Matias Turkkila

Helsingin valtuusto ja Kempeleen asunnon kahva

Helsingin valtuusto käsitteli eilisessä maratonistunnossaan kysymystä siitä, pitäisikö laittomasti maassa olijoiden terveydenhoitopalveluita laajentaa. Osallistuin varavaltuutettuna istuntoon, ja yritin valtuustotovereille perustella, miksi laajennus ei ole hyvä idea. 

Kerroin ensimmäisessä puheenvuorossani kahdesta muualla aikaisemmin tehdystä päätöksestä, joilla oli asian kanssa tietynlaista symmetriaa. 

Ensimäinen tapaus oli huhtikuulta 2015. Europarlamentti teki tuolloin sarjan turvapaikanhakijoiden asemaa ja taakanjakoa koskevia päätöksiä. Tarkoituksena oli parantaa Välimerellä sinnittelevien asemaa, mutta toisin kävi. Päätökset tulkittiin vahvana signaalina.

Lainasin Wall Street Journalin haastattelemaa irakilaista Osama Ahmedia, joka totesi: ”Eurooppalaiset viranomaiset suhtautuvat tällä hetkellä tulijoihin myönteisesti. Nyt on kultainen tilaisuus päästä Eurooppaan.”

Sitaatti oli peräisin Suomen Uutisiin 2015 kirjoittamastani jutusta, jossa käsiteltiin ihmissalakuljettajien luomia haavekuvia Pohjolan ihmemaasta. 

EU-päätökset käynnistivät massiivisen väestöliikkeen.

Toinen tapaus oli syyskuulta 2015. Pääministeri Sipilä tarjosi tuolloin Kempeleen kotiaan turvapaikanhakijoiden käyttöön. Vaikka kyse oli vain yksi asunto, se tulkittiin Suomen ylimmältä päättäjältä tulleena kutsuna. Kutsu kuultiin. Kaksi viikkoa Sipilän lupauksen jälkeen maa on kaaoksessa, Migri raportoi turvapaikanhakijoiden kaikkien aikojen ennätyksestä.

Kuten muille valtuutetuille salissa keskiviikkona totesin, heillä oli tuolloin käsissään Kempeleen asunnon kahva. 

He päättivät avata sen. 

Valtuusto päätti lähettää erittäin vahvan signaalin. Se on tietynlainen vedenjakaja. Vaikutukset ovat täysin ennustamattomia. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Myllypuron tai Hurstin leipäjonolaiset eivät lue näitä puheenvuoroja. Ovat jo kenties hyväksyneet paikkansa yhteiskunnassamme.

Lääkärikäynnit eivät kuulu heidän prioriteetteihinsa. Ovat alistuneet siihen, että nälkäisen ihmisen tarpeita on turhaa kuunnella.

Leipäjonoissa kerjääjät eivät viihdy. Heille vain raha merkitsee.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""leipäjonolaiset ... Ovat jo kenties hyväksyneet paikkansa yhteiskunnassamme""

On kai meitä nyt muitakin kuin leipäjonolaiset jotka ovat syvästi sisäistäneet osansa kolmannen luokan kansalaisina. Luulen, että meitä on aika paljon.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Seppo, onhan meitä!

En tiennytkään tuosta kolmannesta luokasta, mutta ilmeisimmin luokkia on jo tullut parin viime vuoden aikana lisää.

Toisen luokan kansalaiset ovat siis jo hyväksyneet kohtalonsa, mutta kolmannen vielä uskovat mahdollisuuteensa.

Tuleeko meille seuraavissa vaaleissa tilaisuus?

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #13

Siis ensimmäiseen luokkaan, eliittiin, kuuluvat rahatalouden toimijat, yritysjohtajat, poliittiset valtataistelijat, tiedonvälityksen "vastuulliset" -- eli se hegemoniaporukka, jolla on valtaa enemmän kuin ymmärrystä ja joka tunnustaa suurta yhteistä valhetta johon niin globaali rahaohjasteinen talous kuin maahanmuuton ja vieraskulttuurien ihannointi ja jopa niin sanottu positiivinen syrjintä kuuluvat;

toiseen luokkaan kuuluvat nämä ekstriimisyytensä vuoksi etuoikeutetut, siis toiskulttuuriset ja kaikenlaisen toiseuden edustajat, jotka eivät eliitin silmissä millään tavalla voi missään eikä koskaan edustaa mitään kyseenalaistettavaa, joita ei sovi siis mistään epäillä eikä syyllistää, jotka eivät periaatteessa voi kantasuomalaisten tavoin olla esimerkiksi vain huonoja ja kelvottomia ihmisiä;

ja tähän kolmanteen luokkaan kuulumme me kaikkien kulttuuritätien ja -setien päähänpotkimat ja halveksimat epäihanteelliset, tyhmät ja laiskat junttisuomalaiset, joille mitään aktiivista apua ei mistään ole koskaan herunut, vaan joita sosiaalivirkailijamme syyllistävät kahdeksan kertaa enemmän kuin pohjoismaiset kollegansa omien kansakuntiensa avuntarvitsijoita --

eli nämä kolmannen luokan kantasuomalaiset ovat niitä joita tarvitaan vain variksenpelätteinä joista voidaan kirjoittaa Finlandia-palkinnon pokkaava hirnuva ylikansallinen kansallishistoria-teos --

Ja vain tämä kolmannen luokan kansalaisuus on nyt siis yhä useamman suomalaisen todellinen lokero tässä EU-Suomessamme. Mutta siitäkään emme tietenkään saa mitään ääntä pitää tai valittaa, koska sellainen vain leimaa ja mitätöi meidät lopullisesti: "Haa, olette todella pelkkiä uhriutujia, mihinkään kykenemättömiä kohtalonne ruikuttajia, kateellisia valittajia, itse oman uranne tuhonneita ja terveytenne pilanneita hölmöjä -- kehtaattekin kiukutella, varokaa vain noita vihapuheitanne, niitä ei meillä sallita, se on sitten käräjäkeikkaa tiedossa ellei suu pysy supummassa...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

SItten vaan odotetaan sitä heinäsirkkaparvea, ja huudetaan apuun ainoat oikea tuholaistorjujat, eli persut :)

Minäkin sanoin, että tästä päätöksestä kannatusloukussa olevat persut saavat hetkeksi polttoainetta yhden asian taktiikalleen, mutta se polttoainelisäys ei pitkään auta, koska moottori on leikkaamassa kiinni.

Kansa ei ole tyhmää, ja niinkuin monestakin päätöksestä näkyy, pelottelu ei enää tehoa.

Helsingin päätös ei johda mihinkään katastrofiin, saammepa nähdä.

Demokratia ja viisastuneet äänestäjät ovat ihania.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Petterille,

Helsingissä pieneläkeläiset näkevät nälkää. Mahdollista syöpää sairastavat, eivät pääse ajoissa terveyspalveluihin. Lastensuojelua tarvitsevat eivät pääse ajoissa avun piiriin.

Helsinki on unelmakaupunki hyvinvoiville. Helsinki on helvetti kurjille!

Miten tämän nyt paremmin saisi hämeenlinnalaiselle, hyvien palvelujen äärellä elävälle, ymmärretyksi.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Helsinki on julma sairaille ja avuttomille vanhuksille. Liian moni on jätetty heitteille. Maaseudulla vanhuksilla on paremmat palvelut. Myös moni mies on yhteiskunnassamme heikoilla, terveys reistailee, työtä ei välttämättä ole, eikä aina kattoa pään päällä. Suomessa miehet usein ovat huonommassa asemassa kuin naiset - terveys heikompi ja elinikä paljon lyhyempi.

Suomen naiset eivät aina tajua kuinka hyvin asiat meillä on. Muualla maailmassa nainen voi olla nollan arvoinen, pelkkä hyödyke. Yhteiskunnat, joissa naisen asema on heikko, toimivat yleensä huonosti kaikilla mahdollisilla mittareilla - Koulutustaso heikko (varsinkin naisten), syntyvyys liian suuri, paljon työttömiä nuoria miehiä, nälänhätää, ruokahuolto heikkoa ja sotia jne.

Auttamalla kehitysmaiden naisia ja lapsia, autamme näitä yhteiskuntia kehittymään oikeaan suuntaan. Helsingin kannattaisi auttaa vaikkapa syyrialaisia lapsia palkkaamalla yhdelle tai kahdelle leirille opettajan. Kristillisistä piireistä löytyy varmasti halvalla tekijöitä. Mennään katastrofialueille ilmaiseksikin auttamaan. Opettajan palkkaamisella olisi paljon enemmän hyötyä kuin Helsingin nyt tekemällä päätöksellä.

Timo Ala-Harja

Oletko Ritala koskaan ollut leipäjonossa?.Mitä katastrofiin tulee niin tuon päätöksen vaikutuksista on vielä liian aikaista puhua mitään.

Tommi O. Pälve

Päätös ei haittaisi lainkaan, jos lasku kuluista lähetettäisiin Veronika Honkasalolle.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen
Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Pertti, hyväntekijä Vasemmistoliiton riveistä!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #6

Niin hyvää voi tehdä näköjääm myös muiden rahoilla...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #7

Muiden rahat ovat aina käytettävissä heille, jotka omista, ideologista syistään, ovat päässeet 'punavihreälle oksalle'!

Timo Ala-Harja

Honkasalo oli se joka nosti älämölön koska itä-eurooppalaisten romanien ei sallittu pestä pyykkiään uimahallissa.Pyykin pesemisen salliminen uimahallissa kuuluu hänen mukaansa ihmisoikeuksiin.Tälläisiä Helsingissä on päättäjinä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Onko tässä nyt annettu pelolle valta sillä kuten päätoimittaja Huusko toteaa on mielenkiintoista nähdä millaisia negatiivisia ja positiivisia seuraamuksia tapahtuu (voisi laittaa kisan siitä kuka keksii mahdollisia positiivisia seuraamuksia ...)

Juhani Piri

Kiitosta vaan. Näyttää ne muumit kaikonneen hallituksenkin laaksosta. Nämä korvaillaan sitten verovaroin.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsity...

Kustannusarviossa henkilöä ja vuorokautta kohden majoituksen kustannukseksi arvioidaan 35 euroa, ruokakorvaukseksi mainittu 7,36 euroa ja lääkekuluiksi 5 euroa. Kustannus yhteensä olisi siten 47,36 euroa/henkilö/vuorokausi. Tilapäistä asumispalvelua käyttäviä arvioidaan olevan 500—1 000 henkilöä noin kolmen kuukauden ajan, ruokakorvausta hakevia 1 500 henkilöä noin puolen vuoden ajan ja muiden kustannusten perusteena on 1 000 henkilöä samoin puolen vuoden ajan.

Edellä esitetyn perusteella voidaan arvioida, että kuntien menot vuodessa olisivat yhteensä 5 346 000 euroa vuodesta 2018 lukien. Kunnat hakevat korvauksen antamastaan kiireellisestä sosiaalipalvelusta aiheutuneisiin kustannuksiin Kansaneläkelaitokselta. Valtion talousarvioon varataan momentille 33.60.37 määräraha Kansaneläkelaitokselle maksettavia suorituksia varten. Kustannusten laskuttamisesta ja maksamisesta, korvauksen hakemisesta ja muista niiden hallinnointiin liittyvistä seikoista annetaan valtioneuvoston asetus.

Juhani Piri

Jos nyt yhtään ajattelee asiaa loogisesti niin ei ole mikään mahdottomuus että yllä oleva laskelma ~3000 henkilöstä käyttäisi kyseiset palvelut Helsingissä.

Kun siellä valtuuston tunteikkaista huuliväpisten esitetyissä hölynpölyissä arveltiin laskun olevan noin 200 000-300 000 vai joko se kohosi jossakin vaiheessa 700 000e. Tässä on realistinen arvio tulevaisuudelle. Yli 5 miljoonaa euroa vuodessa.

Toistan: YLI 5 MILJOONAA EUROA VUODESSA!

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Muista Juhani vihreä mantra. Tämä ei maksa juuri mitään, eikä se ole keneltäkään pois.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset