Matias Turkkila

Mykkä Jättiläinen ei katso Juha Sipilän pimeään komeroon

Seura-lehden Jarno Liskin ansiokkaassa kirjoituksessa käydään läpi pääministeri Juha Sipilän miljonääripolkua. Tekstissä tuodaan päivänvaloon niitä kiemuroita, joilla poliittinen päätöksenteko ja yritysten yhteiset intressit ovat tässä maassa peruuttamattomalla tavalla kieputtuneet yhteen. Samaan vyyhtiin on sotkeutunut tahallaan rampautettu media.

Kuten monet muistavat, Liskin tutkiva journalismi oli Yleisradiolle liikaa. Niin ikään poliittisiin verkostoihin peruuttamattomasti kieputtunut mediamammutti ylenkatsoi (sic.) Liskin ”spekulatiivista journalismia”. Hänen juttunsa paiskattiin roskikseen eikä määräaikaista sopimusta enää jatkettu.

Kummallista.

Niin kuin olen monesti kirjoittanut, Suomen mediakenttää hallitsee Mykkä Jättiläinen, jolle poliitikot syytävät rahoitusta sadoin miljoonin. Se vie hapen kaupallisilta mediatoimijoilta, jotka hädässään joutuvat turvautumaan halpaan klikkiotsikkomoskaan. Massiivisesti rahoitettu Yle kuitenkin kieltäytyy penkomasta keskeisten päättäjien taustakytkentöjä.

Poliitikot eivät halua muuttaa kuviota. Miksi haluaisivatkaan? Uutis- ja ajankohtaisputki tarjoaa mahtavan platformin jokailtaiselle jargoninsuoltamiselle. Kaiken huippu on lauantain Ykkösaamu, jossa yksi huippupoliitikko nostetaan lähes tunniksi hölöttämään tarinaansa.

Havaitseeko kukaan mitään outoa tässä kuviossa? Havaitseeko kukaan jatkuvasti esiintunkevia vähemmän hienovaraisia vihjeitä siitä, että Suomen tutkiva journalismi on Aku Ankka -tasolla? Se on sitä, koska näin asian tilan halutaan olevan. Niin ikään Ylestä häädetty Pekka Ervasti tavoitti Liskin, Salla Vuorikosken ja Jussi Erosen lähdöstä kertoneen juttunsa otsikoinnilla paljon: "Poliitikot laittoivat Yleisradion johdon polvilleen."

Mitä kaverikapitalismiin tulee, on syytä julkaista nyt toistamiseen se, mitä kirjoitin viime vuoden lopulla ilmestyneessä Me-kirjassa:

”Suomessa ennen kaikkea kokoomus ja keskusta ovat perinteisesti väittäneet  kannattavansa markkinataloutta, vaikka ne oikeasti ovat vuosikymmeniä edustaneet kaverikapitalismia (Crony Capitalism). Puolueiden peruskivi, kaverikapitalismi, ilmenee ennen kaikkea puoluetta ideologisesti lähellä olevien yritysten, puolueen perinteisten kannattajien ja vaalirahoittajien bisnesten suojeluna kilpailulta. Vapaa kilpailu on kaverikapitalistin pahin vihollinen. Kaverikapitalismissa päätöksenteon keskiössä ovat kaveruus ja yhtenevät intressit.

Suomi ei ole vielä koskaan ollut likimainkaan täydellinen markkinatalousmaa, kuten eivät monet muutkaan valtiot. Suomessa on paljon kilpailua rajoittavaa sääntelyä, jota on perusteltu suomalaisille yhteiskunnan haluna suojella kansalaisia. Mutta perustelut ovat teennäisiä. Kaverikapitalismin myötä kansa on jaettu kahtia, kaverikapitalismista hyötyjiin ja sen maksumiehiin.

..

Suomessa on kolme tapaa rikastua: 1) Perinnön saaminen, 2) kaverikapitalismi ja 3) yrittäminen oikeaan aikaan, oikeassa paikassa teknologisessa murroskohdassa.

Yrittäjyysvajeesta kipeästi kärsivä Suomi huudatti 2015 pääministeriksi keskustataustaisen yrittäjän, jonka kaikki huippusuoritukset on tehty poliittisesti säädellyillä regulaatiomarkkinoilla. Paskalakikuvio on tästä vain jäävuoren huippu.

Häkäpönttö-Sipilän kansansuosio hyydytti median. Tai ainakin sen osan mediasta, joka ei ole kytkeytynyt keskustapuolueeseen. Jälkimmäisen ei tietenkään koskaan ollut tarkoituskaan tehdä muuta kuin innostaa ”puolueettomalla tiedonvälityksellä” kansalaisia tuoreen keskustakasvon taakse.

Median moitittiin jo ennen 2015 vaaleja päästäneen pääministeri Sipilän ”käsittämättömän vähällä”. JSN:n puheenjohtajan olettaisi näyttävän esimerkkiä siitä, miten media valvoo poliitikkoja. Sen sijaan toimittajien ylin vahtikoira Risto Uimonen päätti ennen eläkkeelle lähtöään kirjoittaa kritiikittömän ylistyskirjan Sipilästä. Tällaisella toiminnalla tehdään koko journalismi-instituution puolueettomuus naurunalaiseksi. Ehkäpä joku median edustaja innostuu kaiken joskus kysymään Juha Sipilältä hieman vaikeampiakin kysymyksiä. Hänen yritystoimintansa kun on ollut sen verran laajamittaista ja vyydittynyttä, että kurkistus komeroiden pimeimpiin nurkkiin olisi vähintäänkin aiheellinen. ”

Liskille vielä kerran kiitokset. Hän penkoo sieltä, minne muiden ei ole lupa mennä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Länsimainen sananvapaus toimii niin, että kaikki kyllä julkaistaan, mutta virallisen totuuden kanssa ristiriidassa olevien soraäänien löytämiseksi mediasta on tehtävä sen verran työtä, että useimmilta se jää tekemättä.

You Don't Know What You Don't Know - Noam Chomsky

Käyttäjän MatiasTurkkila kuva
Matias Turkkila

Jep. Maailma on aika raadollinen paikka, jos sileää pintakerrosta hieman raaputtaa. On henkisesti helpompaa olla syventymättä puljauksiin ja ketkuiluihin. Mutta älyttömäksi touhu menee, jos media - jonka keskeisenä tehtävänä olisi tuoda vääryyksiä päivänvaloon - alkaa toimia esteenä tietojen julkistamiselle.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Voi, onhan Sipilää yritetty kampittaa näillä yritysjutuilla jo ennen pääministeriaikaa. Tosin tutkivat journalistit saivat aikaan lähinnä myötähäpeää ja ihmettelyä tarkoitusperistä. Olikohan se 2012, kun YLEllä tutkittiin yritystukia, ja "ihan sattumalta" arvottiin toiseksi esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan maakunta ja (jälleen ihan vaan sattumalta) Sipilän Solitra. 2013 oli sitten löydetty vanha työsuojeluraportti vuodelta 1994. Jälleen katsoja jäi lähinnä ihmettelemään miksi juuri tuo työsuojeluraportti katsottiin julkaisemisen arvoiseksi 20 vuotta myöhemmin. Olisi nyt edes verrattu muihin aikakauden työsuojeluraportteihin, mutta ei... Olisi kait mennyt viimeinenkin pohja jo muutenkin huteralta jutulta (yrityksen johtoportaaseen kuului muuan insinööri, josta 2011 tuli kansanedustaja ja vuotta myöhemmin jopa puoluejohtaja).

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Yle on kulttuurimarksilaisten handus ja six eivät halua tehdä juttua porvaripuolueiden taloudellisista kytköksistä vai miten nämä hommafoorumilaisten salaliittoteoriat menevät... ? :D

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Joo, edes Stilleriä nämä frankfurtilaisbilderbergerit eivät siedä, vaan joku Ukkola on tuotu peittelemään asioita...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Suomen Uutiset voisi palkata puoletuilla muutaman tutkivan journalistin toimitukseensa sen sijaan, että veronmaksajien rahaa kipataan säätiöön.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tarkoitat varmaan lehdistötuilla millä nämä aviisit pyörivät?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Lehdistötuki ymmärtääkseni lakkautettiin ja liitettiin puoluetukeen. Perussuomalaiset saavat sitä noin 7 miljoonaa vuodessa, sillä voisi pari toimittajaa palkata Suomen uutisiin, niinTurkkilakin voisi toimittaa omaa lehteänsä eikä muiden.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #14

Vai saavat ihan 7 miljoonaa vuodessa?
Soinin hallitseman säätiön omaisuuden täytyy olla todella suuri!

Turha näiden persujen on hirnua Sipilän toimista, kun oma pesä on siivoamatta!

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #15

Minusta persutoimittajat voisivat tutkia Sipilän, Kokoomuksen ja rk:n säätiöiden toimintaa, kun puolueen medialla pitäisi olla siihen varaa. Nyt vain syytetään muita siitä, ettei tehdä sitä, minkä voisi tehdä itsekin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Hyvä ja asiallinen totuuteen perustuva toimittajatyö on arvokasta ja raatokasojen tonkijat ovatkin sitten asia erikseen. Suomen mediassa vikana ei ole se, mitä julkaistaan, vaan se, mitä jätetään julkaisematta.

Nykyinen hallitus on saanut niskaansa roimasti monenlaista kakkaa, mutta kovin epämääräisin perustein. Leikkauksista pidetään suurta haloota, mutta todellisuudessa julkiset menot kasvavat edelleen Suomessa eniten koko Euroopassa, kuten on ollut jo liki 10 vuoden ajan.

V. 2017 Suomen julkiset menot kasvavat budjettiarvoin 2,7 %, joten kovinkaan suurista säästöistä lienee turha edes puhua.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Suomen kansanedustajat ovat ymmärtäneet ihan väärin työnsä tarkoituksen eduskunnassa verorahojen käytön valvojina, ne ovat tarkoitettu käytettäväksi yhteiskunnan hyväksi, eikä ministerien omien bisnesten rahoittamiseen. - Olis pikku hiljaa alettava töihin asian saattamiseksi oikealle tolalle, ei tämä peli voi näin jatkua!

"Nyt ei siis enää pelata maakunnallista Teknoventure-sarjaa vaan valtakunnallista liigaa: Sipilän itsensä toteuttama malli, miljonääriksi yhteisin varoin, mahdollistaa käsinpoimituille kasvuyrittäjille miljoonien monistamisen. Rahojen käyttö on arvatenkin hallituksen liikesalaisuus, ja yritysten omistajatietojen heikentäminen vaikeuttaa rahankäytön seuraamista entisestään".

Seura lehti selvitti Sipilän taustat ansiokkaasti, niin kuin blogissa selvitettiin.

Toinen härski oman edun tavoite toteutui Mauri Pekkarirella, hän sai lakiesityksen syöttötariffista läpi ja Taaleritehdas jossa tuulivoima johtajana on vävy ja tytär (teki muuten lopputyön syöttötariffista), Pekkarinen ja Tarasti kiersivät tilaisuuksissa puhumassa tuulivoiman hyväksyttävyyden edistämiseksi, mitään haittoja ei kerrottu olevan "ääni on kuin jääkaapin hyrinää", ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on EU:n vaatimuksesta pakko tehdä uusiutuvaa energiaa tuulella valtion hulppealla tuella.
http://paivanbyrokraatti.com/2015/09/25/pb-mauri-p...

Eija-Riitta Korhola selvitti Mauri Pekkarisen perheen kytköksiä tuulivoimaan - ”Ne on ihan härskejä”
http://www.iltasanomat.fi/vaalit2015/art-142716931...

Mauri Pekkarinen vastaa Eija-Riitta Korholan koviin väitteisiin: ”Täyttä valhetta”
http://www.iltasanomat.fi/vaalit2015/art-142717413...

Tässäkö Kepun vaalikompastus – IM selvitti Pekkarisen vävyn tuuulivoimakytkökset
http://www.iltamakasiini.fi/artikkeli/266362-tassa...

Arkkitehti Jukka Siren kirjoitti Suomen Kuvalehdessä: "Minimaalisella ekosähkön saannilla on aikaansaatu maksimaalinen ympäristöhaitta". Ja näin se on suurimmassa osassa rakennetuissa "tuulivoimapuistoissa", liian lähellä asutusta on aiheutettu vakavat terveys- ja ympäristöhaitat. Näiden takia on perheitä muuttanut evakkoon kodistaan ilman mitään hyvitystä menetetystä omaisuudesta.

- Marjo Kyllösen perhe omistaa Seed ry-nimisen "kansalaisjärjestön", joka on saanut satoja tuhansia euroja tukea ulkoministeriöltä.
Ovatkohan virastopäälliköt olleet tietoisia tästä konkreettisesta meriselityksestä?

"Tutkinnassa miljoonien huijaus
Suoniemen tapausta tutkii Helsingin poliisin talousrikosyksikkö. Poliisi epäilee, että Suoniemi on huijannut itselleen jopa miljoonia euroja koulujen laitehankintoihin tarkoitettuja rahoja."

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/opetusvi...

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Myönnän, en tunne kovinkaan hyvin Suomen Uutisten toimituspolitiikkaa, tai sen -historiaa. Otsikkotasolla kyseinen lehdykkä ei paljoa ole ollut julkisuudessa.

Kannattaisiko sitä tutkivaa journalismia harrastaa siellä SU:n toimituksessa, eikä huudella muiden lehtien palstoilla?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Sananvapauden rajoittajia riittää.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Hyvä kysymys, miksei Suomen Uutiset tee sitä tutkivaa journalismia, vaan tyytyy moittimaan muuta mediaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Niin, jätetään se tutkiva journalimi kansan uutisille ja demokraatille :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Turkkilan mediakritiikki ei pohjaudukaan mihinkään suhteellisuuteen vaan on 100% ideologiaperäistä Pohjimmiltaan on kysymys salaliittoteorian uutterasta levityksestä jossa teoriassa hirveä media pitää yllä "eliitin multilulttuuriuskontoa".
On selvä että tämä ideologiansyöttöprioriteetti lamaannuttaa hänet itse mediatoimijana ja että kun media onnistuu vallan vahtikoirana hänen pitää tulla sen palstoille tällaisella "toisaalta toisaalta"ulostulolla.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Edelleen vaan ajankohtainen. Sipilän puhe (rivien välistä) :• https://www.youtube.com/watch?v=eQRAD636y0I

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Pääseekö Sipilä vapaasti omistajaohjailemaan veronmaksajien varoja lähipiirilleen ja kevereilleen, kun tietää, että Perussuomalaiset joutuvat tämän pakosti sallimaan jotta saavat niitä omiakin torsoiksi jääneitä tavoitteitaan läpi?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kiitokset blogisille ja Jarno Liskille, kun paljastavat pääministeri Juha Sipilän "kaverikapitalistista" uraa. Kyllähän tällaiset seikat on saatava koko kansan tietoon.

Olen kritisoinut pitkään sitä, että Sipilä piti pääministerinä valtionyritysten ohjausta käsissään. Nyt ymmärrän miksi. Nyttemmin Sipilä on luovuttanut tuon salkun "kaverikapitalistinsa" hoitoon.

Ihmettelen vielä, miksi Keskusta on antanut Sipilän johtaa puolueen Kokoomuksen ohi oikealle. Puolueen kannattajakuntahan on vähävaraista maatalousköyhälistöä.

Melkein vielä enemmän ihmettelen sitä, että Perussuomalainen työväenpuolue jaksaa istua kuuneteluoppilaana Sipilän hallituksessa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Puolueen kannattajakuntahan on vähävaraista maatalousköyhälistöä.

Ei ole. Kyllä keskustan kannattakunnan pääosa on hyvin toimeentulevia tilallisia, joiden elintaso on turvattu erilaisilla tuolla..

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset