Yle maksukortin taakse

Perussuomalaisten eduskuntaryhmyri Leena Meri ehdottaa Ylen ohjelmien siirtämistä maksukortin taakse. ne jotka haluavat seurata Ylen ohjelmia, maksavat siitä ja ne, jotka eivät näitä ohjelmia tarvitse, vapautetaan kaikista maksuista. Olen samaa mieltä. Tässä asiasta pari ajatusta.  

+++

Suomessa on käytännössä eduskunnan hallinnoima mediamonopoli, joka yrittää nimensäkin puolesta uskotella ajavansa Yle(-istä) etua.

Yle onnistuu tehtävässään huonosti. Kuten monopolit aina, se on tehoton ja hidasliikkeinen eikä onnistu tärkeimmässä tehtävässään, tasapainoisen informaation välittämisessä kansalaisille.

Elettiin sitten millä vuosikymmenellä hyvänsä, Ylen tarjonta on jatkuvasti ollut poliittisesti värittynyttä. Kulloisistakin suhdanteista on ollut kiinni, mihin suuntaan tiedotusta on kulloinkin reivattu. Kaikkein törkeimmät tapaukset on nähty marxilaisen Hella Wuolijoen ja keskustalaisen Eino S. Revon aikana. Muina vuosikymmeninä on puikoissa tyypillisesti ollut SDP:n, keskustan tai kokoomuksen politrukki.

Tämän päivän suomalaiset saavat "nauttia" erittäin vahvasti politisoituneesta uutisoinnista, jossa mylvii punavihreän systeemivasemmistolaisuuden ääni. Maailmantuska avaa tunnekanavan, hymyilevä porvari tarjoaa kaupallisia ratkaisuja kivun lievittämiseen. Poliittinen win-win, ellet sitten satu kuulumaan porukkaan, jonka on tarkoitus maksaa koko lysti.

+++

Terveen demokratian välttämätön peruspilari on riippumaton media. Eduskunnan alaisuuteen ja suurimpien puolueiden tosiasialliseen nimitysvaltaan kytketty mediamonopoli ei ole sellainen.

Massiivisen Ylen poliittinen ohjailu on helppoa, ja vihoviimeisenä typeryytenä Yle kytkettiin budjettirahoituksen liekanaruun.

Terve, nykyaikainen demokratia tarvitsee moniäänisen, monesta vahvasta ja itsenäisestä toimijasta koostuvan mediaekosysteemin. Yle ei ole tällainen ekosysteemi vaan sen vastakohta.

Yle on vuosikymmenten ajan ollut vallanpitäjien keino jättää huomiotta konsensuksen ulkopuoliset äänet ja pitää ainoina relevantteina yhteiskunnallisina keskustelijoina niiden puhuvien päiden harvalukuinen kaarti, joka puskee miljoonien suomalaisten olohuoneisiin joka ikinen päivä.

Järjestely on nerokas. Vallanpitäjien kannalta.

Mutta se jättää katveeseen ne, jotka eivät hyödy puolue-establishmentin mukaisen maailmankuvan tarjoamista kiiltokuvarooleista.

MatiasTurkkila
Perussuomalaiset Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Perussuomalainen-lehden ja Suomen Uutisten päätoimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu