Matias Turkkila

Viereisessä pulpetissa: Isis-mies

Yli 20-vuotias, ääri-ideologioita päässään hautonut Turun puukottaja on viettänyt vuoden suomalaisessa yläkoulussa, samassa rakennuksessa seiskaluokkalaisten kanssa. Tajuavatko Suomen flegmaattiset päättäjät, kuinka järjettömille riskeille he altistavat yläasteikäisiä lapsia? 

Tiedätkö, miten Syyrian sota sai alkunsa? Tarina on mielenkiintoinen, sillä se paljastaa ihmisluonnosta paljon.

Helmikuu 2011, koulun pihamaa, Syyria. Joukko teini-ikäisiä poikia kirjoittaa punaisella värillä seinään ”Sinun vuorosi, tohtori”. Tarkoituksena on naljailla tohtoriksikin kutsutulle presidentti Assadille, mutta paikalliset viranomaiset ottavat asian tosissaan. Seuraavana päivänä pojat pidätetään ja viedään paikalliseen vankilaan. Poliiseja johtaa Assadin serkku Atef Najib.

Poliisit kuulustelevat ja kiduttavat lapsia viikkokausia. Äärimmäisen huolestuneet, tuskaiset vanhemmat anelevat lastensa vapauttamista, mutta turvallisuusjoukkojen komentaja Najib vastaa heille tavalla, joka hakee vertaistaan ylimielisyyden historiassa: ”Unohtakaa lapsenne, menkää kotiin ja tehkää uusia. Jos ette itse kykene lastentekoon, niin me poliisit voimme auttaa.”

Syyrialaiseen poliisikoulutukseen tuskin kuuluu edes alkeispsykologian opintoja. Jos olisi kuulunut, Najib olisi kenties ymmärtänyt, että lapsen kimppuun tahallaan käyvä saa vastaansa vanhemman, joka taistelee jälkeläisensä puolesta keinolla millä hyvänsä, tarvittaessa kuolemaan saakka.

Sanat ovat liikaa jo muutenkin äärimmäisen jännitteisessä tilanteessa, ja Assadin vastaiset mielenosoitukset leimahtavat käyntiin. Tarina lasten kimppuun käyvästä Assadin serkusta leviää suusta suuhun, toimien kuin ruutitynnyriin paiskattu tulitikku. Hurjistuneet ihmiset syöksyvät kaduille mielenosoituksiin vaatien lapsia pois vankiloista. Hallinto vastaa kyynelkaasulla ja tarkka-ampujien ampumilla luodeilla. Useat mielenosoittajat saavat surmansa tulituksessa, mutta tämä vain lisää raivoa entisestään. Assad vastaa tankeilla. Lopulta lapset vapautetaan, mutta tästä ei ole hallinnolle enää apua. Maa syöksyy kaaokseen, tunnetuin seurauksin.

Silmittömän, kaikki-kaikkia-vastaan riehuvan sisällissodan hornankattilassa Syyriaan syntyy tilaa kalifaattia tavoittelevalle Isis-järjestölle.  Järjestön perehtyneisyys ihmismielen syviin piirteisiin on huikeasti parempaa kuin typerän Najibin. Tulevien vuosien aikana Isis organisoi Eurooppaan järisyttävän sarjan terrori-iskuja.

++

Heinäkuu 2016, Nizzan rantabulevardi, Ranska. Tunisialainen islamisti Mohamed Lahouaiej-Bouhlel ajaa rekalla Ranskan itsenäisyyspäivää juhlineeseen väkijoukkoon. Hän kaahaa väkijoukossa jopa 90 kilometrin tuntinopeudella kahden kilometrin matkan. Rantakadulla oli tapahtumahetkellä tuhansia ihmisiä. Poliisi ampui lopulta kuljettajan kuoliaaksi.

Rekka murskaa 86 ihmistä kuoliaaksi, haavoittuneita on yli neljäsataa. Uhrien joukossa on kymmenen lasta. Time-lehden julkaisema kuva surmansa saaneesta pikkutytöstä nukke vierellään nousee symboloimaan iskun mielettömyyttä.

Isis ottaa iskusta kunnian ja kerskuu teollaan. Järjestö uhoaa, etteivät länsimaat kykene estämään sen tulevia iskuja.

++

Toukokuu 2017, Britannia. Huippusuositun poplaulaulajan Ariana Granden konsertti Manchesterissa. Konserttiin ujuttautunut 22-vuotias Salman Ramadan Abedi laukaisee naulapommin. Voimakkaan räjähteen paineisku ja naulat repivät konserttivieraita kappaleiksi, 23 ihmistä saa surmansa. Kuolleiden joukossa on useita lapsia, nuorin kuolonuhri on vain kahdeksanvuotias. Kymmenen kuolonuhreista on alle 20-vuotiaita. Sadat ihmiset saavat vammoja, useat heistä ovat alaikäisiä.

ISIS käynnistää villinä riehuvan sosiaalisen median kampanjan, jossa järjestön tukijat juhlivat iskun onnistumista. Isis väittää ”häpeämättömän” konsertin olleen vastaus muslimeja kohtaan tehtyihin iskuihin.

++

Elokuu 2017, Turku. Marokkolainen Abderrahman Mechkah –nimellä esiintyvä henkilö puukottaa useita ihmisiä. Puukotusta kuvataan silmittömäksi, kaksi kuolee. Uhreiksi valikoituu erityisesti naisia sekä näitä auttaneita miehiä. Iskijä saadaan pysäytettyä nopeasti poliisin ja ulkopuolisten rajun vastarinnan ansiosta.

++

Isisin propagandassa esiintyy jatkuvasti vaatimus länsimaalaisten surmaamisesta ”mistä heitä löydättekin”. Tunisialainen jihadisti Abu Muqatil neuvoo Daqib-lehdessä: ”Tappakaa kaikki. Kaikki vääräuskoiset ovat kohteita.”

Kuukausittain ilmestyvässä Rumiyah-lehdessä ISIS yllyttää hyökkäämään teini-ikäisten lasten kimppuun. Heidän surmaamisensa on ”halal”. Puistossa urheilevien teini-ikäisten lasten tappaminen on lehden mukaan muslimeille sallittua, ja se on ”korkeimman voiman palvontaa”.

Toisen numeron verenhuuruisessa Collateral Carnage (suom: verilöylyjen oheisvahingot) -artikkelissa muistutetaan, ”ettei kuolleiden lasten tai naisten takia pidä surra”.

++

Iltalehden mukaan Isis on jo pitkään kannustanut taistelijoitaan hyökkäämään nimenomaan Suomessa, mistä myös monet sen taistelijat ovat lähtöisin. Lehti kertoo myös, että Suomessa arvioidaan tulevan väitetysti suhteessa kaikkein eniten terroristijärjestö Isisin riveihin liittyneitä ulkomaalaistaistelijoita.

Suomen tilanne on kireä. Supon tarkkailussa on yli 300 henkilöä, ja tämän lisäksi poliisille tulvii valtavasti vihjeitä. Poliisin resurssit eivät millään riitä seuraamaan kaikkia.

Turun iskua kommentoinut suojelupoliisin erikoistutkija Pekka Hiltunen uskoo Isis-järjestön kannustavan yhä enemmän iskuihin Euroopassa.

Hiltusen mukaan se, että Turun puukotuksen uhreiksi valikoitui naisia, sopii yleiseen terroriteon toteuttajaprofiiliin. Hänen mukaansa aiemmissakin iskuissa ”on pyritty mahdollisimman korkeaan sokkiarvoon. Iskuja on kohdistettu muun muassa lapsiin ja nuoriin”. Terrorismitutkija Leena Malkki arvioi myös, että teolla on haettu korkeaa sokkiarvoa. ”Samalla esimerkiksi viestitään yhteiskunnalle, ettei se kykene suojelemaan edes haavoittuvimpia jäseniään”, Malkki arvioi.

++

Turun Sanomat kertoi keskiviikkona, että Abderrahman Mechkah oli käynyt vuoden verran opetuksessa turkulaisessa yläkoulussa. Kyseessä on Puropellon koulu, jossa opetetaan seitsemäs- kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisia oppilaita.

Mechkah on valehdellut ikäänsä alaspäin, koska alaikäisellä on parempi mahdollisuus turvapaikkaan. Itseään 17-vuotiaaksi väittänyt oli todellisuudessa yli 20-vuotias. Mechkahin tiedetään myyneen kokaiinia, pahoinpidelleen ja kerskuneen ihmisen tappamisella.

Hänen tiedetään ihailleen Isis-järjestöä ja tiedustelleen, miten sen jäseneksi pääsee. Uutisoinnin perusteella hän on radikalisoitunut nopeasti. Tämä on linjassa sen kanssa, mitä radikalisoitumisesta yleensä ottaen tiedämme.

Tiedämme, että radikalisaatio tapahtuu nopeasti, jopa kuukaudessa. Äärimmäisen brutaali väkivaltakuvasto ja värvääjien taitavat psykologiset kikat luhistavat nuorten mielten suojamekanismit, ja heidät kytketään hänet osaksi fanaattisten uskonsoturien armeijaa. Henkiseen umpikujaan joutuneet depressiiviset hylkiönuoret saavat raivopäisestä terroristijoukkiosta valtavan voimantunteen sekä tarkoituksen elämälleen.

Jatkuvan propagandan nimenomainen tarkoitus on sammuttaa luonnolliset suojamekanismit ja epäinhimillistää länsimaalaiset dekadentiksi, vääräuskoiseksi saastaksi. Samaan aikaan tulevan iskijän egoa hivellään ja häntä valmistellaan messiaaniseen tehtävään. Lopulta hänet saadaan työnnettyä kynnyspisteen - trigger pointin – yli.

Kun uusi soturi on saatu käännytettyä, hänet lähetetään taisteluun. Minne hän iskee?

Takavuosien terrori-iskuja kohdistettiin suurlähetystöihin, mutta suojatason nousun myötä kohteeksi valitaan nykyään mieluummin ostoskeskus. Pehmeisiin kohteisiin on helpoin iskeä. Militantit islamistit iskevät myös ostoskeskuksiin sekä ”dekadenttien” kohteiden kimppuun kuten homodiskoon tai rock-konserttiin. Suosittuja kohteita ovat myös lentokentät ja junat, samoin ostos- ja turistikadut.

Kaikkein vakavimmat hyökkäykset koetaan silloin, kun ne kohdistuvat niihin siteisiin, jotka pitävät yhteiskuntaa kasassa.

Yhdistäviä siteitä ovat traditiot, uskonto, ajatus yhtenäisestä kansakunnasta – ja niinpä Isis hyökkää kansallista yhtenäisyyttä, länsimaiden kirkkoja ja kulttuurisia instituutioita kohti. Se nöyryyttää viranomaisia ilkkuen, etteivät nämä pysty suojelemaan heikoimpia. Se hyökkää maamerkkejä, kirkkoja, joulukatuja, itsenäisyyspäivän juhlia kohti. Ei ollut yllätys, että Suomen pääsiäisnäytelmää turvasi niin suuri määrä raskaita ajoneuvoja. Eikä ollut yllätys sekään, että Temppeliaukion kirkko päätyi Isisin lehteen saakka. Kesäkuussa poliisi sai vihjeen mahdollisesta iskusta ja varautui asianmukaisesti. Helsingin Juutalaisen Seurakunnan edestä ei ole voinut pitkään aikaan kulkea sunnuntaisin ilman, että useampi aseistettu vartija katselee kulkuasi.

Vahvin sidos maailmassa on vanhemman ja hänen lastensa välissä. Jos lasten kimppuun käydään, vanhemmat sekoavat. Mikään mahti maailmassa ei voi pidätellä vanhempia, jotka kokevat lapsensa olevan hengenvaarassa.

Joka haluaa saattaa maan kaaokseen, kohdistaa iskunsa lapsiin. Ne, jotka tahallaan haluavat epävakauttaa kokonaisia valtioita, tietävät tämän hyvin. On lähes liian kipeää ajatella, mitä pahimmillaan voi tapahtua.

Normaali aikuinen – oli sitten mistä uskontokunnasta hyvänsä - ei pysty kohdistamaan väkivaltaa puolustuskyvyttömään lapseen. Radikalisoitunut, vahvan aivopesun kohteeksi joutunut saattaa kyetä tällaiseen.

Esimerkkejä ei maailmasta puutu.

++

Kysymys: Tajuavatko Suomen flegmaattiset päättäjät, kuinka järjettömille riskeille he altistavat yläasteikäisiä lapsia? Päättäjien ja perinteisen median täydellisen välinpitämätön ja ylemmyydentuntoinen toiminta on tuonut Isismiehet meidän lastemme kouluihin.

Lapset eivät voi itse valita, osallistuvatko he opetukseen vai eivät. Heidän on perusopetuslain nojalla pakko käydä koulussa. He eivät voi valita, liikkuuko heidän lähellään joukkomurha-aikeita hautovia fanaatikkoja. Jonkun muun on tehtävä valinta heidän puolestaan. Se valinta on tehtävä nyt.

++

Tätä tekstiä kirjoittaessa on Brysselissä tapahtunut jälleen veitsihyökkäys. Puukolla riehunut mies yritti käydä kahden sotilaan kimppuun. Nämä saivat haavoja kasvoihin ja käsiin. Hyökkääjä ammuttiin.

Sotilaat pystyvät puolustautumaan terroristeja vastaan. Heillä on luotiliivit ja rynnäkkökiväärit. Koululaisilla ei ole kumpiakaan. He joutuvat luottamaan siihen, että heidän vanhempansa suojelevat heitä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

43Suosittele

43 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (87 kommenttia)

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Harkitsen nyt tosissaan muuttamista, kun vastapäissä avatussa lastentarhassa yli 50% lapsista ovat ulkomaalaistaustaisia.
Tämän talven asun vielä Kotkassa, ensi keväällä, kun nuorimainen täyttää 18 muutan johonkin suomalaisempaa kaupunkiin

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Hyvä kirjoitus Matias. Olen todella iloinen, että nyt voitte kirjoittaa näistä asioista avoimesti ja ottaa kantaa oman kansamme turvallisuuden puolesta.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Sanoisin, että 90% hyvä kirjoitus Turkkilalta. 10 % jäi uupumaan siksi, että pidän ongelmallisena Turun iskun tekijän nostamista samaan sarjaan täysiveristen ISIS-terroristien kanssa. Silloin tämä Turun puukottaja oikeastaan saa sen glorian ja kunnian mitä haluaakin, vaikka hän vaikuttaa olevan pikemminkin jonkinlainen säälittävä wannabe-ISIS-soturi. Onko ISIS edes julistanut Turun iskua itsensä tekemäksi? Tällainen tyyppi on ilman muuta turvallisuusuhka, eikä tällaisen tulisi päästä peruskouluun kuten tässäkin on sanottu. Mutta itse haluaisin kuitenkin repiä näiltä tyypeiltä kaiken kunnian ja sankarin roolin jota he itse itselleen yrittävät asettaa kuvittelemalla olevansa jotain ISISin suuriakin sotureita. Menisin ehkä jopa niin pitkälle, että Turun surmaajan mielenterveyttä täytyy tutkia niin kauan että löytyy joku vika jota sitten lääkitään suljetulla osastolla hänen loppuikänsä. Kemialliseen lobotomian saanut tyyppi tuskin enää kelpaa ISISin propagandaan millään muotoa ja juuri se on tarkoituskin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

90-prosenttisesti hyvä kirjoitus Turkkillalta ja 90-prosenttisesti hyvä kommentti Ojutkankaalta.

Yksinkertainen huomio aikajärjestyksestä: ei tämä Turun tyyppi siellä yläkoululaisten kanssa istuessaan vielä puukon kanssa heilunut. Mietitäänpä alustuksen kysymystä:

"Tajuavatko Suomen flegmaattiset päättäjät, kuinka järjettömille riskeille he altistavat yläasteikäisiä lapsia?"

Nyt sitten asiallisia vastauksia kysymykseen: keiltä koulun portit pitäisi sulkea?

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys Vastaus kommenttiin #72

Mutta, eikös tästä tyypistä ollut tehty jo ilmoituksia radikalisoitumisesta samaan aikaan, kun istui koulunpenkillä? En ole varma tietenkään. Tälläisissä tapauksissa olisi hyvä, että koulu tietäisi riskin.

Mies esiintyi väärällä henkilöllisyydellä ja oli todellisuudessa 5 vuotta vanhempi. Pääsikö hän koulunpenkille, koska ilmoitti olevansa alaikäinen?

Hän oli tehnyt pahoinpitelyrikoksia Saksassa, myynyt huumeita. Kyllä tälläiset rikolliset pitäisi pystyä etukäteen löytömään, ennen kuin heidät laitetaan lasten joukkoon. Kyllähän nykyään tarkastetaan hyvin tarkkaan myös kaikkien lasten kanssa työskentelevien taustat.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #84

Ilman muuta kaikki rikolliset pitäisi pystyä löytämään etukäteen. Ihan heti en kuitenkaan ota uskoakseni, että kovin mainittava osa rikollisista olisi jotenkin sellaisiksi syntynyt. Ennustaminen on vaikeata, mutta voisi tietysti onnistua nykyistä paremminkin.

Tuolla alempana Jääskeläinen spekuloi mahdollisuudella, että voitaisiin säätää rikokseksi se, ettei etukäteen arvata jotakuta terroristiksi. Taitaisi olla vähän hankalaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #84

Täsmennän, että jos kyseinen kaveri varmistuu tosiaan samaksi, joka syyllistyi pahoinpitelyihin jo Saksassa, hänen panemisensa suomalaiselle yläkoululuokalle on ilman muuta viranomaisten epäonnistuminen.

Timo Heikkila

Näin vakavaan asiaan ja hyvään kirjoitukseen, sopisi paremmin valittu kirjoittajan kuva. Ilman irvistelyä.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Muuten, samaa mieltä tässä. Olen jo aiemmin ajatellut, että Turkkilan kuva ei ole hyvä. Ei sen mikään kiiltokuva tarvitse olla ja särmääkin saa olla, mutta tuo antaa jotenkin koijarimaisen kuvan kirjoittajasta, kuin iskisi silmää, eikä olisi ihan tosissaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen
Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Tästä aiheesta ei oikein vitsiä osaa vääntää. Ei käy päättäjiäkään kateeksi. Moni niistäkin varmaan haluaisi ottaa kovemmat otteet käyttöön, mutta kun ei vain voi. Veikkaan, että näemme vielä päivän, kun tekojen laillisuus lentää romukoppaan, ja peliä jatketaan terroristien säännöillä.

Olli Törmä

Suurin moraalinen vastuu on kansakunnan kaapin päälle asettuneella uustaistolaisella toimittajakunnalla, jonka hyveliputusta ja julkisia lynkkauksia poliitikot pelkäävät. Tanskan Yleisradion uutistoimituksen johtaja Ulrik Haagerupin mielestä poliittiset aktivistit ovat kaapanneet journalismin Pohjoismaissa: http://news.err.ee/117674/journalism-hijacked-says...

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Silloin kun journalisti kertoo asioista niin kuin ne ovat, eikä väritä sitä oman maailmankatsomuksensa mukaan, niin silloin hän on tekee työtään ammattimaisesti.

Meillä Suomessa on niin hirvittävä esimerkki 1990-luvulta, jota mediapomo Pekka Karhuvaara katuu, EU:hun mentäessä. http://www.ritvapuolakka.fi/436336239

Ilja Janitskin nousi kertomaan asioista, niin kuin ne ovat, mutta miten hänelle kävikään? http://www.ritvapuolakka.fi/427542180

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Eikös ole mukavaa, kun voit taas reilun parin vuoden hyssyttelyn jälkeen puhua niin "kuin oikein on". Homma on ikään kuin hanskassa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
Marko Parkkola

Pyykkölä löysi taas sen oleellisen pointin. En haluaisi istua lähellä isis-miestä, mutta en Pyykkölääkään.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Kyllä minä ainakin Pyykkölän vieressä haluaisin istua. Voitais vähän syvällisemmin keskustella näistä isänmaan asioista.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

En haluaisi missään istuvan Isis-miestä. En varsinkaan tämän maan rajojen sisäpuolella. Typerää ja vastuutonta politiikkaa on tästä kiittäminen. Kollektiivinen hölmöys ja hyväuskoisuus on ohittanut itsesuojeluvaiston koko Länsi-Euroopassa. Juhlapuheissa ollaan kiinnostuneita lapsistamme, mutta pulpettipaikat miehitetään mieluummin Isis-miehillä ja heidän jälkikasvullaan, koska monikulttuurisuus on rikkautta. Suomalaisten koulutusrahoja voidaan toki leikata

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Luin juuri, että Espanjan kuningas Felipe osallistuu terrorismin vastaiseen marssiin Barcelonassa. http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20170826220035248...

Toivotaan, että muutkin valtiomiehet ottavat hänestä esimerkkiä.

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Hyvä näkökulma tähän asiaan. Olen itsekin kahden lapsen äitinä pohtinut näiden "partalasten" kouluun laittamista jo vuodesta 2015.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olisiko sinun pitänyt laittaa partalapsesi kouluun jo ennen vuotta 2015, esimerkiksi silloin, kun olivat 7?

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Luultavasti se on aiheuttanut paljon vaiettuja ongelmia mm. koulutyttöjen kanssa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Olin viime vuosituhannella tuuraamassa Vaajakoskella hetkisen opettajaa. Jo tuolloin rehtori päivitteli sitä, että peruskouluu pitää ottaa kaikki, vaikkei kelpaisi edes avovankilaan (tai jotain sinnepäin). Olettaisin, ettei koulutasolla voi kovin paljon tehdä, vaan ehkä voisi perustaa erityisluokan terroristiksi aikoville? Tämäkin saattaa olla nykyään hidas prosessi, kun periaate on nimenomaan pitää kaikki samassa luokassa.

Laittomasti maassa oleskeleville ei peruskouluakaan tarvinne tarjota?

Marko Parkkola

Terroristiluokalla voitaisiin opettaa esim. kemiaa ja käsitöitä. Varmasti olisi motivoitunutta porukkaa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Heitit pahan, en epäile yhtään.

Hannu Töyri

Kyllä tämä maahanmuutto näkyy kouluissa, Ruotsi hyvänä esimerkkinä, mutta ongelmia on kaikkialla muuallakin. Suomella olisi ollut mahdollisuus hyödyntää muiden maiden kokemuksia, mutta syteen ja saveen ollaan menossa ihan ehdoin tahdoin.

Marko Parkkola

Päättäjät sanoivat ottavansa oppia muiden maiden tekemistä virheistä. He eivät sanoneet välttävänsä niitä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tääläpä ne kaikki Suomen pelastajat taas kokoontuikin. Nyt on jo paljon turvallisempi olo, kun puheenvuorossa näin rohkeita miehiä on paikalla. :)

Sitten kun nämä ''rohkeat'' miehet vielä joskus saisivat jotain konkreettista aikaiseksi, niin aina vaan turvallisuus paranisi, siis jotain muutakin kuin marssimista toreilla ja turuilla ja huutamassa rajat kiinni.

Marko Parkkola

Tulee mieleen pata ja kattila.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eikö antiikkisi käy kaupaksi, vai onko varastosi jo siltäosin tyhjentynyt , arvoisa Ritalaa ?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eikö antiikkisi käy kaupaksi, vai onko varastosi jo siltäosin tyhjentynyt , arvoisa Ritalaa ?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kauppa käy kyllä, mutta minähän teen vaan netissä kauppaa, niin siksi mulla on aikaa päivystää täälläkin :)

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #21

Vähän niin kuin päivystävä dosentti.. Onko muuten satulatuoli vai miten pidät kuntoasi yllä, kun istuminen ottaa aika lailla kannikoihin?

Oli tuolla kyllä Sauli Niinistön kannattajakorttien kerääjiä liikenteessä. Ei kovin ryntäystä teltalla näyttänyt olevan.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

#17
Mitä enemmän turvallisuudesta huolehtiminen jätetään valtiovallan käsiin, sen parempi. Ainoat konkreettiset teot, mihin rivikansalaisten kannattaa osallistua ovat äänestämisen lisäksi tapaturma/rikospaikalla annettu välitön apu.

Eero Mattila

Tämän kirjoituksen perään olisi kiva saada Orpon, Nergin ja Sipilän kommentit...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tai sitten ei. Ovat olleet sen verran kaavamaisia ja kliseisiä, että sisällön pystyy arvaamaan 90 % todennäköisyydellä, eikä se kyllä mieltä ylennä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

"Lapset eivät voi itse valita, osallistuvatko he opetukseen vai eivät. Heidän on perusopetuslain nojalla pakko käydä koulussa. He eivät voi valita, liikkuuko heidän lähellään joukkomurha-aikeita hautovia fanaatikkoja."
............................

Tietääkseni kaikki koulusurmaajat ovat olleet KantaSuomalaisia?

Joten pitäisikö siis vanhempien vaatia lapsille vain maahanmuuttaja taustaisia koulukavereita turvallisuuden takaamiseksi?

Marko Parkkola

Toit hyvän pointin esille. Kantasuomalaisissakin on mielenvikaisia. Miksipä siis tuottaa lisää ongelmia maahan ja varsinkin kun tiedetään varsin hyvin maahantunkeutujien mukana olevan näitä punahilkkoja/terroristeja.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Moraalinen ihminen auttaa toista ihmistä. Moraalittomalle ihmiselle asia ei aukene.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola Vastaus kommenttiin #32

Onko ihminen moraalinen, jos vaatii maahanpääsyä ja elatusta muiden varoilla kaikille välittämättä seurauksista omille kansalaisille? Onko se aitoa auttamista, jos vaatii muita kustantamaan oman moraalinsa mukaisen auttamishalun? Ei tämä niin selvää ole eikä varmasti aukene kaikille samalla tavalla.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #36

"Onko ihminen moraalinen, jos vaatii maahanpääsyä ja elatusta muiden varoilla kaikille välittämättä seurauksista omille kansalaisille?"
.....................

Ilmeisesti persujen ja vastaavien kanssa on mahdotonta käydä järkevää keskustelua kun he keskustelevat vain olkiukkojensa kanssa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #42

Moraalia ja omaatuntoakin on monenlaista.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #32

Toista ihmistä sokeasti auttava on hyvä uskoinen hölmö, eikä moraalinen. Siinä on tietty ero.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #44

"Toista ihmistä sokeasti auttava on hyvä uskoinen hölmö, eikä moraalinen"
.................

Tämä "sokeasti" auttava on taas yksi olkiukko muitten joukossa.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #45

Meinaat siis että esim. tämä kuuluisa afgaani Zaki tjsp. on olkiukko eikä lihaa ja verta? Hänhän ei saanut turvapaikkaa eli ei ole avun tarpeessa siltä osin. Meillä ei ole mitään syytä elättää häntä täällä tai ainakaan minä en halua maksaa hänen elämisestään täällä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Minua viisaampi, edesmennyt Nobel-kirjailija, Aleksandr Solzhenitsyn kirjoittaa merkittävässä 7-osaisessa kirjassaan "Vankileirien saaristo" (Arhipelag GULAG) 1918-1956:

"Myös paha teko on näköjään kynnysssuurre. Koko elämänsä ajan ihminen horjuu ja säntäilee pahan ja hyvän välillä, liukastelee, kompastelee, kapuaa jalkeille, katuu ja pimenee taas, mutta niin kauan kuin pahan teon kynnystä ei ole ylitetty, paluu on yhä mahdollinen ja ihminen on vielä toivomme piirissä. Mutta kun pahojen tekojen paljous tai niiden jokin aste tai vallan ehdottomuus saa hänet äkkiä ylittämään kynnyksen, hän on poistunut ihmiskunnan piiristä. Ja kenties lopullisesti" (osa I sivu 136).

Tämä raakalaismainen naistenpuukottaja on poistunut teoillaan sanalla sanoen ”ihmiskunnan piiristä.”
Suomalainen yhteiskunta muuttui kertaheitolla näiden hirmutekojen seurauksena. Tämä sama saattaa uusiutua milloin tahansa suomalaisen vähänkin suuremman kaupungin kaduilla. Huolettoman liikkumisen aika kaduilla, ennen kaikkea pääkaupunkiseudun kaduilla, on nyt pysyvästi ohitse.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka
Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Huvittavaa että uusi suomi ei nosta näitä Turkkilan erittäin suosittuja ja hyviä kirjoituksia karuselliin.

Semmoin kommentti itse asiaankin, että näissä alaikäisissä turvapaikanhakijoissa on täälläpäin ollut sellainenkin hassu juttu, että eräässä keskuksessa jokaisella alaikäisellä turvapaikanhakijalla oli sama syntymäaika.

Silloin ajattelin että kyllä ihminen nyt yleensä syntymäpäivänsä muistaa vaikkei välttämättä syntymävuottaan.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Vanhemmille rouvashenkilöille tämä sallittaneen, mutta jos jokaisella turvapaikanhakijalla alkaa syntymäaika olemaan vaikka 1.1.2000, niin kyllähän se jo epäilystä herättää.

Mutta sitähän sanotaankin, ettei kukaan ole niin sokea kuin se, joka ei halua nähdä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Juuri noin. Onhan se aivan absurdia että jokainen hemmo on saman amnesian kourissa.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #35

Tosin, tämä amnesia perustuu sinun kertomaasi tarinaan.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #38

Toki. Internetissä ei pidä uskoa ketään noin vaan. Uskokoon ken tahtoo.

Mutta itse olen opettanut maahanmuuttajia 13 vuotta muun muassa.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #35

Jokainen muistaa tasan tarkkaan oman syntymäpäivänsä, mutta leikkiäkseen alaikäistä, muisti on väliaikaisesti mennyt. Onneksi sentään on olemassa DNA-testit, joilla nämä voidaan todeta.

On aivan naurettavaa, että Sipilästä lähtien tähän höpöön mennään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #41

DNA-testeillä ei sentään ikää pystytä määrittämään vaan siihen käytetään luuston kuvausta, joka sitten onkin paljastanut sangen monen maastamme turvapaikkaa hakeneen lapsen aikuiseksi körilääksi.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Nämä hassut jutut ovat usein siitä hassuja, että ne aina tapahtuvat eräässä paikassa josta eräs tuttu kertoi.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Toki. Kyse on asioista mistä ei yleensä voi puhua omana itsenään koska vaitiolovelvollisuus.

Mutta kun pitää korvat auki eikä jää yhteen kuplaan lillumaan niin avartavaa on.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #40

Minusta vaitiolovelvollisuus on vaitiolovelvollisuus. Jos rikkoo vaitiolovelvollisuuden, niin se on sitten kyllä syytä tehdä omalla nimellä ja myös tosiasiat niin täsmällisesti kertoen, että siinä ei jää jäljelle mitään epäselvää, kuka, mitä ja milloin on tehnyt. Silloin tiedetään, ketä syytetään ja syytetyllä on mahdollisuus vastata täsmälleen esitettyihin syytöksiin. Eikä epäillä yhtä perussuomalaisten kannattajaa...

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #48

Silloin jos on allekirjoitettu sopimus vaitiolovelvollisuudensta niin asia on se, vaitolovelvollisuuden pitää aina päteä. Toki maailmasta tiedämme että se ei aina päde, työporukan kesken jutellaan ja välillä puolisoillekin lipsahtaa tietoja jne.

Mutta on myös epäselvempiä tilanteita vaitiolon suhteen, vaikka yleinen hyvä tapa on hyvä johdattaja.

Minulle on käynyt niinkin, että olen kulkenut tilanteen ohi jossa eräs papreita käsitellyt naurahti työtoverilleen että "nämä kaikki on samalla syntymäpäivällä" ja kyse oli yleisestä tilasta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #71

Jo kaksi samaa syntymäpäivää on kohtuullisen epätodennäköistä mutta kuitenkin järkevällä tavalla mahdollista. Jos heitä on kymmenen, käsittelijän olisi ollut kyllä syytä ilmoittaa huomiosta jollekin, jonka tehtävä on arvioida tulijoita. Jo kolme alkaa olemaan minusta 'syytä epäillä' tasolla.

Ilmeisestikään asia ei ole johtanut jatkotoimenpiteisiin. Minun on usein vaikea näitä argumentointeja seuratessa olla toteamatta, että jotain tietäisin minäkin, yhdestä sun toisesta yksityiskohdasta. Mutta toistaiseksi olen aina onnistunut pitämään turpani kiinni... Eikä vain siksi, että yleensä yksityisestä yleiseen on huono johtopäätös.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #75

Tarkennan Juho että viestissäni (71) tarkoitin "yleisellä tilalla" nimenomaan fyysistä yleistä tilaa, missä kuka tahansa voi ja saa liikkua.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Ei ole hassu juttu, vaan todellista totta. En tietenkään voi kertoa henkilöä, mutta on aivan kunnon työtätekevä maahanmuuttaja, joka parempaa elämää halutakseen oli tullut Suomeen, mutta päästäkseen tänne, paperit oli pitänyt hävittää ja syntymäaika virallisissa papereissa on 1.1.199x. Hän muistaa oman syntymäpäivänsä oikein hyvin ja viettää sitä kerran vuodessa.

Turha siis puhua ollenkaan siitä, että näille olisi tullut mikään äkillinen muistinmenetys, vaan ohje on annettu, että hävittäkää paperinne ja leikkikää alaikäistä. Lisäksi presidentti Sauli Niinistön suulla on sanottu sana "Asylum" eli suomeksi "Seesam aukene".

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Mielenkiintoista. En ainakaan minä muista syntymäpäivääni, mutta tiedän kyllä päivän jolloin olen syntynyt, koska se löytyy asiakirjoista ja vanhempani ovat sen minulle kertoneet. Tietääkseni on kulttuureja ja yhteisöjä, joissa syntymäpäivällä ei ole samanlaista merkitystä ja arvoa.

Marko Parkkola

En muista itsekään koskaan karusellissa olleeni, vaikka kirjoitukseni on monesti noussut saman tien suosituimpien kärkeen. Toisaalta päätoimittaja Huusko linjasi jo hyvän aikaa sitten usarin politiikan blogauksessaan. Karusellinostot noudattelevat tätä linjausta, joka on ihan ok, mutta ei usari voi itseään ainakaan riippumattomaksi enää väittää.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Ei sillä mitään merkitystä ole. Muistan aikoinaan kirjoitukseni "Miksi mannerlaatat liikkuvat" nousi niin topteniin, että fb-tykkääjiä oli jotain 10 000 ja täälläkin ainakin 500 kommenttia, mutta ei siis aina suosittuus merkitse, että se olisi toimituksen mielestä tärkeä asia.

US antaa meille blogialustan kertoa mitä mieltä olemme ja mielestäni se on aivan riittävä. Ei kirjoittajilla ole vara vaatia enempää, paitsi jos maksaa siitä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #55

Uhriutumisuikutuksen muodot ovat todella monet. Nyt epistä, on ettei päästä karuselliin. Miksi ihmeessä USn pitäisi välitttää jostain netsien klikkaustalkoilla spinnaamista viisi miljoonaa kärpästä-tykkäyksistä?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #67

Minä mitään uhriutunut ole, kerroin vain yhden tarinan, ettei kirjoituksen suosio ole välttämättä tae karuselliin nostosta. Sen karuselliin noston päättää toimitus, jolla tietenkin on siihen täysi oikeus, koska tätä blogialustaa ylläpitääkin.

Lisäksi alusta on kirjoittajille ilmainen, eli aloitteleva poliitikkokin saa hyvin täällä tunnettuutta itselleen ja samalla tuoda agendaansa esille.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #67

Kuka täällä varsinaisesti uhriutuneena ruikuttaa? Vai olisiko nyt liiottelu sakeaa täällä. Sylettää tuollaiset negatiiviset liioittelijat.

Ja selväähän se on, että toimitus tekee nostot omin perustein. Se että aihe keskusteletuttaa ei välttämättä ole peruste.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Alaikäisellä turvapaikanhakijalla voi luonnollisesti olla sama syntymäaika tullessaan tänne ”Hölmölandiaan.” Edesmennyt sukulaiseni kertoi aikanaan, että somalien tullessa itänaapurista 1990-luvun alussa monella heistä oli ”sama passi.” Tulijan saavuttua Suomeen passi palautettiin kirjeessä Moskovaan ”uusiokäyttöä varten.”

Edesmennyt Presidentti Mauno Koivisto kirjoittaa kirjassaan ”Historian tekijät” luvussa ”Neuvostoliiton rajat alkavat vuotaa” mm. seuraavaa sivulla 292: ”Marraskuun 26. päivänä Neuvostoliitosta tuli junalla yhdellä kertaa 119 somalilaista, jotka anoivat täällä turvapaikkaa.”

”Pidin välttämättömänä, että pakolaisvirta saataisiin hallintaan. Tilanne oli riistäytymässä käsistä. Huipputapaus oli se, kun suomalaisella bussilla tuli Leningradista somaleja ja rajalla vain todettiin, että jaaha, pakolaisia, selvä on. Lahteen menossa. Ei otettu edes nimiä ylös.” Nämä asiat tapahtuivat vuonna 1990.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

"Lapset eivät voi itse valita, osallistuvatko he opetukseen vai eivät. Heidän on perusopetuslain nojalla pakko käydä koulussa. He eivät voi valita, liikkuuko heidän lähellään joukkomurha-aikeita hautovia fanaatikkoja. Jonkun muun on tehtävä valinta heidän puolestaan. Se valinta on tehtävä nyt."

Tiedoksi vain että Suomessa ei ole koulupakko vaan oppivelvollisuus, mikä tarkoittaa että opetus voi tapahtua esim. kotona.

On silti hienoa että sinä tiedät ja mitä ilmeisemmin tunnet nämä fanaatikot, joten olethan ilmoittanut heistä myös polisiille vai jätätkö asian muitten tehtäväksi. Tosin Suomessa voi vapaasti fantasioida homon tappamisesta, sekä raiskausfantasioista ilman että siitä tuomioita saa. Joissain piireissä ne nähdään jopa positiivisina ajatuksina/toiveina.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Jopa oli viesti. Ja Ketola tykkää.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

No joo, kun katsoo tuon Juha Salmen viestihistoriaa, niin voi miettiä, että onko trolli. Jos joku siitä tykkää, niin tykätköön.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Hehheh.. ja nyt Jukka Salakari..

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #56

Niinpä. Harmittaako?

Kaikki eivät jaa Halla-ahon harrasta toivetta vihreiden naisten raiskaamisesta tai hänen hekumointiaan homojen ampumisesta tai tankkien saamista Suomen kaduille tms. Hänen puolustajiaan on ihan tarpeeksi, mutta onneksi meitä muita on enemmän!

Marko Parkkola

Myös persujen ampumisesta korvaan ja persujen tuskanhuudoista on luvallista fantasioida. Ainakin jos on iirinkielen asiantuntija.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Toisaalta on luvallista fantasoida myös kaikkien turvapaikanhakijoiden kuolemisesta, jos on......

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #60

Missä näin on tapahtunut? Siis muuallakin kuin sairaassa mielikuvituksessasi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #60

Ritala, eikös vain Fantom ole kuolematon ?

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Tuollainen väite kaipaisi linkkiä.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #64

Laitoin kerran linkit ja sitaatit. Usari bannasi minut.

Käyttäjän JennyLatvala kuva
Jenny Else-Maj Latvala

Täyttä asiaa, Matias!
Kiitos ja kumarrus tästä tekstistä - et olisi voinut paremmin asiaa ilmaista!

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Kirjoituksessa oli monia osuvia kohtia ja analyysia. Näistä ansioista huolimatta kirjoitus jää kovin yksipuoliseksi.

    «Radikalisoitunut, vahvan aivopesun kohteeksi joutunut saattaa kyetä tällaiseen.»

Juuri edellispäivänä Saara Huhtasaari kirjoitti asiantuntevasti, että radikalisoituminen ei ole aivopesua. Siihen ei tarvita kuin se henkilökohtaisen elämäntilanteen muodostama kriisi, kriisin käsittelyyn sisältyvä masennusprosessi ja siitä seuraava pelon ja sosiaalisten tunteiden häipyminen.

Tässä kuitenkin osuit aika oikeaan:

    «Henkiseen umpikujaan joutuneet depressiiviset hylkiönuoret saavat raivopäisestä terroristijoukkiosta valtavan voimantunteen sekä tarkoituksen elämälleen.»

No en usko sen antavan heille "tarkoitusta elämälleen", mutta kuitenkin oikeutuksen. He haluavat, että heidät nähdään merkittävinä ja iskun oikeutettuna. Ilman oikeutusta amok-isku olisi vain säälittävän surkimuksen typerä teko.

Tässä mielessä islamistien yleiskehotus terrorismiin maailman kaikille syrjäytyneille musliminuorille on hankala.

Kuitenkin kannattaa muistaa, että pakolaisista merkittävä osa on paossa juuri ISIS:iä ja muita islamisteja. Muutenkaan islam ei ole monillekaan muslimeille merkittävin identiteetti, kuten kurdeille. Ikävä kyllä riittää, että yksi kävelevä pommi kymmenien tuhansien viattomien joukossa saa sytykkeen.

    «Joka haluaa saattaa maan kaaokseen, kohdistaa iskunsa lapsiin.»

Tämän ongelman itsekin otin keskustelussa taannoin esiin. Näitä on ollut Israelissa useita ja Beslanin kouluisku Venäjällä on ehkä surullisin esimerkki. Riski on olemassa. Sinällään ei kuitenkaan ehkä kannata kovin äänekkäästi kertoa terroristeille, mitä pelkäämme eniten.

Ironista kyllä, Euroopan suurimman lapsiin kohdistuneen terrori-iskun teki äärioikeistolainen Breivik... Samoin Ruotsissa Trollhättanissa 2015 koululaisiin ja opettajiin kohdistuneen iskun teki myös äärioikeistolainen uusnatsi.

Äärioikeistolaisiin liikkeisiin kuuluvat nuoret. Sellaistenko annamme istua kouluissa toisten lasten vierellä?

Käyttäjän MatiasTurkkila kuva
Matias Turkkila

Breivik on itse asiassa erittäin hyvä vertailukohde, ja rinnastuu tähän paremmin kuin hyvin. Breivikhän yritti monta asiaa yhtä aikaa - iski lapsiin ja yritti samalla surmata norjalaisen sosiaalidemokraattisen liikkeen nuoren polven kokonaan.

Teko aiheutti valtavan shokkiaallon koko läntisessä maailmassa. Teko repi erittäin tehokkaasti rikki yhteiskunnan fabriikkia, eikä haava ole vielä tähän päiväänkään mennessä parantunut. Oikeastaan on käynyt päinvastoin.

Ne, jotka iskuja suunnittevat, tietävät kyllä, mihin iskemällä sattuu eniten. Olivat iskujen suunnittelijat keitä hyvänsä, heidän toimintaansa on puututtava. Suomessa, kuten muuallakin länsimaissa on nykyään hyvät mekanismit sen havaitsemiseksi, aikooko joku kyhätä anfo-pohjaisen lannoitepommin ja kärrätä sen parlamenttirakennuksen äärelle. Toisaalta Suomessa ei näytä olevan ensinkään kondiksessa sen selvittäminen, minkälaisia yli-ikäisiä ääriaatteita hautovia greippikainalobodareita notkuu pikkulasten lähellä.

Terroristinen väkivalta, tulee se sitten miltä laidalta hyvänsä, synnyttää vastareaktiona lisää väkivaltaa. Näin sen on tarkoituskin tehdä. Jos tahallisia epävakauttajia ei kyetä hillitsemään, jälki on kammottavaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tavallaan rajua että 22-23v mies laitetaan yläkouluun tutustumaan omanikäisiin suomalaisiin.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201708270144743_u0...

"KRP: Turun puukotuksen pääepäillyn henkilöllisyys varmistunut - syntymävuosi 1994"

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

" Marokkolainen Abderrahman Mechkah –nimellä esiintyvä henkilö puukottaa useita ihmisiä."
Tästä pisteet blogistille, sillä nimi ei ole terroristin oma, ilmeisestikään:
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005342439.html

IS:n artikkelissa ei kerrota, saatiinko oikeat tiedot sisäministeriön kansliapäälliköltä.

Itse pääasiaan: tulisiko lasten altistaminen terroristeille saaada kriminalisoiduksi? Tietämättömyyttä ei voitaisi katsoa vapauttavaksi tekijäksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Toistan kysymykseni kommentista 72: Keiltä kaikilta koulun ovet pitäisi sulkea? Jääskeläiseltä kysyn yleisemmin: Mistä tunnistat terroristin ennen kuin hän on edes suunnitelut terroritekoa?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vähimmäisvaatimus oikeusvaltiossa olisi, ettei paperittomia aikuisia laskettaisi lasten sekaan. Paperittomuus on helppo todeta myös koulun ovella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset