Matias Turkkila

Lähes-vapaa liikkuvuus

Pienehkön kylän väestöä suurempi joukko purnaa Laura Huhtasaaren "Paperit kiitos"-kuvan takia. Tässä siitä joitain ajatuksia. 

”Paperit, kiitos” – siinäpä vasta vallankumouksellinen ja pöyristyttävä pyyntö. Onko moista röyhkeää vaatimusta vapaan liikkuvuuden Suomessa pitkiin aikoihin kuultu?

Papereita ei saa Suomessa kysyä missään (paitsi autovuokraamossa, apteekissa, hotellihuoneeseen kirjauduttaessa, kännykkäkaupassa ja Makuunissa).

Me kaikki elämme luottavaisessa maailmassa, joten papereiden tarkistamiseen nyt ei vain ole tarvetta (paitsi pankissa, vakuutusta otettaessa, viisumia haettaessa, katsastuskonttorilla, virastossa, kirjastossa, reseptilääkkeitä noudettaessa, bussilippua ostaessa ja ratsiassa).

Eurooppa on ihana ja rajaton, eikä alle kolmekymppisiltä näyttävien tarvitse koskaan näyttää papereita (paitsi silloin kun he käyvät baarissa tai ostavat ykkösolutta, nuuskaa tai Fins Bois –alueen konjakkeja).

Ja lentokoneet – nuo vapaan liikkuvuuden porhaltavaiset airueet! Ne siivittävät meidät direktiivi 2004/38/EY:n pidättelemättömässä hengessä eurooppalaisesta metropolista toiseen! Ikäviä ja yksilönvapautta rajoittavia tarkastuksia ei lentokoneeseen noustessa ole yhtään (paitsi henkilöllisyystarkistus, matkalaukkutarkistus, yli-desin-nestepäniköiden-konfiskaatio, kehosi, kenkiesi ja kantamuksiesi läpivalaisu, huumausaine- ja räjähdysaineilmaisintarkistus).

Paperiton maailma! Ihanaa!

Tasavallan hyvä presidentti Sauli Niinistö totesi melko äsken melko hienosti, että "Suomi ei voi sulkea rajojaan sulkeutumatta itse." Tätä viisautta on sittemmin toisteltu kolumneissa, K-kaupoissa ja keskustapuolueen kokouksissa. Ja onhan se tosi viisaus!

Vapaan liikkuvuuden pitää olla voimassa, koska muuten uhkaa sulkeutuminen.

Sen ei pidä antaa häiritä, että väliaikaisia rajatarkastuksia on otettu käyttöön Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Itävallassa, Ranskassa, Maltalla, Puolassa, Belgiassa, Unkarissa, Virossa, Hollannissa, Espanjassa, Portugalissa, Latviassa ja Italiassa sekä passivapaaseen Schengen-alueeseen kuuluvissa Sloveniassa ja Norjassa.

Ja Islanti – siis se pieni ärsyttävä pläntti meressä jolla ei ole maarajoja lainkaan – meni ja otti väliaikaiset rajatarkastukset käyttöön pelätessään Helvetin enkeleiden ylenmääräistä remuamista. Kaikenlaista.

Eikä senkään pidä antaa häiritä, että Ranska, Norja, Saksa, Itävalta ja Ruotsi ovat pitäneet rajojaan valvottuna kuukausitolkulla. Ja kokemukset ovat niin hyvi.. öh siis huonoja, että nytpä Ranska ja Saksa anovat mitä kohteliaimmin EU:lta lupaa saada pitää rajojaan tarvittaessa valvottuna yhtäjaksoisesti neljän vuoden ajan.

Roomaa ei rakennettu päivässä, mutta pahoin pelkään, että valtakunnan ehtii muurittaa vuodessa. Ihmeellinen on tuollainen kyhjöttämisen hinku. Taas ne isot pukarimaat alkavat väkertää Maginot-linjojaan tai Berliinin muurejaan. Eikö historiasta ole mitään opittu?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

46Suosittele

46 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (54 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Juha Hämäläinen

Vapaa liikkuvuus on todellakin totaali tarveharha, johon halpaan menneet maat ja niiden hallitukset sekä poliitikot.

Olen eläkeikäinen ja voin vakuuttaa, että nuoruudessani sain vapaasti matkustaa minne lystäsin. Näin erityisesti Euroopassa ennen Suomen EU-jäsenyyttä. Saatoin opiskella ja tehdä myös töitä muualla. Tarvittaessa ei olisi ollut esteitä perustaa yrityksiäkään.

Mitään ongelmaa ei ollut vilauttaa raja-asemilla passia tai hakea työlupaa tai oikeutta oleskella. Luvat tulivat aina meille suomalaisille helposti, koska meistä ei tunnetusti ollut vaaraa kenellekään.

Jokin ruuvi on löysällä niillä poliitikoilla, joiden mielestä ei tarvita enää rajakontrollia ja kaikilla EUhun tunkeutuneilla oltava vapaa oikeus seilata 28 maan alueella, vaikka kukaan ei tiedä keitä nämä tulijat ovat ja missä he EUssa kulloinkin ovat.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Totta puhut Juha, passi mukana oli vaivatonta matkustaa Euroopassa, ainoastaan Leningradiin piti olla viisumi, joka sekin järjestyi helposti.

Tässä mielessä S. Niinistön lausuma on umpijärjetön. no , hänhän ei ole muutenkaan penalin terävimpiä kyniä, vaan päinvastoin, joten eihän sitä voi kauhalla vaatia, kun on lusikalla annettu.

Marko Parkkola

Minäkin kävin muutama vuosi sitten Turkissa, vaikkei Turkki ole Schengen-maa! En ymmärrä miten oli mahdollista ylittää Turkin raja, mutta niin vain tapahtui. Vilautin tullimiehelle (oletin mieheksi) passia Antalyassa ja matka jatkui kohti Alanyaa.

Kävin myös Portugalissa joku 7 vuotta sitten. Saksassa halusivat nähdä passini lentokentällä siirtyessäni terminaalista toiseen. Konepistoolein varustautuneet, pelottavan näköiset miesoletetut seisoivat vieressä. Onkohan oikeuksiani rikottu, kun en saanut edes kriisiapua.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Vapaa liikkuvuus on todellakin totaali tarveharha
......................

Ne joilla on valtaa (rahaa) liikkuvat aivan vapaasti, ne joilla ei ole, liikkuvat niin kuin valtaa pitävät sanelevat.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ne joilla on valtaa (rahaa) liikkuvat aivan vapaasti, ne joilla ei ole, liikkuvat niin kuin valtaa pitävät sanelevat."

Sanoo tyyppi joka vaatii avoimia rajoja sekä sosiaaliturvaa kaikille Suomeen saapuneille.

Timo Ala-Harja Vastaus kommenttiin #45

Vaatiahan voi yhtä ja toista mutta on eri asia millä ne vaatimukset rahoitetaan.Tässä yltiöhumanisteilla on sokea piste ts. he olettavat resurssien olevan rajattomat.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen Vastaus kommenttiin #51

Totesin vain kuinka maailma nyt toimii. Ja se ei toimi oikeidenmukaisesti.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Juuri tuli tieto, että "Hyökkääjä Sammakko" söi aikoinaan dinosauruksia. Tämä kuulemma tapahtui runsaasti ennen ajanlaskua.

Käyttäjän MatiasTurkkila kuva
Matias Turkkila

Nyt on kyllä aavistuksen verran vaikea hahmottaa, mitä juuri-tulleella-tiedolla halutaan sanoa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tieto on uusinta tutkimustietoa ja Suomessakin uutisoitua. Kaikissa uutistoimituksissa ei näemmä seurata uutisvirtaa?

Käyttäjän KristiinaMayra kuva
Kristiina Mäyrä

Samaan aikaan ja vuosia ennen paperit on aina oltava mukana ja näytettävä tarvittaessa kaikkialla muualla ja varsinkin maissa, josta nämä paperinsa hukanneet tulevat. Eikö olekin kummallista?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Koiralla pitää olla nykyään paperit kunnossa, kun se ylittää valtioiden rajoja.

Paperittomat koirat joutuvat tyytymään elämiseen syntymämaassaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei taida tuo olla virallinen presidentinvaalijuliste. Olisi kai työmaa-aita ja vartiointiliikekoira vallasnaisella remmissä vähän erikoista symboliikkaa täynnä. Tietysti kuvan mainostaminen tässä blogissa tekee siitä keskeisen osan PS presidenttivaalikampanjaa. Putinin meemeiksi nousseet promokuvat maastovaatteissa tai kurkea ratsastamassa ovat hengeltään juuri samaa kategoriaa. Eikä ihme. The medium is the message.

Käyttäjän MatiasTurkkila kuva
Matias Turkkila

Jo vain, mutta välillä olisi mukavaa jutella välillä taulusta eikä pelkistä kehyksistä.

Olisi kiva kuulla mielipiteesi siitä, onko ok kysäistä rajalla paperit.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Taulusta hyvinkin puhun ja sinähän linkkasit sen tänne.

Timo Ala-Harja

Lappalainen räksyttää tuttuun tyyliinsä.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Hillittömän hauska ja napakka kirjoitus.

Osuu tosin sen verran arkaan paikkaan, että saa nähdä tuleeko keskustelua. Täällä osallistutaan hyvin valikoivasti samasta aihepiiristä oleviin kirjoituksiin, olen huomannut.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

On vähän kohtuutonta, että kirjoittelet tänne US-Puheenvuoroon juttujasi, joiden ylivoimainen asia- ja tyylihallinta saa paikallisten toimittelijoiden konformistiset kesypuheet vaikuttamaan turhankin avuttomilta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kesy, avuton hmmm.... Mielenkiintoista luonnehdintaa. Turkkila ei minusta saa lukijoita omaan mediaansa. Tulee tänne loisimaan kun "kesyjen ja avuttomien" media on se elävä media.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Tarkoitatko Sini, ettei Turkkilalla olisi samanlaisia oikeuksia kuin sinulla tai minulla?

Ihan samanlailla mekin täällä "loisimme", kun saamme julistaa sanomaamme täysin ilmaiseksi.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #30

Sini lienee relativistina sitä mieltä, että ihmisarvo on jakamaton vain tietyssä osassa populaatiota. Siihen viittaa vahvasti hänen jatkuva hyökkäyksensä milloin mitäkin "altrightia" kohtaan, oli blogauksen aihe mikä tahansa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #30

No muut päätoimittajat keskittyvät kehittämään omaa mediaansa sen sijaan että loisisivat täällä. Jos saa verovaroin ylläpitää mediaa mutta ohjaakin lukijat muualle sillä ettei tarkoituksella luo keskustelevaa tai yllätyksellistä sisältöä niin eikö se ole loisimista?

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka Vastaus kommenttiin #47

Ihan samalla tavalla loisimista, kuin sinun ja minunkin. Matias Turkkilalla on yksityishenkilönä samanlainen oikeus loisimiseen, niin kauan kuin Uusi Suomi antaa siihen mahdollisuuden.

Siinä mielessä voi antaa Uudelle Suomelle pointsit, ettei se aseta pääsyrajoja kirjoittajille, olivatpa nämä sitten missä yhteiskunnallisessa asemassa tahansa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #48

Ei ole samalla tavalla kuin sinun ja minun osallistuminen. Uudelle Suomelle varmaan ok että Suomen Uutisten päätoimittaja kirjoittaa tänne mutta veronmaksajia kirvelee.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Tosiaan halutaan jopa laajentaa noita sisärajatarkastuksia sivistysmaissa Saksassa ja Ranskassa.
Kummallista he eivät sulkeudu vaikka rajatarkastuksia tekeekin :)

Saksa ja Ranska haluavat terroriuhan vuoksi lisätä tarkastuksia 4 vuoteen
https://www.theguardian.com/world/2017/sep/15/fran...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kummallista he eivät sulkeudu vaikka rajatarkastuksia tekeekin :)

Tuskin yksikään vienti-Bemari on jäänyt Baijeriin seisomaan sen vuoksi, että Saksa tekee rajatarkastuksia.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Eipä tietenkään, mutta se oli peruste presidentillä että ei voi sulkeutua, vaikka siitähän ei ole kyse, vaan oman kansan turvallisuudesta ja siitä että emme päästä maahan ilman matkustusasiakirjoja. Voimme valvoa rajoja ja pitää rikolliset ja maahantulokiellossa olevat poissa. Voimme estää oleskeluluvan hakijat pääsemästä maahan, koska tulevat turvallisesta maasta Ruotsista.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Nyt Matias, täys napakymppi..

Jos tämän jättää joku ymmärtämätä, menkööt peilin eteen :)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tämähän on sitä taattua persuretoriikkaa, sanoja ilman minkäänlaista mahdollisuutta vaikuttaa.

Tulee vähän sellainen näky, kuin lapset olisivat hiekkalaatikolla tekemässä hiekkakkakkuja.

''Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku''

Usein vaan käy niin, että kakku ei pysy kasassa, tai sitten on käynyt kissa kusaisemassa hiekkaan.

Persujen kakku on jo kuivunut ja haisee pahalle.

Yksin ei ole kiva olla, kun ei kukaan leiki samaa leikkiä. Oppositio on kotimme. Aina ja ikuisesti.

Joten päätoimittajan, puolueen puheenjohtajan ja presidenttiehdokkaan ainoa mahdollsuus on yrittää epätoivoisesti vakuuttaa kansaa näillä foorumeilla, lopputulos on ikävä kyllä aina se paha kakku.

Timo Ala-Harja

Mitähän tuokin vuodatus on tarkoittavinaan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

EU n vpj. Katainen, tuo kirkasotsainen Kansallisen Kokoomuksen luottomies on myös huolissaan kuljeskelijoiden mahdollisesti kasvavasta määrästä. Vaan ei syytä huoleen, kuittaa Jykä. Koettelumukset kyllä kestetään, koska Euroopalla ei ole muuta vaihtoehtoa. (?)

Samalla tiellä kulkien päästään aina samaan mestaan.

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/katai...

Marko Parkkola

Monet raiskatutkin kestävät, koska ei ole muuta mahdollisuutta. Jotkut tosin tapetaan. On se viisas mies tuo Katainen.

Niko Sillanpää

Eihän rajojen ulkopuolella tarvitse edes pitää kuin "maailman hätä", "globaali vastuu" ja "heikoista heikoin".

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ei tulisi mieleenkään lähteä ulkomaille ilman papereita. Hetkinen, enhän minä taida edes päästä. Viron lautallakin vilkaisevat passin kun on nyt eu-puheenjohtajamaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Niko Sillanpää taitaa olla suvakkien suvakki. Sanoo selvällä suomenkiellä mistä koko pseudokeskustelussa on kysymys.

Niko Sillanpää

Kyseessähän on itsestään selvä asia, josta on keskusteltu eduskunnassakin 90-luvulta alkaen useampaan otteeseen, eli että miten globaali heikko pidetään potemassa tilaansa rajojen ulkopuolella. Sehän on ollut ja on liikkumisen kontrollin yksi tärkeimmistä tarkoituksista. Kysymys on laajemminkin olennaisesti, jaammeko hyvinvointiamme globaalin heikon kanssa ylitse sen, mitä markkinatalous mekanismeillaan jakaa. Ja ilmiselvä vastaus tähän tietenkin on ollut ja on, että ei, emme jaa, vaan globaalin heikon osa on, miksi se muodostuu.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Historiasta muistamme sellaisiakin tapauksia joissa hallinto on estänyt kansalaistensa poislähdön kieltäytymällä kirjoittamasta näille passeja. En sitten tiedä miksi sillä pitäisi vieläkin olla edes mahdollisuutta rajoittaa omien kansalaistensa liikkumista muualle.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Suomessa hiihdellään vähän perässä. Suomen mediasta saisi sen käsityksen, että muuallakin vastustetaan rajatarkastuksia, mutta niinkuin blogisti osoitti, näin ei ole. Eurooppa ja koko muu maailma on muuttumassa, ja se vaatii uusia toimia.
Tanskan ja Ruotsin välinen rajatarkastus sujuu viidessä minuutissa. Ruotsin suurin ongelma maiden välillä on, että moni juna on "inställd", eli peruttu. (Rautateiden yhtiöittäminen) Passintarkastus on tosi pieni juttu, ja ymmärrettävä.
Pieni realismi ei haittaisi: tosiasioita pitää katsoa silmiin. Itseäkin on lupa ajatella, ja sääntöjä ja määräyksiä voi muuttaa, jos ne eivät enää puolusta tosiasiallisesti paikkaansa muuttuneessa tilanteessa. Tilapäisen rajavalvonnan saa voimaan jos maa katsoo että se on yhteiskunnan toimivuuden ja turvallisuuden vuoksi tarpeellista. Niin kauan kuin EU ei kykene varmistamaan ulkorajoja, mailla on siihen täysi syy. Rajavalvontaa harjoitetaan myös terrorismin torjunnan vuoksi. Tämä on aivan ymmärrettävää. Komission patistaminen rajatarkistusten poistamiseen ei auta, jos Eurooppa ei ole turvallinen. Ja sitä se ei Komission toivomuksista huolimatta ole, ja siksi rajatarkastukset.

Timo Ala-Harja

Niin ei se pelkkä toivominen turvallisuutta lisää.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Et sitten saanut lupaa parempaan petien alla.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tulin juuri Slovakian kautta EU n alueelle. Passi ja ajoneuvot tarkastettiin erittäin huolellisesti. Löysäpäisyydestä tai löperöinnistä ei näkynyt merkkiäkään. Systeemi oli vähän kuin kunnon vasemmistokommarien aikana NL ssä. Rajan tuntumassa oli pari sotapoliisia rynnäkkökiväärein varustettuna. Juttelin tullimiehen kanssa muuttuneesta tilanteesta. Hän kertoi, että rajalle ei ollut kuin kourallinen kuljeskelijoita ilman ID tä. Tällaisen paperittoman kulkijan saapuessa, niin tämä eksynyt ja paperinsa hätäpäissään ja ihan vahingossa hukannut kulkija otetaan heti talteen ja laitetaan hyvään suojaan.
Näin suojellaan kulkijaa joutumasta rikollisuuden uhriksi, tuumasi tuo reipas Slovakialainen tullin virkamies.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Näin suojellaan kulkijaa joutumasta rikollisuuden uhriksi, tuumasi tuo reipas Slovakialainen tullin virkamies.

ainakin Slovakiasta löytyy kunnollinen tullimies!

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Laitan tähän kirjoitukseen onnitteluni Laura Huhtasaarelle ja persuille hänen virallisesta presidenttiehdokkuudestaan! Luvassa on mielenkiintoiset ja värikkäät vaalit.:)

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Olen kateellinen sinulle Matias kynäilytaitojesi vuoksi. Saat kökköiset vasta-argumentoijat näyttämään siltä kuin kirjoittaja yrittäisi niellä ahventa pyrstö edellä tai tulostaa vessanpöntöllä eilen syömäänsä sementtilastia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jestas sullahan on mielikuvitusta. Taidat olla sinäkin suvakki.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Silloin kun vapaata liikkuvuutta ei ollut, olin 7-vuotias ja pääsin matkustamaan Finnairin koneella. Lentokoneeseen mentiin kävelemällä koneen viereen kiitoradalle ja näyttämällä matkalippu portailla lentoemännälle. Matkan aikana lapset saivat mennä ohjaamoon ajamaan konetta Oulusta Kajaaniin. Nousun ja laskun ajaksi piti mennä omalle penkille istumaan.

Nyt kun on vapaa liikkuvuus, pitää koneeseen päästäkseen olla matkalipun lisäksi myös passi.

Lähtöpaikalle pitää mennä tuntia aikaisemmin, jotta turvatarkastukseen ja muuhun säätämiseen jää riittävästi aikaa.

Aikaa siinä tarvitaankin. Pitää tyhjentää kokispullot, hammastahnatuubit ja shampoopullot sekä ottaa matkalaukusta puhelimen ja kameran akut pois. Tietenkin myös sakset, monitoimityökalut, tulitikkurasiat ja muut yleisvaaralliset esineet on jätettävä takavarikkoon.

Sen tulitikkuaskin ja puolikkaan suihkusaippuapullon voi sitten joskus myöhemmin käydä kätevästi taksilla hakemassa lentokentältä.

Sitten kävellään turvaporteista, läpivalaistaan vanhoja kalsareita ja tietokoneita, hivelletään metallinpaljastimella intiimejä paikkoja, koputellaan kengänkorkoja, mittaillaan kynsisaksien teränpituuksia ja tehdään muita lähtövalmisteluja.

Koko lennon ajan lentäjät ovat linnoittautuneina panssariovien taakse. He eivät edes uneksi päästävänsä edes 7-vuotiasta lasta ohjaamoon. He tietävät, että nallekarhu, matkaradio tai shampoopullo voi olla vihollinen, vaikka se olisi lapsen sylissä.

Toivottavasti näitä vapauksia ei ainakaan enää yhtään lisää tule. Alkaa nimittäin mennä kohta selvästi enemmän aikaa erilaisiin jonottamisiin ja tarkastuksiin, kuin itse matkustamiseen.

Niko Sillanpää

Näin. Meitä pakotetaan seulomaan hyttysiä samalla, kun kamelia tungetaan väkipakolla nielusta alas samalla vakuuttaen, että joko nielet kamelin kiltisti tai olet paha ihminen.

Alkaa jo riittämään tämän lajin politiikka, kiitos, ja minusta tuntuu, että näin kokee aika laaja kansanjoukko länsimaissa näinä päivinä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

...ja minusta tuntuu, että näin kokee aika laaja kansanjoukko länsimaissa näinä päivinä.

Kohtapuoliin nähdään AfD:n vaalitulos Saksassa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #38

No todennäköisesti 10-15% ja sama tilanne kuin persuilla täällä, prosenteilla ei pääse hallitukseen, eli vaikutusmahdollisuus asioihin pysyy toisilla puolueilla.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #40

Ei kai Ritala maailmasi romahda, jos persut kuitenkin ovat seuraavassa hallituksessa? Vaaleihin on vielä pari vuotta aikaa ja paljon ehtii tapahtua. Meinaan vaan, ettei ole kovin tervettä uskotella itselleen, että sinun mielipiteesi merkitsee valtaa pitäville yhtään enempää, kuin poskiasi pitkin valuva makkaraperunoista roiskunut majoneesi.

Juha Hämäläinen

Juuri tällainen on ollut muutos vapaasta liikkuvuudesta nykyiseen globaaliin kyttäysyhteiskuntaan. Syy vain unohdetaan. Heikkoa esitystä kehutaan edistykseksi.

Käyttäjän SeppoKoski kuva
Seppo Koski

Voi kauhistus Matias, veit tikkarin suvaitsevilta tuolla listauksellasi!

Ei heille jäänyt kuin armeija, tullilaitos ja valtakunnan rajat jotka kaiketi voidaan myös poistaa, koska vapaa liikkuvuus!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset