Matias Turkkila

Yle maksukortin taakse

Perussuomalaisten eduskuntaryhmyri Leena Meri ehdottaa Ylen ohjelmien siirtämistä maksukortin taakse. ne jotka haluavat seurata Ylen ohjelmia, maksavat siitä ja ne, jotka eivät näitä ohjelmia tarvitse, vapautetaan kaikista maksuista. Olen samaa mieltä. Tässä asiasta pari ajatusta.  

+++

Suomessa on käytännössä eduskunnan hallinnoima mediamonopoli, joka yrittää nimensäkin puolesta uskotella ajavansa Yle(-istä) etua.

Yle onnistuu tehtävässään huonosti. Kuten monopolit aina, se on tehoton ja hidasliikkeinen eikä onnistu tärkeimmässä tehtävässään, tasapainoisen informaation välittämisessä kansalaisille.

Elettiin sitten millä vuosikymmenellä hyvänsä, Ylen tarjonta on jatkuvasti ollut poliittisesti värittynyttä. Kulloisistakin suhdanteista on ollut kiinni, mihin suuntaan tiedotusta on kulloinkin reivattu. Kaikkein törkeimmät tapaukset on nähty marxilaisen Hella Wuolijoen ja keskustalaisen Eino S. Revon aikana. Muina vuosikymmeninä on puikoissa tyypillisesti ollut SDP:n, keskustan tai kokoomuksen politrukki.

Tämän päivän suomalaiset saavat "nauttia" erittäin vahvasti politisoituneesta uutisoinnista, jossa mylvii punavihreän systeemivasemmistolaisuuden ääni. Maailmantuska avaa tunnekanavan, hymyilevä porvari tarjoaa kaupallisia ratkaisuja kivun lievittämiseen. Poliittinen win-win, ellet sitten satu kuulumaan porukkaan, jonka on tarkoitus maksaa koko lysti.

+++

Terveen demokratian välttämätön peruspilari on riippumaton media. Eduskunnan alaisuuteen ja suurimpien puolueiden tosiasialliseen nimitysvaltaan kytketty mediamonopoli ei ole sellainen.

Massiivisen Ylen poliittinen ohjailu on helppoa, ja vihoviimeisenä typeryytenä Yle kytkettiin budjettirahoituksen liekanaruun.

Terve, nykyaikainen demokratia tarvitsee moniäänisen, monesta vahvasta ja itsenäisestä toimijasta koostuvan mediaekosysteemin. Yle ei ole tällainen ekosysteemi vaan sen vastakohta.

Yle on vuosikymmenten ajan ollut vallanpitäjien keino jättää huomiotta konsensuksen ulkopuoliset äänet ja pitää ainoina relevantteina yhteiskunnallisina keskustelijoina niiden puhuvien päiden harvalukuinen kaarti, joka puskee miljoonien suomalaisten olohuoneisiin joka ikinen päivä.

Järjestely on nerokas. Vallanpitäjien kannalta.

Mutta se jättää katveeseen ne, jotka eivät hyödy puolue-establishmentin mukaisen maailmankuvan tarjoamista kiiltokuvarooleista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (119 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Persut mokaavat -> media uutisoi -> persut vaativat mediaa kuriin. Tämä on niin nähty ja etenkin aina vaalien lähestyessä.

Verovaroilla ylläpidetyn median päätoimittajalta kysyisin, minkälainen maksukortti sopii autoradioon?

"Suomessa on käytännössä eduskunnan hallinnoima mediamonopoli, joka yrittää nimensäkin puolesta uskotella ajavansa Yle(-istä) etua."

Nimi tulee suomenkielisestä käännöksestä englanninkieliselle sanalle broadcasting. Hämmästyttävää miten pihalla joku voi olla omasta toimalastaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Janne kysyy, minkälainen maksukortti sopii autoradioon? Kirjoituksessa taidetaan puhua tv:n katselusta maksukortin kautta. Näin ollen radiokuuntelun maksullisuus (jos muuttuu maksulliseksi) tapahtunee kuten joskus aiemminkin radioluvan kautta eli vuotuisin maksuin maksusiirtona. Ei silloin mitään maksukorttia ole käytössä.

Radiotaajuuslupia on nytkin käytössä, joiden maksu peritään pankin kautta maksusiirtona.

https://www.viestintavirasto.fi/taajuudet/radioluv...

Ei tämä nyt mitään rakettitiedettä ole, jos sen haluaa oikein ymmärtää. Itse kun en katsele ylen lähetyksiä, niin maksan muiden katselua. Tuolle rahalle olisi parempaakin käyttöä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Kirjoituksessa taidetaan puhua tv:n katselusta maksukortin kautta."

Kirjoituksessa puhutaan Ylen ohjelmien siirtämisestä maksukortin taakse. Radiolupahöpinäsi ovat ihan muuta. Yksikään kuluttaja ei suoraan maksa radion kuuntelemisesta Suomessa.

Itse taas olen Ylen ohjelmien suurkuluttaja vaikka minulla ei edes ole televisiota.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Yle on paljon muutakin kuin televisiossa näkyvät ykkönen, kakkonen ja femma/teema.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #14

Maksumuurin taakse vain. Pienituloiset katselkoom ilmaiseksi, kuten nyt. Kyllä jokaisella pitää olla oikeus valita mistä mediasta maksaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tulipas tuossa kirjoituksessasi minulle uutta tietoa. Olin aina tähän päivään saakka ollut siinä käsityksessä, että Eino S. Repo oli joko demareihin tai vasemmistoon kallellaan, mutta että olisikin ollut maalaisliittolainen. Tuo polittinen suuntaus taisi olla silmänlumetta vai kuinka?

Wikissä kirjoitetaan "Maalaisliittolaiset lehdet eivät erityisemmin tunnustaneet häntä "puolueen mieheksi", kun taas muissa puolueissa häntä pidettiin Kekkosen ja Maalaisliiton juoksupoikana."

Minkä puolueen miehenä maalaisliittolaiset Repoa pitivät? Oliko kuitenkin vasemmistolainen, sillä "Repo valittiin 1969 Yleisradion radiojohtajaksi SKDL:n mandaatilla, ja tästä virasta hän jäi eläkkeelle 1974."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Eino_S._Repo

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Sirpa oikoo mutkia suoriksi. Antamassasi linkissä kerrotaan myös näin.

" "Suuren vaivan" Revon valitsemiseksi näki silloinen pääministeri Johannes Virolainen. Virolainen kirjoitti valinnan yksityiskohdista teoksessaan Pääministerinä Suomessa.
Ajatus Mainos-TV:n silloisen ohjelmajohtajan nimittämisestä Yleisradioon tuli akateemikko Kustaa Vilkunalta."

Revon vasemmistolaisuudesta en nyt kuitenkaan olisi noin varma kuin Timo Hämäläinen kirjoituksessaan antaa ymmärtää. Se on kuitenkin totta, että SKDL tuki Repoa, mutta ei siinä ollut kysymys niinkään politiikasta vaan hänen johtamistavastaan. Erityisesti vasemmistolaiset pitivät siitä, että Repo päästi myös vasemmistolaiset ääneen Ylessä. Tämä oli se kivi joka alkoi hiertämään oikeistolaisten kengissä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Samaan hengenvetoon Turkkila olisi voinut esitellä mahdollisen mallinsa uudesta, tasapuolisesta, luotettavasta ja persuillekin kelpaavasta "valtakunnanmediasta".

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

"Laki Yleisradiosta* säädettiin vuonna 1993 kun paikallisradiokokeilu vuonna 1985 oli jo murtanut YLEn radiomonopolin ja televisiotoimintaan oli myös useampia halukkaita tulijoita myös antenniverkkoon. Kaapeliverkossa kilpailu oli avattu vuoden 1987 kaapelilähetystoimintalaissa*, jonka mukaan toimilupa tuli myöntää kaikille ehdot täyttäville hakijoille. Vuoden 1998 laki radio- ja televisiotoiminnasta* päätti kokokaan toimilupamonopolin myös televisiotoiminnassa mahdollistamalla muille toimijoille oman toimiluvan. Aikaisempaa menettelyä, jossa muut toimijat toimivat YLEn toimiluvan puitteissa ja siitä riippuvaisena pidettiin myös EU:n säännösten vastaisena."
https://sananvapauteen.fi/artikkeli/914

Eipä tässä sitten muuta.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Aika ohut yleissivistys päätoimittajalla. Melko monta asiavirheitä saatu mahtumaan noin lyhyeen blogiin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kommentin uskottavuus paranisi jos kommentoija luettelisi ne virheet. Tuollaisena kommentti on vai perustelematon väite.

Käyttäjän JarmoHenttonen kuva
Jarmo Henttonen

Miksi olette niin kovasti vastaan maksukortin taakse siirtämistä, onhan tämä hullua että kaikki pakotetaan maksamaan Yleveroa, teille näyttää olevan tärkeämpää tölviä persuja.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Henttonen jakaa väärää tietoa ymmärtämättä edes sitä, että mistä on kysymys. Turkkilan peesaamiseen toki tarvitaan silkkaa valehtelua.
Tästä on kysymys: https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/tietoa_...

Tällä tiedolla pääset alkuun ilman persujen öyhötystä.

Henkilöiden yleisradiovero
Yleisradiovero on 2,5 prosenttia ansio- ja pääomatulojen yhteismäärän 14 000 euroa ylittävästä osasta, enintään 163 euroa. Vero on henkilökohtainen. Vero sisältyy verokortin ennakonpidätysprosenttiin tai ennakkoveroon.
Yleisradioveroa ei tule maksettavaksi, jos
yhteenlasketut ansio- ja pääomatulot ovat 14 000 euroa tai alle sen
olet alle 18-vuotias
kotikuntasi on Ahvenanmaan maakunnassa.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Ehkä tätä lähestytään väärin.

Mitä tapahtuisi, jos annettaisiin kokoomuksen tai keskustan vaikka yhtiöittää Yle kuten kaikki muutkin palvelut?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Harvinnaista että kannatan yksityistämistä, maksukortin taakselaittamista jne. Mutta onhan tämä yle niin P""KAA täynnä, ettei haittaisi pätkääkään!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eikös tämän asian päätä eduskunta?

Eli eduskunnan voimasuhteilla mennään, joten tämä asia jää perussuomalisten omaksi pieneksi ajatukseksi.

Tälle ei löydy kannatusta oikeiden puolueiden joukosta, ja ihan hyvä niin.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Miten määritellään väärä puolue?

Risto Kotti

Nää on sitten mukavia nää YHDEN aatteen tai ryhmän vastustajat. Kuten esim PS vastustajat, jos joku persu sanoo 'hyvää päivää' niin joku vääntää sen vääräksi puheeksi ja vähintäänkin rasistiksi. Itse olen sitä mieltä että jos MITÄÄN asiaa ei
voi ymmärtää niinkuin sen lukee, niin vois hetkeksi mennä itseensä ja miettii.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Yleveron poistamiselle on myös markkinataloudellisia näkökulmia. Ylellä on aivan kohtuuttomat resurssit käytettävissään. Se voi tehdä 550 miljoonaa tappiota vuodessa. Verorahotteinen yle vääristää kilpailua ja asettaa pienemmät toimijat todella hankalaan kilpailuasemaan. Yleveron poistaminen tai Ylen lakkauttaminen avaisi kenttää, ja loisi tilaa useammalle pienemmälle toimijalle, joka luonnollisesti lisäisi myös mediakentän moniäänisyyttä.

Pitääkö sitä kaikkea vastustaa mitä persut esittää?

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

"Se voi tehdä 550 miljoonaa tappiota vuodessa. "

Muutetaan vähän...

Se voi tehdä yli puoli miljardia tappiota vuodessa.
Nyt nousee muutaman muunkin niskakarvat pystyyn...

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Mielestäni YLE:n pitäisi keskittyä sivistykseen ja jättää viihde muiden toimijoiden tehtäväksi. Näin säästyisi verorahojamme.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

"Pitääkö sitä kaikkea vastustaa mitä persut esittää?"

Ei missään nimessä. Järkevät esitykset on aina syytä ottaa pohdintaan. Kunhan sellaisia vain tulisi.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Mitä me tästä opimme? No, ainakin uuden termin: "punavihreä systeemivasemmistolaisuus".

Risto Koivula

Tässä voisi olla ideaa nykytilanteessa...

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2017/04/jihuu-...

" JIHUU!!! YLE:N PUOSKARI- JA HAISTAPASKANTIEDEOHJELMA PRISMA STUDIO LOPETTI!!!

AINA MENI VAAN SKITSOMMAKSI JA SKITSOMMAKSI!!!

PRISMA STUDIO tykkäsi myös tehdä ääliömäisiä "kokeita", jotka oikeasti tieteelli- sesti koulutettuja kuten minua yleensä pöyristyttivät järjettömyydellään ja asiantuntemattomuudellaan.

Ohjleman linja oli yhdellä sanalla sanoen "ROTUMURHAPEILINEUROONIA"!

http://yle.fi/aihe/tiede/prisma-studio

Valittuja otteita:

"VAIN OMAAN ROTUUN KOHDISTUVA VÄKIVALTA HERÄTTÄÄ YHTÄÄNMIKÄÄNLAISIA TUNTEITA,
sanovat muka PRISMA STUDIOn "Kokeet"...

Tällaiset YLE:n "kokeet" ovat puhdasta paskaa, kuten että ihmiset pystyisivät eläytymään vain omanrotuistensa (-väristensä) kokemuksiin, MUTTA EIVÄT TOISEN eli VÄÄRÄNVÄRISTEN:

" Italialaistutkijat näyttivät koehenkilöille videoita,jossa tuntemattoman ihmisen kättä pistetään hitaasti neulalla, ja mittasivat samalla koehenkilöiden aivovasteita TMS-laitteella. Toisen ihmisen kipu heijastuu myös katsojan aivoihin, mutta italia-laistutkimus paljasti, että näin on vain, jos nämä kaksi ihmistä – kivun kokija (siis käsi videolla) ja katsoja – ovat samaa rotua.

Valkoihoiset koehenkilöt samaistuivat valkoihoisen käden kipuun ja tummaihoiset tummaihoisen,mutta valkoihoisia ei hetkauttanut tummaihoisen kipu eikä toisinpäin. "

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/11/17/minako-ras...

Originaali"tutkimus" on täällä Current Biology -sivustolta. (Tämä EI OLE biologiaa!)

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S...

Prisma Studio

... "

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Siinä jo yksi syy miksi rämä roskasta maksaminen pitää lopettaa https://areena.yle.fi/1-50006426

Siis mitä ihmettä ne höpisee Ruotsin autopoltoista, jne.. Ja nämäkö saa palkkaa vielä? Ei hemmetti!

Hyviä kommentteja https://www.facebook.com/aamutv/posts/201344553867... Tuosta ohjelmasta (Jaksosta)

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Jutun kommenttiraita täyttynyt haittaisänmaallisten sivupersoonista horisemassa joutavia.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

On ironist et yhtenäiskulttuurin perään itkevät persut ovat aina ensimmäisenä ajamassa alas viimeisiä yhtenäiskulttuurin rippeitä.

Yle, perus- tai kansakoulu sekä puolustusvoimat olivat ne valtiolliset instituutiot, mitkä loivat 1900-luvulla käsitystä suomalaisuudesta.

Nämä kaikki haluaisivat perussuomalaiset hävittää.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Yle, perus- tai kansakoulu sekä puolustusvoimat olivat ne valtiolliset instituutiot, mitkä loivat 1900-luvulla käsitystä suomalaisuudesta.

Nämä kaikki haluaisivat perussuomalaiset hävittää.
"

*******************************************

Perussuomalaiset haluavat hävittää puolustusvoimat ja peruskoulun? Olen ollut uutispimennossa ilmeisesti pahastikin... Omaan kuplaani saakka tuollaiset uutiset eivät ole päässeet tätä ennen. Ehkä jotain lähteitä voisin vielä haluta vakuuttuakseni kunnolla... ihan varmuuden vuoksi.

Tiedän että nykyhallitus (täysin päinvastoin lupauksiaan) "säästää" koulutuksesta. Ja tiedän vasemmiston haluavan vähemmän rahaa maan puolustukseen eikä liittoutuminenkaan käy (Putin tykkää). Mutta tuo oli kyllä (luultavasti vain itselleni) uutinen että persut haluavat puolustusvoimat ja peruskoulun pois. En suinkaan halua epäillä kirjoittajaa, mutta ihan varmuuden vuoksi olisi kiva tietää mihin tuo väite pohjautuu. Oman kuvauksensakin mukainen härnäävä (==trollaava) tohtoris-setä Nieminen voinee meitä valistaa lisää loisteliaalla retoriikallaan.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Kyllä. Koulussa kun opetetaan suvaitsevaisuutta ja seksuaalista moninaisuutta.

Sitten taas perussuomalaisten pj. on sivari ja hänen bloginsa vierassivujen pohjalle perustetulla hommafoorumilla tasaisin väliajoin toivotaan Venäjän valloittavan Suomen jotta mokutus loppuisi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #58

"Sitten taas perussuomalaisten pj. on sivari ja hänen bloginsa vierassivujen pohjalle perustetulla hommafoorumilla tasaisin väliajoin toivotaan Venäjän valloittavan Suomen jotta mokutus loppuisi."

Vihervasemmisto pystyy argumentoimaan pelkästään valehtelemalla ja vääristelemällä, todellisuus on heille tuntematon käsite.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #60

Mutta tuohan oli kaikki totta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #60

# 60

Kyllä mulle on jäänyt lähtemättömästi mieleen erään ps-aktiivin paljon peukkuja kerännyt kommentti Hommalta: annetaan venäläisille tarpeeksi naisia ja viinaa niin ne hoitavat mamut puolestamme pois.

Tuosta sitten itse kukin muodostamaan mielipidettä. Puolesta tai vastaan.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #87

Perussuomalaiset on Suomen epäisänmaallisin ja venäjämielisin puolue. Tuossa porukassa on paljon suoranaista viidettä kolonnaa, siinä mielessä ovat kommunistien manttelinperijöitä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kyllä köyhätkin tarvitsevat oman mediansa. Ei kaikkea tässä yhteiskunnassa tule saattaa maksukykyisten etuoikeudeksi.

Ymmärrän toki perussuomalaisten halun pimentää moniulotteinen tiedotuskanava pois pienituloisten kansalaisten ulottuvilta, jotta heppoinen toripopulismi purisi paremmin tietämättömiin ihmisiin.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Kyllä köyhätkin tarvitsevat manipulointia siinä missä muutkin! Siis ihan uskomatonta että Ylen jälki viisaat ohjelmassa, tosissaan alkoivat Ruotsin autopaloja pistää Oikeistolaisten piikkiin jne.. Siis aivan käsittämätöntä!

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ei jälkiviisaiden puheista voi Ylen toimitusta syyttää, koska he puhuvat vierailijoina ilman käsikirjoitusta. Vain aiheet annetaan ja vieraat sitten puhuvat mitä puhuvat.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Pitääkö tämä netissä oleva tieto paikkansa, että halituksen esityksenä on vuoden 2019 budjetissa on palaaminen tv-lupamaksuun? Osaatko Matias sanoa tästä mitään?

"Aikaisempaan toimintatapaan palaamista perustellaan nykykäytännön hankaluuksilla.

– YLE-vero on koettu epäreiluksi varsinkin vähävaraisten kohdalla. Myös yritykset ovat joutuneet maksamaan veroa jopa tuhansia euroja, jos niillä on ollut useita toimipaikkoja. Yleisradion nykymallista toimintaa ei myöskään voida turvata nykyisillä verotuotoilla, joten maksujen korottamiseen on merkittäviä paineita, viestintäministeriön kansliapäällikkö Turo Salminen kertoo.

Vuonna 2010 TV-lupamaksu oli 231 euroa kotitaloudelta. Nyt eduskunnalle esitetään, että vuoden 2019 alusta lukien maksu olisi 250 euroa yhden television talouksilta ja 320 euroa kahden television talouksilta. Jos televisioita on enemmän kuin kaksi, on maksu 370 euroa vuodessa."

https://www.stara.fi/2018/04/01/tv-lupamaksu-palau...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

1.4.2018.

Melkein kuin Tossavaisen "EU kieltää perunan kotikasvatuksen."

" hallituksen esityksenä on vuoden 2019 budjetissa..."
Ei mikään kello soita vieläkään?

Tai:

"Ministeriön esityksen mukaan TV-lupamaksua ei kuitenkaan tarvitse maksaa, jos kotitalous tuottaa aktiivisesti omaa videosisältöään esimerkiksi jollekin nettikanavalle. Yksi nettivideo viikossa alentaa vuosimaksua 20 prosenttia ja neljän viikon suora verkkolähetys kotoa poistaa vuosimaksun kokonaan."

Olen ennenkin miettinyt että perussuomalaisuus vaatii kyllä ihmiseltä ainutlaatuisen herkkää mielenlaatua tulla kusetetuksi ja vielä uskoa se.

Kannattaisikohan sinun Sirpa ryhtyä seuraamaan jotain yleissivistävää, kuten Yleä? Vaihtoehtoisesti persut voisivat vaatia aprillipilojen panemista maksukortin taakse.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Janne, miten ilkeä voitkin olla. Miksi et osaa keskustella asiallisesti? Onko viestintäministeriön kansliapäällikkö Turo Salminen mielestäsi myös persu?

Minusta tuntuu välillä, että sinäkin kaipaisit joskus keskustelutaidon oppituntia. Monen muun täällä kirjoittavan ohella.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #27

"Onko viestintäministeriön kansliapäällikkö Turo Salminen mielestäsi myös persu?"
Et tainnut vieläkään ymmärtää?

Jos tosissasi kyselet aprillipilan perään niin en ole aivan varma onko se minä joka tarvitsee oppituntia. Esim. medialukutaidossa. Vielä huvittavammaksi asian tekee kun kehut sillä, ettet seuraa Ylen ohjelmia mutta Staran aprillipila on ihan varteenotettavaa journalismia.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #29

No ensinhän esitinkin kysymyksen, kun epäilin aitoutta. Sinä kuitenkin aloit heti keskustelun sellaiseen tapasi mukaan persuja vähättelevään ja tuomitsevaan sävyyn. Olisithan heti voinut suoraan sanoa, että kyse on aprillipilasta, kuten näyttää olevankin. No, ei taida olla odotettavissa keskustelussasi muunlaista sävyä, kun vähänkin luulet tai tiedät keskustelevasi persun kanssa, niin nälviminen on sinulle se päämäärä. Nautintonsa kullakin.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #32

Jo se kertoo paljon, että kirjoitat hallituksen esityksestä vuoden 2019 budjettiin. Jokainen YLEä seurannut tietää, missä vaiheessa vuoden 2019 budjetin käsittely on.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

YLE on vihervasemmiston propagandakanava. Kokoomus tietenkin kannattaa vihervasemmiston aatteita koska niillä tehdään miljardibisnestä.

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

Suuri osa Ylen tuottamiin ohjelmiin kohdistuvasta kritiikistä, aiheellisestakin, on minusta usein sopivan vertailukohdan puutetta. Ulkomailla asuneena en pidä Ylen asenteellisuutta kovinkaan pahana. Jos ottaa vertailukohdaksi vaikkapa parivaljakon Fox ja CNN, niin Yle on asenteellisimmillaankin vallan suoraselkäinen.

Toisaalta poliittisen puolueen on hyvin helppo vaikuttaa Ylen tuottamaan sisältöön. Puolueen tarvitsee vain kasvaa tarpeeksi suureksi, niin Yle julkaisee jatkossa sopivaa sisältöä. Riittävän suuren puolueen olisi mahdollista kirjoittaa Ylen missio mieleisekseen.

Minusta Ylen olemassaolon oikeutus tulee jo siitä, että on joku taho, joka tekee suomenkielisiä asiaohjelmia. Kaupallisin perustein nuo ohjelmat jäisivät tekemättä, joten Ylen olemassaolon tukeminen on kansallismielinen teko.

Ei, en ole kovinkaan usein samaa mieltä Ylen toimittajien kanssa, mutta pidän tärkeänä, että niitä suomenkielisiä asiaohjelmia tehdään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos ottaa vertailukohdaksi vaikkapa parivaljakon Fox ja CNN, niin Yle on asenteellisimmillaankin vallan suoraselkäinen."

USA:n propaganda on monensuuntaista eli tasapainottavaa kun taas Suomessa yksisuuntaista, valtamedia eli YLE ja lehdistö julkaisevat samaa propagandaa eikä vastinetta ole.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

En tiedä maksaakso Usassa ihmiset veroina Foxille ja CNN:lle?

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

no mielestäni YLEN urheiluohjelmat on tosi hyviä, niistä voisin maksaakin

ei huono idea lainkaan , taitaa tuo Leena olla fiksu nainen

Käyttäjän HannuTervola1 kuva
Hannu Tervola

Miten niin Eino S.Repo oli muka keskustalainen/maalaisliittolainen - pikemminkin kova kommunisti ja pasifisti kylläkin.

Repo valittiin 1969 Yleisradion radiojohtajaksi SKDL:n mandaatilla, ja tästä virasta hän jäi eläkkeelle 1974.

Nimityspakettiin kuuluivat myös Keskustan puoluesihteerin Pekka Silvolan valinta ohjelmajohtajaksi
ja Pertti Paloheimon tulo TV 1:n johtajaksi Kokoomuksen mandaatilla.

Hallintoneuvosto vapautti radion johtajan kesäkuussa 1972 puoleksi vuodeksi johtajan tehtävistä liian ”punaisten” vappuohjelmien tähden.
Revon katsottiin ottaneen Yleisradion nimissä liikaa poliittista kantaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Repo valittiin Ylen pääjohtajaksi kekkoslaisena keskustalaisena kirjallisuusmiehenä vuonna 1965. Tshekkoslovakian miehityksen ja vennamolaisten kannatusnousun oloissa hänelle ei suotu jatkokautta vuonna 1969, mutta kaikille sopi kompromissi hänen valinnastaan radiojohtajaksi SKDL:n mandaatilla.

Kun Pepsi Paloheimokin oli niin sanoakseni Osuuspankki- ja Kirjayhtymä-henkinen, voitaneen sanoa että niin kommunisteja kuin kokoomuslaisiakin edusti tuossa valintapaketissa vanha maalaisliittolainen. Uusi pääjohtaja Erkki Raatikainen joutui demarina vastaamaan kolmea kepulaista.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Paljon puhetta vähän villoja, tämäkin ehdotus katoaa sinne muidenkin persujen alotteiden roskakoriin.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Onko tämä virallinen aloite? Asioista voi keskustella muutenkin.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Herra päätoimittaja puhuu monopolista. Minulla ainakin näkyy uutisia kymmeniltä tuottajilta. Mukana on ARD, BBC, CNN, RAI,TV France, Al Jazeera, RTV, TRT jne.

Noista satelliittien kautta tulevista uutisista valtiolliset (ARD, BBC jne) ovat huomattavasti neutraalimpia kuin kaupalliset tai suorastaan propagandiset RTV ja Al Jazeera jne.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Yle menisi konkurssiin jos Ylen tuloista huolehtiminen olisi kansalaisille vapaehtoista. :-D

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Niin taitaisi mennä jokainen terveyskeskus, kirjasto, kaupunginteatteri jne.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Tässäpä onkin kaikkien vaalivalttien äiti, kevään teltoille vietäväksi. Viedään pois mummoilta viimeinenkin huvitus maksumuurin taakse, puoli yhdeksän uutiset.

Ylen tuhoaminen veisi muuten taas eräänkin työpaikan maakunnista, kun maakuntaradiot lakkaisivat kuulumasta.

Herää kysymys, monenko promillen kännissä te läpällä näitä ehdotuksianne suollatte?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jäishän mummoille verovaroilla tuotettu Suomen Uutiset.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Eikä siinä vielä kaikki. Saisivat seurata Kardashianien elämää, Ruotsin miljonääriäitejä, Rikkaiden deittipalveluja, Kanadan leijonaluolaa ja moninaisia varaston tyhjennyksiä. Ei siinä mummot enää bingoon ehtisi, jos Yle himmennettäisiin. Kyllä, siitä persuille oiva vaalivaltti.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Suomen uutisten uutisia päivitetään jopa viikottain. Hitainkin mummo pysyy Suomen uutisten uutisvirran pyörteissä mukana.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Eihän mtv3 uutisistakaan tarvitse mitään maksaa edes mummon. Päin vastoin nyt pienituloiset maksavat yle-veroa "poliittisesti väritetyistä" uutisistakin.

Mitä nuihin työpaikkoihin tulee, niin nehän ovat lähinnä sisäpiirissä valittuja suojatyöpaikkoja, sekä usein ylipalkattuja. Paitsi ylen siivoojat.

Paikallistoimittelijat tekevät 3-5 juttua viikossa yli 4000€ palkalla.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #50

"Tuen tarkoitus on edistää uutistoiminnan monimuotoisuutta ja varmistaa, että tarjolla on vaihtoehtoisia uutislähteitä kaikki kansalaiset tavoittavassa televisiossa.

Edellytys tuen saamiseksi on se, että saaja hankkii yleisen edun televisiotoiminnan toimiluvan. Yleisen edun kanavia ei tällä hetkellä ole".

Tuossahan tuo on juuri kerrottu, ettei yleisen edun kanavia tällä hetkellä ole!

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #63

Onko 1200€/kk tienaava keskituloinen vai pieni tuloinen? Käytännössä juuri (minun mielipiteeni mukaan) pienituloiset rahoittavat yle-verosta suurimman osan.

Käyttäjän petterik kuva
Petteri Karppinen Vastaus kommenttiin #68

Tarkoitatko että 0-1200€/kk tienaavat rahoittavat suurimman osan Ylen toiminnasta?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #72

En ole missään maininnut, että alle 1200€/kk tienaavat olisivat pienituloisia. Tuo on sinun yritys syöttää väärää infoa lukijoille.

Siinä olet kyllä oikeassa, että suurin osa veroeuroja valtion kirstuun keräävä osa on pienituloiset ja keskituloiset.

Rajaa näiden tulotasojen ja arvojen kohdalla sitten liikutellaan aina poliittisesta näkökulmasta katsottuna.

Käyttäjän petterik kuva
Petteri Karppinen Vastaus kommenttiin #75

Kysyin sinulta tarkentavan kysymyksen.

Kirjoitit:
"Onko 1200€/kk tienaava keskituloinen vai pieni tuloinen? Käytännössä juuri (minun mielipiteeni mukaan) pienituloiset rahoittavat yle-verosta suurimman osan."

Tarkennatko mikä euromäärä kuukaudessa on pienituloisuuden raja, joka siis rahoittaa suurimman osan Yle-verosta.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #76

En ole tarkistanut rajaa tälle vuodelle, mutta Vuonna 2014 pienituloisuusraja oli 14 270 euroa vuodessa, eli noin 1 190 euroa kuussa.

Voisin olettaa, että juuri tuon summan ylittävät silti kuuluvat "järjellä" ajateltuna pienituloisiin, joilta peritään yle-vero.

Jos taas katsomme tilastoja tulotasoista, niin nämä pieni- keskituloiset edustavat ylivoimaista osaa yle-veron maksajista. Varmaan jossain on myös tilastot esitelty?

Korjaan kysymystäni niin, että onko esim 1300€/kk tienaava keskituloinen?

Käyttäjän petterik kuva
Petteri Karppinen Vastaus kommenttiin #77

Kysyin sinulta pienituloisuuden rajaa. Jatketaan keskustelua sitten kun vastaat siihen.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #79

Lukihäiriö? Edellisessähän kerroin, että Vuonna 2014 pienituloisuusraja oli 14 270 euroa vuodessa, eli noin 1 190 euroa kuussa.

Käyttäjän petterik kuva
Petteri Karppinen Vastaus kommenttiin #82

Kyllä.

Kerrotko millä matematiikalla pienituloiset maksavat suurimman osan Yle:n rahoituksesta.

Tilastokeskuksen tilastoissakin on erilaista tietoa ketkä Yle-veron suurimmat maksajat ovat.

Sinun alkuperäinen väittämä oli: "Päin vastoin nyt pienituloiset maksavat yle-veroa "poliittisesti väritetyistä" uutisistakin."

Seppo, pienituloiset eivät maksa Yle-veroa.

Käyttäjän petterik kuva
Petteri Karppinen Vastaus kommenttiin #68

Täältä löytyy tuloluokittain ketkä Ylen toiminnan rahoittavat:
https://www.tilastokeskus.fi/til/tvt/2016/tvt_2016...

Tilastokeskuksen mukaan emme voi sanoa, että Ylen toiminnan rahoittavat pienituloiset. Ylen toiminnan rahoittavat keskituloiset, kuten kaiken muunkin.

Kaarina Leinonen

Sehän on selvää,lisää vaan maksua talouksille joissa enemmän katsojia
enemmänhän he saavat "tuloja" yhteiskunnalta, pariskunnan palkat, lapsilisät ynnä verovähennykset ostetuista asunnoista jopa monista asunnoista , kotitalousvähennyksistä, varsinkin lapsilisät ovat tänä
päivänä "tähtitieteellisiä" kun vertaa siihen kun 2 lastani kasvatin
aikuisiksi. 2 lapsesta lapsilisä oli 3 kuukauden välein eli 4 kertaa vuo-
dessa 30 markkaa, eli 120 markkaa vuodessa, sillä ei juhlittu ja yksinhuoltajana vielä vähemmän. Vaikka jotakin mielipidettä heidän
"ohjelmassaan" kannatankin se ei tarkoita että kannattaisin koko heidän ohjelmaansa.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Tietenkin myös Ylellä olisi sen jälkeen oikeus mainosten esittämiseen, eikö?

En todellakaan tue nykymallin muuttamista, mutta jos se tehdään, niin tietenkin kanavan pitäisi saada toimia samoin ehdoin kuin muutkin kanavat.

Ja kaikkien kanavien mainoksethan me kaikki maksamme loppujen lopuksi...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Eino S Repo valittiin yle:n johton Keskustan ehdokkaana, ei SKDL:n. Repo kuului pres. Kekkosen (maalaisl/kepu) lähipiiriin ja Kekkonen, Kustaa Vilkunan, (Herlinien lasten iso-isä) suosituksesta tuki valintaa. Vilkuna kuului myös Kekkosen lähipiiriin ja on syytä muistaa, että Keskustan ja SKDL:n välit olivat noina aikoina erittäin läheiset, SKDL:n tuki Kekkosta -56 pres. vaalissa ja molemmilla oli yhteiset intressit NL:n suuntaan. Eino S Repon mielipiteet olivat radikaalisia, mutta poliittisesti hän oli keskustalainen. Olen lukenut hänen elämäkertateoksensa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Noin se meni. Kekkonen oli jo siirtynyt runsaasti Neuvostoliittoon päin ja tarvitsi oikeat ihmiset oikeisiin paikkoihin. Eino S. Repo oli oikeanlainen maalaisliittolainen.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Suomen Uutiset, Oikea Media ja MV-sivusto ilmaisevat parhaiten persujen mielenmaisemaa, mutta eivät ilmaise suomalaisten mielenmaisemaa. Onneksi on YLE.

Käyttäjän HannuSiipola kuva
Hannu Siipola

Janne Salosen asenne persuihin on kyllä minunkin mielestä törkeä.
Tuollaisella asenteella jos on liikkeellä niin ei oiken kunnon palautetta edes ansaitse.

Mitä YLE:n tulee, niin voisi se edelleen olla verovaroin rahoitettu mutta se pitäisi muuttaa pelkäksi tekniseksi toimitsijaksi DIGITA:n tavoin.

Se lähettäisi siis vain urheilua ja jos sitä ei ole saatavilla amerikkalaisia tai muita elokuvia.

Kaikki ohjelmia tekevät ihmiset saisivat siis lähteä
Tekstittämään ja selostamaan tarvitaan tietysti joku.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kaikkien tutkimusten mukaan suomalaisten suuri enemmistö pitää Yle:ä luotettavampana tiedon välittäjänä Suomessa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Eikös PS ollut jotenkin innostunut suomalaisista ja suomalaisten kulttuurista? Hyvä, sillä Yle on siinä ihan ykkönen.

Kuka esim. hoitaisi telkkuun suomalaista lastenohjelmaa, radioon suomalaista sinfoniaorkesterimusiikkia, esittäisi vanhoja Patakakkosia Areenassa jne? Tekisi yleissivistävää materiaalia verkkoon?

Te perussuomalaisissa olette nyt aivan hukkateillä ideanne kanssa. Maiden yleisradiot saa kyllä poliittisella ohjailulla tärviölle. Sen myötä kanavat muuttuvat tissivakoviihteeksi kuten Italiassa tapahtui.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kannattaisi välillä katsoa muitakin kanavia. Usealta kanavalta tulee suomalaisia lastenohjelmia, radiossa useilta kanavilta muutakin, kuin suomalaista sinfoniaa, patakakkosia löytyy netistä muualtakin kuin areenasta, jne... tämän kaiken lisäksi yleissivistävää materiaalia tarjoaa telkussa ja jadiossa moni kanava.

Itse tykkään yle:n Avara luonto ohjelmasta, mutta vastaavaa on tarjolla kymmenillä kanavilla. National Geographic jaksoja voi nähdä ilmaiseksi jopa täällä ruuhkasuomen kaapeliverkon ulkopuolella ilmaiseksi. Ja vaikka vallan mitä. Ilmaiseksi!

Miksi pieni- tai isotuloisten täytyy maksaa veroa siitä, että joku SVT omaa yhden kanavan itä-rajalla, kun sitä ei juuri kukaan edes katso?

Sen enempää persuja puollustelematta, niin olen kanssasi eri mieltä. Onneksi tällainen on vielä sallittua.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

https://www.katsomo.fi/ohjelmat/lastenohjelmat?sor...

Nopsalla vilkaisulla en näe Maikkarin lastenohjelmalistassa yhtään kotimaista ohjelmaa. Voitte korjata jos olen väärässä. Uudet muumitkin ovat ulkomailla tehty.

Eikö se suomalainen sinfoniaorkesteri ollut pointtini?

Ja Avara luonto-ohjelman sisällöt on usein ostettu UK:n Yleltä, BBC:ltä. National Geographic ei pysty samaan sisältöön ja tasoon.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #80

Nopsalla vilkaisulla en näe SVT:n lastenohjelmalistassa yhtään suomalaista ohjelmaa. Voin toki olla väärässäkin.

National Geographic on rahoittanut myös Suomalaisia tieteen alan tuottajia/tutkijoita ja saattanut niitä myös meidänkin katseltaviksi. Yle ei ikinä pysty samaan tasoon, vaikka käyttäisivät tuon koko puoli miljardia yhteen luontosarjaan suomesta.

Sinfonioihin en ota mitään kantaa. Pysykööt ne herraskansan etuoikeutena ja sivistyksen mittarina jatkossakin.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Miksi YLE on jättänyt uutisoimatta Ruotsin autojen poltoista vuosien ajan lähiöissä?
Ruotsinhan piti olla "kansankoti" jossa kaikki elää sovussa omassa "sinikeltaisessa kuplassa"?

Miksi ns. pääuutisissa ei käsitellä Romanian mielenosoituksia (50 000 mielenosoittajaa, yli 450 loukkaantunutta) mutta kun jenkeissä on Trumpin vastainen parinkymmenen femakon/afroamerikalaisen hässäkkä niin toimittaja yllättäin paikalla...

Onko Suomi jo yksi USA:n osavaltio kun tuntuu olevan jo "sisäpolitiikkaa" uutisoinin perusteella?

Luuletteko jotain jenkkien äänestäjää kiinnostavan kun joku "punavihreä toimittaja" YLE:ssa yrittää heitä ohjailevan äänestyskopissa?
Sama koskee tulevia Ruotsin vaaleja...

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Tässä malli persuille kelpaavista Ylen uutisista.
https://youtu.be/BJOC6bfaKcs

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Persut voisi laittaa maksukortin taakse. Ne, jotka haluavat nähdä jatkossa eduskunnassa seksuaalista ahdistelua, saunassa ja varastossa asumista, kännirallia taksikorteilla ja kiihottamista kansanryhmiä vastaan, voivat maksaa siitä huvista erikoiskortilla. Muiden verorahoilla ei enää sikailua rahotettaisi.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Kommenntoinnista päätellen ongelma ei näyttäisi olevan eliitin osuus tuosta puolesta miljardista, vaan se, että "väärä" puolue esittää turhan ja ylimitoitetun veron poistamista. Tietenkin tämä hyödyttäisi eniten siellä palkkakuopassa eläviä yksinhuoltajia ja pienituloisia perheitä, mutta tämähän ei kiinnosta aatteen takana torveen puhaltavia "parempia" ihmisiä.

Ongelma näyttäisi olevan se, että verovaroin poliittista- tai ideologisesti suuntautunutta mediaa ei tulisi sallia edes kyseenalaistaa. Kovin moni nielee puoli miljardia kaikkine karvoineen. Kukaan ei edes huomioi, että juuri ja juuri työstä saadulla palkalla elävät vievät yle-veron ja monet muut yhteiskunnan pakolliset laskut sossuun, kun palkka ei riitä mutta lasku tulee.

Entäs jos olisitte avarakatseisempia? Jos 550 000 miljoonaa euroa jaettaisiin tasan jokaiselle ylen kanssa kilpailevalle mediatuottajalle, niin olisiko tarjonta monipuolisempaa? Tietenkin.

Tässäkin ketjussa ongelmaksi nousee yksi puolue. Itse asiassa ei ilmeisesti ole mitään ongelmaa?

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Eipä tainnu itse blogissa ja suurimmassa osassa sitä tukevissa komenteissakaan olla kyse muusta kuin, että tämä yksi puolue ja sen ajamat asiat eivät saa heidän mielestään yleltä tarpeeksi tukea. Minun mielestä helkutin huono syy vaikeuttaa ylen toimintaa.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Juuri näin ja seuraukset nähdään sitten tulevaisuudessa. Autoja poltellaan,... ihmiset ovat peloissaan etc...

Yhden puolueen tai vaikkapa kymmenien puolueiden esittämät totuudet ympäri euroopan eivät ole vaikuttaneet ylen toimintaan. Samaa sinisilmäistä uutisointia jatkuu vielä pitkään.

Tosin viime aikoina useat mediat ovat alkaneet myös kritisoida näitä ilmiöitä varovasti. Ehkäpä ne silmät pikku hiljaa aukenevat?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #90

Lavikainen katsoo, että ellei Yleä rahoiteta maksukortilla, Suomessa ruvetaan yleisesti polttamaan autoja?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen Vastaus kommenttiin #94

Vaikka tuplattaisiin miljardiin ylen tuki, niin silti alkaa autojen poltto,...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

No jäädään odottamaan tätä seuraavaksi vaaliteemaksi: suomalaisten tyhmentäminen. Jos sitten jytkyn jälkeen niin ei tapahdukaan niin syytetään muita. Ilmankos politiikkaan pettyneitä löytyy nykyisin niin paljon. Ikävämpää että vastuulliset osoittautuvat vastuuta pakeneviksi pelkureiksi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Yle on loistava ihmiset jotka muuta väittää on persuja

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

minun mielestäni YLE ajankohtaisten ohjelmien katsomisesta saisi pikkuhiljaa jo maksaa yleisölle,
eivät ne enää puutu epäkohtiin ja kyseenalaista suunnitelmia, vaan milloin mistäkin riihestä tempaistu aisantuntija lähinnä pönkittää vallitsevaa käytäntöä, usein täysin olemattomin perustein, eli siis ehtaa propagandaa ja lähes aiheesta kuin aiheesta.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Matias. Pidin oikein hyvänä ehdotuksena, oikeudenmuksisena, "oikeusvaltiossa", joksi tämän haluamme tulevan. Terv. Lasse.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Yleisradio saatetaan yksityistää osittain tai jopa kokonaan. Tätä mieltä on kansanedustaja Eero Lehti (kok), joka kuuluu Ylen asemaa ja rahoitusta pohtivaan 12 kansanedustajan työryhmään. Asiasta kertoo Nykypäivä.
Yleisradio saatetaan yksityistää osittain tai jopa kokonaan. Tätä mieltä on kansanedustaja Eero Lehti (kok), joka kuuluu Ylen asemaa ja rahoitusta pohtivaan 12 kansanedustajan työryhmään.

Lehti arvioi valtion omistaman mediatalon tilannetta Nykypäivä-lehdelle.

"En pidä sitä mahdottomana. Jos mietitään, mitä yhtiölle tehdään, kaikki vaihtoehdot pitää levittää pöydälle. Voi olla, että osa kannattaa yksityistää ja osa jättää jäljelle", Lehti sanoo Nykypäivälle.

Itkekää nyt kokoomuksen Eero lehden ulostuloa v.2016,kun Yle sen on teille kertonut senkin eikö vaan ja varmaan senkin että Yle ja muiden nykyisin verorahoilla tuettujen yksityisten kanavien(sipilä ja kokoomus sopivat jotta kokoomuslaisten omat ohjelmat saivat aikaa ja tukea)aivopesukampanjat mm.presidentin vaalit mediassa,mielipidemuokkaukset tuottaa miljonääri Eero Lehden firma Taloustutkimus.Samaa kamaa tosin ne muutkin aivopesukampanjoitaan suoltavat firmat Kantar jne.joille veronmaksajat maksavat kunnon siivut tuolla verolla.

Vero peritään jokaiselta myös vanhukselta joka makaa neliraaja halvaantuneena huoneessaan jossa ei ole tv.tä ja siltä "paremman väen"itsensä sellaiseksi korottaneet hyljeksimältä es.asunnottomalta,työttömältä,pienituloiselta ,eläkeläiseltä satunnaistyöitä tekeviltä jne. joka ihmisroskaksi luetaan hallituksen edustaja puolueiden ja heidän äänestäjiensä keskuudessa.Maksetaan se sitten toimeentulotuen avulla tai ei,kaikkia se koskee.Eivät pienituloiset eivätkä kaikki työttömät saa toimeentulotukea jos joku harhaisesti niin kuvittelee.

Tottakai nämä runsaat palkkiot noille mielipidemuokkausfirmoille ovat salaisia koska keskusta-kokoomus hallituksen läpinäkyvyys veronmaksajien rahojen käytöstä...ei siellä sdp:kään ole "pekkaa pahempi"ollut eikä ole.

YLE ja muut lafkat ovatkin täynnään näitä hyvä veli/sisko verkoston suojatyöpaikkalaisia(ne ns."toimittajat"joiden avut ovat jäsenkirja ja puolueen nuorisotoiminta ala-asteen koulun lehdessä tai keskustan kerttu lehdessä es.ministeri saarikon kanssa)sukulaisuus suhteetkin auttavat... joissa sisäpiirien omat edustajat istuvat veronmaksajien rahoilla kuten ne arkadianmäenkin hukkasyöjät.Pankin edustajakin istuu ylen hallituksessa.Siellä ei vihreitä ja vasemmistoa olekkan kuin yksi ja yksi,muita keskustan ja kokoomuksen sdp edustajia sitten onkin perussuomalaisten kera loppusuojatyöpaikkalaisten sakki.Keskusta enemmistönä kuten oikeassa korruptiovaltiossa kuuluukin.Esko ahon hyvä veli-linjalla menee ylekin.ns."toimittajineen"joita onkin ylitarjontaa suomessa.Tasosta huomaa.

Kokoomuksessa on pulaa jopa ministeritason tyypeistä kun iltalehdestä joutuivat ottamaan sanni.g.laasosen stubbin ent.lehdistöavustaja Tai ehkäpä se iltalehti on kokomuslaisten tasoa,noin yleisemminkin....Median edustajat naivat poliitikoita ja poliitikot napataan radiosta ja tv.stä,onnenpyörästä ja tanssii tähtien kanssa.Julkkispoliitikot tuovat suojattinsa median kautta julkisuuteen ja tukevat suhteillaan näiden tunnetuksi tulemista. Että tällä tasollahan nämä..

Veronmaksajat maksoivat presidentin vaalikampanjat miljoonilla,kuten maksavat näiden muidenkin kun Yle ja yksityiset kanavat suojatyöpaikkalaisineen tekevät mitä niiltä vaaditaan.Tutkivaa journalismia ei suomessa enää ole,koska sitä ei salli keskusta ,kokoomus eikä sitten ne muutkaan puolueet joiden suojatyöpaikat ovat kiinni korruptio-hyvä veli systeemin hyväksynnästä.

Seurapiirien edustajat ,poliitikot ,media ovat kaikki samaa sisäpiirisakkia jotka tekevät toinen toisistaan tärkeitä ja suojelevat toistensa työpaikkoja ja asemaa.

"Aki Kaurismäki : ”Valtio on taloudellinen yhteenliittymä, jonka tarkoituksena on pitää kansa sen verran hengissä, että sen kustannuksella voi elää…” Keskiluokka on kuppauksen kohteena ja valittaa vasta sitten kun on myöhäistä.Kokoomuksen kannattajajoukot eli eläkeläiset,rikkaat ja hyvätuloiset kuten keskustankaan eivät valita koska ovat hyvillä eduilla eläkkeellä tai ja suojatyöpaikoissaan ,kuten sdp:nkin suuri joukko..Aikanaan sekin sakki vaihtuu,kun nuoremmat tulevat äänestysikään jos ja kun he eivät kannatta korruptiota ja hyvä veli/sisko jakopolitiikkaa,ja sillä tätä luokkayhteiskunnan ylläpitoa ja sen avulla syrjintää jne.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"Vero peritään jokaiselta myös vanhukselta joka makaa neliraaja halvaantuneena huoneessaan jossa ei ole tv.tä ja siltä "paremman väen"itsensä sellaiseksi korottaneet hyljeksimältä es.asunnottomalta,työttömältä,pienituloiselta ,eläkeläiseltä satunnaistyöitä tekeviltä jne. joka ihmisroskaksi luetaan hallituksen edustaja puolueiden ja heidän äänestäjiensä keskuudessa.Maksetaan se sitten toimeentulotuen avulla tai ei,kaikkia se koskee.Eivät pienituloiset eivätkä kaikki työttömät saa toimeentulotukea jos joku harhaisesti niin kuvittelee."
Ilona Oksanen ja monet muutkin ovat totaalisen väärässä. Miksi että lue Vero.fi linkistä miten tuota ns. Yle-veroa kerätään?

Yle-verosta pääsee lukemaan erityisen tarkasti jo aiemmin antamastani linkistä:
https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/tietoa_...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kommentissani ei ole mitään väärää tietoa.Tuloksi lasketaan kaikki tulot kuten työttömyyskorvaus,eläke,soviteltu työttömyyskorvaus,pienituloisten palkat,opiskelijoiden "ansiot"ja opintolainat siinäkin mielenkiintoinen yhtälö kun pakkolainaa joutuvat ottamaan ne pienituloisten nuoret ja muiden hallituksen "heikomman aineksen "nuoret jne.kun tulot ylittävät ylepakkoveron rajan ,maksavat.VERO lasketaan bruttotuloista.

Kun se maksatetaan kaikilla 18v.täyttäneillä se koskee jokaista jonka BRUTTO tulot ylittävät pienesti 1166 euroa kuukaudessa.Asunnottomat eivät(es.nuoret jotka joutuvat asumaan toisten nurkissa ja käyvät töissä,koska hallitus ei edistä eikä halua edullisten vuokra-asuntojen rakentamista suomeen,menee sijoittajien as.tukikuppaamispolitiikka metsään jossa ovat mukana) ,kuten eivät kaikki työttömätkään jne.ole alle 14 000 tuhatta tienaavia koska yhteen lasketut eläkkeet ,työttömyysturva +sovitelu päiväraha,ansiosidonnainen jne.joutuvat veron maksamaan.Tuloraja on juuri siksi tuo 14 000 koska se koskee silloin suurinta osaa suomalaisista.

Jokainen pientä eläkettä saava vanhus laitoksessa maksaa sitä,kuten jokainen muukin pienituloinen jne.

Jos pienet työeläkkeet menevät yli tulorajan maksavat.Ne eläkeläiset joiden eläke on juuri sen himpun verran 1166 euron tasoa ja heitä on suurin osa suomalaista.VERO peritään vaikkei ihmisillä ole ainuttakaan laitetta jolla ylen lähetyksiä seuraisi tai katsoisi uusintoja tai hallituksen propagantaa. Eikä se ole mikään "ns.ylevero" vaan se on ylepakkovero,josta ei voi kieltäytyä,huolimatta siitä ettei ylen "palveluja"käyttäisikään..

https://www.veronmaksajat.fi/Palkka-ja-elake/Verop...

Pienimpiä eläkkeitä saaneet (takuueläke)
Indikaattori kuvaa kaikkein pienimpiä eläkkeitä saavien määrää ja väestörakennetta. Takuueläkettä maksetaan eläkkeensaajille, joiden kansaneläke ja työeläke jäävät alle laissa määritellyn eläketulorajan. Takuueläkkeen tarkoituksena on parantaa pienimpiä eläkkeitä saavien toimeentuloa.

Takuueläkkeen saajia oli vuoden 2017 päättyessä 101 700, määrä pysyi edeltävän vuoden tasolla. Vanhemmissa ikäluokissa suurempi osuus saajista oli naisia. Tämä johtuu siitä, että vanhuuseläkettä saavilla naisilla työeläkkeet ovat miehiä useammin pieniä tai työeläkettä ei ole lainkaan. Lisäksi naisten elinajanodote on miehiä pitempi. Nuoremmissa ikäluokissa miesten osuus saajista oli puolestaan suurempi. He saavat naisia useammin työkyvyttömyyseläkettä.
Takuueläkkeen saajista noin puolet oli YLI 60-vuotiaita. Alle 30-vuotiaita etuuden saajia oli 13 500 henkilöä eli 13 % takuueläkkeen saajista.

sekä ne muut ryhmät joiden yleveron pakkoperintä poistuu työttömät ja entisajan kotiäidit,maahan 1990 tulleet joiden kotouttamisen hallitus mokasi jne. joille ei eläkettä ole kertynyt,kuten ei kerry muillekaan joilla ei ole oikeit atöitä ollut vuosikausiin.Sipilän ja kokoomuksen hallitus tosin kompensoi pakko veron menetykset NOSTAMALLA MUIDEN MAKSUA JA LEIKKAAMALLA TYÖTTÖMYYSTURVAA 4,6%.Samalla sos.turvaa leikataan koska 20-40% alennukset toimeentulotukeen jos ei työtön ole kursseja tai ilmaisduuneja tai muita pupu-leikkiryhmiä päässyt testaamaan,ja tai asuu kunnassa jossa ei duuneja ole. Leikkaukset tehdään riippumatta siitä onko palveluja tai duunia,tai pupu leikkikursseja olemassakaan paikkakunnalla.

YLI 100 000 takuueläkeläistä ja loput miltei 300 000 tuhatta työtöntä,siinähän ne ryhmät joilta ei pakkoveroa mene.

KUN taas pienituloisten vero nousee eli 1600-1700 kk.palkkaa saavien jotka ovat suomessakin suurin osa palkansaajista vaikka kokoomuksen ministerinäkin istunut Räty ei sitäkään tiennyt,vaan kuvitteli näiden muiden harhaisten tapaan ,pienituloisten suomalaisten tienaavan yli 2000 kk.alimillaan,joka onkin näille verorahoilla ja suojatyöpaikoissaan istuvien verotonta kulukorvausta ynm.ilmaisia palveluja hädin tuskin kattava korvaus.

https://www.taloustaito.fi/Vero/veromuutokset-vuod...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #122

Tietenkään "suurin osa" suomalaisista ei ole pienituloisia, mutta kukaan, siis kukaan, pienituloinen ei maksa Yle-veroa. Totean näin pienieläkeläisenä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

On tuo persujen politiikka ja retoriikka yksinkertaista. Kaikki muuttuu hyväksi, kunhan Yle pannaan maksukortin taakse tai mieluummin lahdataan.

Mitä tai ketä persut sitten tuskastaan syyttäisivät? No jäljelle jäisi vielä ainakin ikisyylliset vihervassarit ja tietenkin mamut, elleivät ne sitten huuhtoudu Ylen pesuveden mukana.

Laitan loppuun vielä linkin Ylen toimintaperiaatteista. Sen soisi jokaisen persun lukevan ajatuksella, mielellään kaikkine linkkeineen. On siinä tietenkin urakkaa, jos ei ole tottunut lukemaan vaan papukaijana toistamaan.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/01/21/ylen-toim...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persujen pahin kammo on aina ollut ns. valtamedia, se jos mikä on huvittavaa.

Ainoa kohde on tietysti yle, koska se on julkisrahoitteinen, ja persutkin kokevat jotain asiaan pystyvänsä vaikuttamaan.

Eduskunta päättää, ja vaalit ratkaisevat. Aloitteita ja höpötystä tietysti voi jakaa, mutta kansa tuntuu olevan yleisen tyytyväinen yleen.

Jatkakaa vain suomen uutisten tiellä, siellä on pienelle piirille hyvä esitellä niitä vaihtoehtototuuksia, netti kaipaa hyviä huumorisivustoja ja suomen uutiset on yksi parhaista.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Kommentoijissa on monta Yleveron kannattajaa, millä maksetaan Digitan maksimivoittoja minimiveroilla.

Verkkouutiset: HS: Digita kerää maksimivoitot suomalaisilta mediataloilta mutta maksaa minimiverot
https://www.verkkouutiset.fi/hs-digita-keraa-maksi...

Tämä järjestely kuulostaa aivan sotelta. Hienoa, että puolustatte soteakin?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

DNA haluaisi alkaa jakaa televisiolähetyksiä, mutta YLE ei salli mitään kilpailua koska varmat maksajat hyväksyy minkä tahansa ryöstöhinnoittelun. Poliitikot taas monopolin tukena.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala
Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Itse katson pääasiassa ylen kanavia, harvoin mainosrahoitteisten kanavien "hömppää" mutta silti joudun maksamaan katsomatta olemisesta, se tapahtuu, kun ostan tuotteita joita mm. MTV:n ohjemissa mainostetaan, mainosten kustannukset kun sisällyteetään tuotteiden hintoihin, eli rahoitan kanavia ja ohjelmia joita en edes katso.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mainostettujen tuotteiden ostaminen on taas ihan vapaaehtoista. On vallan ristiriitaista Sipilän hallituksen toiminta, kun esim. soteuudistuksessa lähdetään vapaehtoisesta valinnanvapudesta palvelujen tuottamisessa, mutta yle-vero on pakollinen maksu palvelusta, jota ei edes halua valita. Kovin on ristiriitaista tällainen politiikka. Palvelut pitää olla lähtökohtaisesta jokaisen valittavissa ja maksettavissa vain halutuista/valituista palveluista.

Se,että valtiolla on erillinen yhtiö tv- ja radiotoimintaohjelmien tuottajana, ei pidä olla pakkoveronalaista toimintaa vaan nimenomaan valinnanvapauteen perustuvaa.

Perustuslakimme sanoo, "Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle yhtäläinen mahdollisuus saada kykyjensä ja erityisten tarpeidensa mukaisesti myös muuta kuin perusopetusta sekä kehittää itseään varattomuuden sitä estämättä."

Siis jokaisella on mahdollisuus, EI PKAOLLISTA, saada sivistävää tietoa muuna kuin perusopetuksena sekä kehittää itseään sitä estämättä.

Suomen poliittinen kenttä oli yle-pakkoveron astuessa voimaan perustuslakiamme vääristelevä. Ei pidä voida pakottaa sivistäytymisveron maksuun, kun yle ei monien mielipiteiden mukaan edes jaa sivistysta. Kaikkea muuta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ilmeisesti olet vielä valmis rahoittamaan perusopetuksen verovaroin. Entä autotiet, pyörätiet ja jalkakäytävät? Olisiko parempi, että niitä pääsisi käyttämään vain korttiavaimella?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #109

Rakentelet omia olkiukkojasi. Yle on erillinen yhtiö, joka tuottaa palveluja siinä missä esimerkiksi maksulliset tv-kanavat. Palveluja on saatavilla vapaaehtoisuuden pohjalla esimerkiksi terveyspalvelujen kohdalla. Yle tuottamien palvelujen tulee olla vapaaehtoisuuten perustuen maksettavissa ja katsottavissa.

Totta kai valtio joutuu ylläpitämään autotiet, pyörätiet jne kun omistaa ja on velvollinen pitämään ne kunnossa.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Persujen ollessa hallituksessa ei tuollaista kitinää teidän riveistänne kuulunut.
"Suomen poliittinen kenttä oli yle-pakkoveron astuessa voimaan perustuslakiamme vääristelevä. Ei pidä voida pakottaa sivistäytymisveron maksuun, kun yle ei monien mielipiteiden mukaan edes jaa sivistysta."

Missä tuo päätös on todettu perustuslain vääristelyksi? Persujen kolpakkokokouksessa varmaankin. "Monien mielipiteiden mukaan....." Jos pölhöpopulistit ovat tuota mieltä niin olkaa sitten pölhöytenne kanssa iloisin mielin!

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Tuotteiden hintaan lisätään mm ne kulut, joita niiden TVssä mainostamisesta koituu.
Niillä mainosrahoilla tv- kanavat sitten ostavat ohjelmia.
Joten on väistämätöntä, että muropaketin hinta sisältää niiden ohjelmien mainosrahoituksen hinnan, jota et ikinä katso ja jotka saattavat olla täysin moraalisi ja ideologiasi vastaisia.

Ts ohjelmien valinta on vain toissijainen valintatilanne niiden rahoitukseen nähden.
Kaupallisen median toimintaan vain et voi vaikuttaa äänestämällä etkä edustajien välityksellä, ainoastaan rahalla.

Käyttäjän PetriRissanen kuva
Petri Rissanen

Taitaa olla parempi laittaa Suomen Uutiset maksumuurin taakse.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Laita samalla muidenkin puolueiden nettilehdet. Eihän yhtäkään ole pakko lukea.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Kylmät väreet...Turkkila on itse persumedian päätoimittajan ominaisuudessa hienosti osoittanut mikä hänen mielestä on objektiivista median tuottamista. Heh.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Yleenkin persuilta tulee aika paljon juuri fox-uutisten mukaista tiedonvälitystä, Trumppia ihaillen.

Sitten ne täällä esittää yleä maksumuurin taakse, kyllä on taas huvitus huipussaan.

Taas yksi syy lisää olla koskaan äänestämättä enää persuja

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ei selvinnyt tässäkään, miten Ylen lain määräämät tehtävät hoituisivat , miten ne kansalaisten perusoikeudet ja tasa- vertaisuus toteutuisivat , jotka Yle nyt takaa.

Surullisinta koko kuviossa ei kuitenkaan ole sen sekavuus.
Vaan se, että joku kehuskelee sillä, ettei katso ylen ohjelmia poliittisista syistä, jonkinlaisena mielenilmauksena.
Ja että tästä syystä Yle joutaa mennä.

Jos ajattelee vaikka Ykkösen tai Teeman muutamankin viime kuukauden ohjelmatarjontaa ; elokuvia, sarjoja , dokumentteja , kulttuuriohjelmia, musiikkiohjelmia jne, voisi melkein itkeä ihmisen puolesta, joka kiukusta jotain ihmeellisiä " punavihreitä" kohtaan tietoisesti luopuu niistä kaikista.
Sääli. Sääli.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

”Terve, nykyaikainen demokratia tarvitsee moniäänisen, monesta vahvasta ja itsenäisestä toimijasta koostuvan mediaekosysteemin. Yle ei ole tällainen ekosysteemi vaan sen vastakohta.”
Heh. Mitäköhän insinööri Turkkila ehdottaa Ylen tilalle, siellähän on persutkin ylen hallintoneuvostossa? Kaupallisia persumv-kanavia, missä kerrotaan ns. PersuTotuus.? Häh?
Anyway, olen alentunut lukemaan silloin tällöin suomen uutisten nettisivuja. Matias pojalla on jäänyt vappu päälle. Naurettavaa mutta samalla hieman pelottavaa moisten tyyppien toiminta.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Mutta onneksi insinööri Turkkilan ulosanti on sen verta heikkoa, että sitä ei voi televisioon päästää...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

On se kumma ettei täälläkään kitisevät puutu ollenkaan siihen,että kokoomuksen Eero Lehti on jo ennen tätä perussuomalaisen (?) ylepakkoveron poistamista halunnut yksityistää ylen tai ja ainakin osan siitä.Valikoivaa on vinkujien lukutaito ja uutisten valinnat.Kun sipilä ja harkimo naapurien kesken ,laativat yleveron lisäksi yksityisten kanavien tukemista veronmaksajien rahoilla ei vieläkään säteile..

Mikäli Harkimon työryhmän esitys menee jostain syystä läpi, niin seuraavaksi voimme alkaa maksaa veronmaksajien piikkiin miljoonien tukia myös kaupallisille sanomalehdille, paikallisradioille ja videovuokraamoille.

PÄIVITYS 1.6.2017: Nyt Sipilän hallitus on myöntänyt miljoona euroa tukea kaupallisen television uutistoiminnalle. Samaan aikaan MTV ohjaa vuosittain miljoonia euroja rahaa ruotsalaiselle emoyhtiölleen Bonnierille.

PÄIVITYS 5.6.2017: Päivän Lehti paljasti tänään, että Harkimon työryhmän mukainen television miljoonatuki ollaan myöntämässä kanavalle, jollaista ei Suomen televisiossa enää ole olemassa. Näin ollen nykyisillä spekseillä tukea ei voida myöntää Maikkarille eikä millekään muullekaan kanavalle. Tuki on nimittäin osoitettu yleisen edun kanavalle, eikä Suomessa ole enää yhtään yleisen edun kanavan ehdot täyttävää televisiokanavaa. Jos tämä on tosiaan Arkadianmäen osaamisen taso vuonna 2017, niin loppukaudesta on turha odottaa menestystä.

PÄIVITYS 7.12.2017: MTV3 ja AlfaTV hakivat ohjelmistotoimilupia yleisen edun televisiotoimintaan ja ovat nyt ne saaneet. Yleisen edun toimilupa vaatii, että kanavien ohjelmistojen täytyy sisältää päivittäin suomen- tai ruotsinkielisiä ohjelmia sekä uutisia ja ajankohtaisohjelmia. Lisäksi osaan ohjelmista täytyy liittää ääni- ja tekstityspalvelu.

https://www.jocka.fi/?p=3585

Käyttäjän ViliLustman kuva
Vili Lustman

YLE:n olemassaoloa perustellaan sillä, että meillä pitää olla media, joka on riippumaton klikeistä ja mainoksista, jotta kansalla on mahdollisuus saada riippumatonta tietoa ja kansansivistystä. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, etteivät valtion monopolit ole tehokkaita tällaisten hienojen ihanteiden toteuttamisessa. YLE:n tuottamat uutiset eivät ole mitenkään puolueettomampia tai riippumattomampia kuin kaupallisten medioiden ja YLE näyttää aivan vapaaehtoisesti siirtyvän tuottamaan yhä enemmän kaikenlaista some-hömppää. YLE on jopa enemmän valtapuolueiden ja muiden valtaa pitävien ryhmien lieassa kuin kaupalliset mediat.

En kannata YLE:n lakkauttamista tai kaiken sisällön siirtämistä maksulliseksi, mutta mielestäni YLE:n budjettia tulisi leikata huomattavasti ja määritellä uudelleen, mitkä ovat yleisradion välttämättömät tehtävät.

Persufobeille tahtoisin heittää tällaisen ajatuksen:
Euroopassa näyttää olevan hidas, mutta varma trendi, että "äärioikeiston" kannatus kasvaa ja myös perinteiset puolueet tekevät myönnytyksiä heidän ajatuksilleen. Esimerkiksi Tanskassa, Itävallassa, Norjassa, Ruotsissa ja Italiassa, puhumattakaan Itä-Euroopasta, tämä ilmiö on helposti nähtävissä. Mikäli Suomi jatkaa tämän trendin seuraamista ja se heijastuu myös YLE:n tuottamaan sisältöön, kannatatteko satojen miljoonien YLE:ä myös tässä tapauksessa, että sen sisällöstä muuttuu perussuomalaisempaa?

Aina kun puhutaan valtion, valtiollisen median jne. roolista, tulee muistaa, että valta saattaa vaihtua. Moni kannattaa vahvaa valtiota, kun valtapuolueet ovat itselleen mieleisiä, mikä on lyhytnäköistä. Kun pidämme valtion keveänä ja median oikeasti itsenäisenä, estämme totalitarismin kehitystä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset