovatko he että hallituksen sisällä on sellaisesta keskusteltu. Ihmettelisin jos ei olisi.

Sillä että Kankaanniemi tai Soini kiistää asian ei ole mitään merkitystä itse asian kannalta eli sen, onko hallituksessa keskusteltu asiasta. Artikkelissa ei väitetä, että Kankaanniemi tai Soini olisi ollut keskustelemassa asiasta.

Turkkila vetoaa journalistin ohjeisiin joita, kuten edellä sanottu, hänen päätoimittamansa media ei noudata. Ei Turkkila voi tietää onko ohjeita rikottu. Lukija voikin esittää itselleen kysymyksen: "Ihanko varmasti uskomme siihen että artikkelin kirjoittaja on keksinyt jutun itse vai onko todennäköisempää, että asia on tullut esille hallituksen sisältä kuten artikkelissa väitetään". Jälkimmäisessä tapauksessa journalistin ohjeita ei ole rikottu.

Spekulaatiot hallituskokoonpanosta ovat normaalia journalismia erityisesti tapauksessa, jolloin hallituspuolueen johtoon on mahdollisesti nousemassa hahmo joka voi vakavasti vahingoittaa hallitusyhteistyötä ja jopa johtaa uuteen kokoonpanoon hallituksessa. Tämä siinäkin tapauksessa, että spekuloinnin sisältö ei miellytä niitä persuja jotka haluavat pitää kiinni hallituspaikasta.

ps. Suomen Uutisissa HS:n Marko Junkkari "vahvisti sen, että keskusteluja on käyty, mutta vain keskustan ja kokoomuslaisten piirissä." Turkkilaa mukaellen, missä on SU:n lähdekritiikki. Oletteko varmistaneet, että näin on tosiaan tapahtunut?

Käyttäjän MatiasTurkkila kuva
Matias Turkkila

Kysymys: Mitä uutisarvoista on siinä, jos kokoomus pohtii PS:n ryhmän splittiä?

Vastaan itse: Ei yhtään mitään, ja siksi käsissämme onkin nollauutinen. Aivan yhtä hyvin sinä voit ruudun siinä päässä pohtia vaikka Mars-planeetan halkeamista, mutta ei sekään ole uutinen. Sinun pohdintasi ei vaikuta Marsiin. Ja aivan vastaavasti: kokoomuslaisten pohdinnat eivät vaikuta PS:ään.

Sillä, kuuluuko puoluemedia SU julkisen sanan neuvostoon ei ole merkitystä sille, pitääkö JSN:ään kuuluvien sääntöjään noudattaa vai ei.

Kysyt lopussa SU:n lähdekritiikistä. Junkkarin kommentti ei tietenkään yksinään riitä. Mutta Junkkarin ja Soinin ja Kankaanniemen ja Terhon kommentit riittävät yhdessä, semminkin kun yksikään relevantti taho ei ole lausunut päinvastaista.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Artikkelin uutisarvo tai oman näkemyksesi mukaan sen puuttuminen ei kuitenkaan tee artikkelista journalistin sääntöjen vastaista. Alunperin kritiikkisi kohdistui jälkimmäiseen, tämä uutisarvon arvioiminen tuli nyt vähän päälleliimattuna jälkikäteen.

"Sillä, kuuluuko puoluemedia SU julkisen sanan neuvostoon ei ole merkitystä sille, pitääkö JSN:ään kuuluvien sääntöjään noudattaa vai ei."

Tässä olet tietenkin aivan oikeassa. Valtamedia toimii sääntöjensä mukaan ja jos ei, se on sitoutunut korjaamaan virheet riippumatta siitä, toimiiko SU niin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Mikäli Keskustalla ja Kokoomuksella ei tässä tilanteessa ole plan B pohdintoja, niin pidän sitä todella vastuuttomana.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Vaihtoehtoja on ainakin neljä, jos Halla-aho valitaan.

1) Hallitus jatkaa kuten ennenkin tai ministerivaihdoksilla. Erityisesti Kokoomuksesta on tullut viestejä, että tämä ei käy.
2) Persut lähtevät hallituksesta ja tilalle tulevat RKP ja KD. Aivan varma, että tästä vaihtoehdosta on keskusteltu.
3) Osa persuista perustaa oman ryhmän joka jatkaa hallituksessa. Halla-aholaiset jäävät oppositioon. Olisi omituista jos tästä ei olisi keskusteltu korkealla tasolla kuten Turkkila väittää tietävänsä.
4) Hallitus hajoaa ja tulee uudet vaalit. Tämä on epätodennäköinen ratkaisu, koska Kokoomuksen ja Kepun kannalta tärkeimmät asiat kuten Sote- ja maakuntauudistus jäisivät toteutumatta.

Vaihtoehtojen, yhden tai useamman, esilletuominen mediassa on normaalia journalismia eikä persuilla ole mahdollisutta sitä kieltääkään.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kovin yhteistyökykyisiltä eivät persujen fraktiot vaikuta. Halla-aho ei koskaan ruvennut rengiksi tai edes yhteistyökumppaniksi vaan alunperin halveksi lökäpöksysiä uskovaisia.
Halla-ahon elitismi on kovin epäsuomalaista lajia. Suomen vanha hyvä eliitti oli aina isänmaallista ja kotiinpäin vetävää ja sivistystä arvostavaa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Roikkupöksyisten, isomahaisten ja perskännisten, seuraavissa eduskuntavaaleissa oman ilmoituksensa mukaan ziljoona ääntä kokoavien varavaltuutettujen eduskuntaryhmä" (määritelmä Halla-ahon) voisi olla hyvä nimi hallituksessa jatkavien nykyisistä persuista irtautuneiden ryhmälle.

Käyttäjän MatiasTurkkila kuva
Matias Turkkila

Sini, olet selvästi fiksu ihminen. Mutta antipatiasi Jussia ja persuja kohtaan todennäköisesti estää sinua näkemästä heihin liittyviä asioita kovinkaan kirkkaasti. Viha tyhmentää.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Onhan hänessä (H-a) se hyvä ettei yritäkään vetää mitään kansallista agendaa vaan on reilusti osa äärioikeistolaista internationaalia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset