Matias Turkkila

Soldiers of Odineille porttikielto Helsingin tiloihin?

Helsingin valtuustossa väännetään tänään kättä siitä, pitäisikö kaupungin tilojen tai alueiden vuokraaminen kieltää, jos kyseessä on ”rasistinen toiminta” tai väkivallan harjoittaminen tai suunnittelu. Kaupunginhallitus totesi asiasta noin viikko sitten, että pitäisi.

Valtuutettu Alviina Alametsän tekemässä aloitteessa täsmennetään: ”On syytä varmistaa, että Helsinki on kaikille turvallinen kaupunki, eikä kaupungin tiloja ja alueita käytetä esimerkiksi YK:n rotusyrjinnän vastaista sopimusta rikkoviin tilaisuuksiin, tai väkivaltaisen toiminnan harjoittamiseen tai suunnitteluun.”

Alametsä on julkisuudessa kertonut, että kiellolla pyritään rajoittamaan esimerkiksi katupartioinnistaan tunnetun Soldiers of Odinin toimintaa.

Vihreiden Alametsän Helsingin Uutisille antaman haastattelun mukaan suomalaiset ja turvapaikanhakijat kärsivät kiristyneestä ilmapiiristä, rasistisista iskuista, puheesta ja väkivallasta. ”Esimerkiksi Soldiers of Odin kulkee yhä kaduilla ja lietsoo pelkoa”, Alametsä toteaa.

Pohdintaan asiaa hetken verran.

+++

Rasismista:

Alametsä on nostanut esimerkiksi Odinit, mutta aiottu kielto ei rajoittune heihin. Rasismi on nostettu rajoittavaksi syyksi, mutta mitä tällä sanalla tarkoitetaan? Valaistaan asiaa viimeaikaisilla esimerkeillä:

- Verkkolehti Long Play kirjoitti poliisien facebook-ryhmän sisällä rehottavasta rasismista. Aamulehti vaati poliisia puuttumaan asiaan. Kysymys: Kielletäänkö poliiseilta Helsingin kaupungin tilojen käyttö?

- Valtuutettu Suldaan Said Ahmed syytti kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Harry Bogomoloffia yksiselitteisesestä rasismista ja vaati tämän eroa. Kysymys: Kielletäänkö varapuheenjohtajalta Helsingin tilojen käyttö?

- Suomen kuvalehden mukaan joka seitsemäs suomalainen on rasisti. Kysymys: kielletäänkö kaikilta määritelmään soveltuvilta henkilöiltä Helsingin tilojen käyttö?

- Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan venäläisten maakauppojen vastustaminen on rasismia. Kielletäänkö Helsingin tilojen käyttö niiltä, jotka vastustavat strategisten kohteiden kauppaamista venäläisille?

Vastaavasti väkivallasta:

- Pitkäaikainen poliitikko Paavo Arhinmäki joutui poliisin pidättämäksi väkivaltaisessa Smash Asem -mellakassa 2006. Paikalla oli myös naamioitunut Dan Koivulaakso (video, kohta 1:04-1:07).  

Asem-mellakan johdosta käräjäoikeus tuomitsi 22 vastaajaa väkivaltaisuuksista sakkoihin tai enimmillään puolen vuoden ehdollisiin rangaistuksiin ja 36 vastaajaa lievemmistä rikoksista sakkoihin. Vastaavantyyppistä mellakointia on nähty vuosien varrella jatkuvasti, varsinkin itsenäisyyspäivinä. Laitavasemmisto kannustaa iskemään olettamaansa fasismia vastaan lujasti, ja osa nuorista tarttuu yllytykseen.

Kysymys: Onko tarkoitus karkottaa yliopistolta kaikki ryhmittymät, jotka kamppailevat tarmokkaasti fasismiksi nimittämäänsä ilmiötä vastaan? Haluaako Helsingin kaupunki häätää muualle kaikki ne, jotka kuuluvat varisverkostoon, Antifaan, A-ryhmään?

Vihreiden puolueaktiivi, jonka nimi jääköön nyt tässä mainitsematta, ehdotti äskettäin Donald Trumpin ampumista. Kielletäänkö vihreiltä kaupungin tilojen käyttö?

+++

Mistä tässä asiassa on oikein kyse?

Nyt harkinnassa olevan kiellon olennainen ongelma on seuraava: virkamiehellä, joka tekee tilojen vuokraamispäätöksen, pitäisi olla yksiselitteinen kriteeri, jolla asia ratkaistaan. Nyt sellaista ei ole. Kuten lukuisista ylläolevista esimerkeistä voidaan päätellä, rasismi tai väkivalta on termeinä aivan liian huteria ja tulkinnanvaraisia käsitteitä päätöksenteon pohjaksi. Arviot ovat subjektiivisia, eli perustuvat arvioijan omaan harkintaan. Kaupunki ei voi toimia tällä tavoin.

Tarvittaisiin riippumattoman oikeusistuimen päätös.

Ja kuinka ollakaan, Suomessa on käynnissä oikeusprosessi, jossa arvioidaan Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toiminnan kieltoa. Asian oikeudellinen arviointi on hyvin vaikeaa, sillä perustuslaki määrää kokoontumis- ja yhdistymisvapaudesta. Molemmat ovat perusoikeuksia.

Toisaalta suurella yleisöllä on oltava oikeus turvalliseen ympäristöön.

Oikeusistuin arvioikoon, voiko ryhmittymä toimia Suomessa. Jos arvio on kielteinen, estettäköön samalla pääsy Helsingin tiloihin. Ei muuten.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Voiko enää paljon perussuomalaisemmin asioita ymmärtää, no sopii tyylin kuin kieli Trumpin takapuoleen.

Vihapuhe, rasismi, ja ääliömäisyys.

Perussuomalaisen vaikea ymmärtää, mitä nämä merkitsevät, vaikka teidän puolueessannekin on näiden kaikkien asintuntijoita.

Kysy Hakkaraiselta tai Halla-aholta, jollet muuten ymmärrä.

Odineilta, rasisteilta, vastarintaliikkeeltä ym. ääliöiltä on ihan hyvä antaa porttikielto.

Juu ei Arhimäelle, eikä Grahn-Laasoselle, ei Said Ahmedille jne.

Tällaiset asiat ovat usein liian vaikeita persuille, siksipä onkin hyvä että kysytte neuvoa, ettei taas kerran mene tyhjän äänestämiseksi, kun ei kukaan tiedä mitään mistään.

Ootte te huonoja.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Taas tuli petteriltä hyvin perustellut vastaukset jokaiseen blogin "väitteeseen" niinkuin aina. Maailma olisi saanut susta loistavan suvaitsevaisen puolueettoman diplomaatin kriisejä selvittämään. Voi olla että nobelin pysti olisi lyöty käteen aikoja sitten, olet sä niin hyvä.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Valtio harrasti ainakin muutama vuosi sitten parustuslain vastaista rasismia asettamalla ihmisiä etnisyyksien mukaan erinarvoiseen asemaan työtähakiessa. Kysymyksessä oli ironisesti vähemmistövaltuutetun määräaikainen virka.
http://teppomesimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/16602...
Eli teknisesti ottaen valtiollekkaan ei sai lainata tiloja? =)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ylempänä jo kommentoija Ritala viitanneekin siihen, että vasemmistolainen väkivalta on parempaa väkivaltaa. Samoin islamilainen rasismi taitaa olla reilusti parempaa rasismia, kun sitä ei tuomita mediassa eikä oikeusistuimissa ainakaan rasismina.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sitten kun saa tuomion rasisitisesta toimista, tai vihapuheesta, tai kansanryhmän halventamisesta, niin sellaisilta voisi kieltää kokonaan pääsyn tiloihin.

Persuilla on tietotaitoa tähän alaan. :)

Kimmo Veijalainen

Vihapuheloinnista ei voi saada tuomiota, koska sitä ei ole määritelty laissa tai muutenkaan eikä tietenkään siis kriminalisoitukaan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos Ritalan suvussa on yksi sellainen, niin pitäisikö mielestäsi kiellon koskea kaikkia Ritaloita? Vai jos Ritalan suvun päämies on sellainen, niin vainko silloin kielto kaikille?

Entä kun rikoksesta säädetty rangaistus on kärsitty, tulisiko silti asettaa kieltoja?

Vaikka ajatuksena ei rasisteja Helsinkiin, ei rasisteja minnekään, saattaa olla monenkin mielestä kaunis, sen toteutus voi olla aika rumakin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #21

"Scania täräyttää vain kerran, mutta rasisimin arvet ovat ikuisia."

Käyttäjän JariHelispuro kuva
Jari Helispuro

Loistavaa, Matias! Täällä näyttää olevan eräillä käsityksenä, että jotkut saavat ja toiset ei! Ja mitä tulee Odineihin, mikä toiminta heillä liittyy lähellekään tuota määritelmää, jossa kielletään Helsingin kaupungin alueen käyttö?

Jani Friman

Sittenhän pitäisi myöskin moskeijat sulkea Helsingistä, koska niissä harjoitetaan väkivaltaa + yllytetään siihen / rekrytoidaan jihadisteja, piilotellaan paperittomia pakolaisia. Ja koska myöskin suomenkansalaisilla on oikeus turvalliseen ympäristöön niin moskeijat pitäisi laittaa erityiseen tarkkailuun hetimiten. Ja milläs tavoin Odinit on rasistinen porukka? Siksikö, että heidän perustaja jäsenellä on natsismi vaikutteita? Ei se tarkoita, että koko porukka olisi natseja.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Osaako Matias informoida kuka ja ketkä johtavat nykyään Soldiers of Odinia? Kun perustamisasia oli esillä, järjestöä pykäsi väkivaltainen ja laista täysin piittaamaton, naisiakin pieksevä kansallissosialisti Mika Ranta. Mikä on tilanne tällä hetkellä?

Mikäli Turkkila haluaa turvata tämän tunnusjengin pääsyt Helsingin tiloihin, niin voisi ainakin valottaa ketkä ovat puikoissa. Sen perusteella turvallisuutta voi arvioida huomattavasti paremmin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllähän Matias tottakai kelpuuttaisi Odinit, heillähän on yhteneväiset tavoitteetkin, saada esteettiset haitat pois kylän raitilta.

Aina kun persut jossain tilaisuudessa marssivat, niin kummasti siellä on aina näitä vastarintaliikkeen hörhöjä, tai muita rasisteja.

Kyllä kaveri kaverin löytää.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Lähinnä nyt odotan Turkkilalta tietoja nokkamiehistä. On nimittäin jokseenkin huolestuttavaa että tyypit esiintyvät kyllä mielellään kuvissa, mutta selin kameraan. Piileksijöihin luottaminen on yhtä fiksua kuin sika säkissä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #14

"...että tyypit esiintyvät kyllä mielellään kuvissa, mutta selin kameraan."

Se on ymmärrettävää. SoO:n tunnuksethan obat takin selkäpuolella.

Käyttäjän MatiasTurkkila kuva
Matias Turkkila

Kuten valtuuston pöntössä totesin, en tunne odineiden putiikkia kuin pintapuolisesti.

Ei minulla ole mitään syytä turvata minkään putiikin pääsyä mihinkään, kunhan monisanaisesti totesin, että jos kieltoja jaellaan, niiden pitää perustua johonkin muuhunkin kuin mielivaltaan.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Onhan se häpeä mille tahansa kaupungille, jos nuo läpilahot Odinit alkavat leireillä kaduilla.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Paljon todennäköisemmin he leireilevät kadulla, jos eivät saa kaupungin tiloja vuokrattua.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Eikös olisi parempi sisätiloissa kuin ulkona Alaviiva Pöheikköä läpilahottamassa?

Kimmo Veijalainen

Pitääkö kaupungin virkamiesten vastaisuudessa mennä jonnekin retriittiin esim. päivittämään kaupungin rasismuksellista rekrypolitiikkaa, jossa työnhakijat arvotetaan syntyperän perusteella?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ehkä riittäisi, jos palkattaisiin politrukkeja, eli poliittisia ohjaajia. He valvoisivat, että kaupunkilaisten arvot ovat samat kuin päättäjien arvot. Osallistumalla arvojen mukaiseen toimintaan säännöllisesti kansalainen voisi saada ns arvokortin, joka suoraan osoittaisi hänen olevan oikeassa, ja erilaisissa valintatilanteissa etusijalla.
Tuo ei syrjisi ketään, koska jokaisella olisi mahdollisuus osallistua arvokoulutukseen ja arvoleireille - ehkä jopa arvo-meriseminaariin.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Erikoinen blogi jopa Suomen Uutisten päätoimittajalta. Ei se, että yksi valtuutettu syyttää toista valtuutettua rasistiksi, tee tästä toisesta rasistia. Ei myöskään SK artikkeli. Viimeisen kappaleen kanssa samaa mieltä päätoimittaja Turkkilan kanssa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Itseasiassa tekee, jos valkoisuus on ongelma ja Juutalaiset.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

No kuka sen sitten päättää että kuka on rasisti? Entäs jos kyseinen valtuutettu pääsee asemaan, jossa hän päättää Helsingin tilojen käytöstä ja kieltää toiselta valtuutetulta tilat rasismin takia?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

"No kuka sen sitten päättää että kuka on rasisti?"

Jos petteri saisi päättää niin kaikki muut kuin riitävän punaisesti ajattelevat.
Välillä tulee oikeasti mieleen kun ritalan tekstejä lukee, että onneksi sillä ei ole minkäänlaista valtaa. Olis meinaan vankilat täynnä väärin ajattelijoita.
Islamillakin on ihan sama tavoite euroopassa kuin oli hitlerillä mutta ritalat siitä viis välittää vaan oikein kutsuu islamia "kylään" .

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Turkkila ja minä olimme sitä mieltä, että oikeuslaitos voisi päättää asiasta, eikä ryhmä valtuutettuja. Ihmiset itse päättävät, ovatko rasisteja vai eivät, ei siihen kukaan pakota.

Käyttäjän MatiasTurkkila kuva
Matias Turkkila

Ne olivat vaan esimerkkejä siitä, että rasismi on subjektiivinen, havaitsijasta riippuva määre, eikä siksi erityisen hyvä mittapuu kielloille.

Oikeuden päätös olisi ollut parempi.

Annett Hjelt

Ensinnäkin Odinit turvaavat kadut olemalla läsnä ja tarvittaessa puuttumalla esim. ahdisteluihin.
Miksi HE eivät saisi kävellä kadulla (tai vuokrata tiloja?), vaikka hyväksytte kaduilla kulkeviksi (ja naapuriinne asumaan) avosylin: raiskaajat, väkivaltaa ihannoivat suomen laista piittaamattomat ja provosoijat/valehtelijat, pedofiilit sekä muita mukavia?
Odinit ovat ihmisiä jotka ovat huolestuneita lisääntyvästä väkivallasta ja turvattomuudesta omilla kaduillamme ja muuallakin.
Sana rasisti on pikkasen liian kepeästi käytössä nykyään joka paikassa. Ottakaapa heidän aatteestaan hieman enempi selvää.
Hyvä Odinit, kiitos teille kun jaksatte välittää!

Käyttäjän MatiasTurkkila kuva
Matias Turkkila

Hop!

Valtuuston kokous voi seurata täältä:

https://www.helsinkikanava.fi/kanava/fi/videot/liv...

Nyt ollaan kohdassa 6, tilakielto on asia nro 10.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Miten monta natsihenkistä persuilla on vielä saavuttamatta?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"- Valtuutettu Suldaan Said Ahmed syytti kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Harry Bogomoloffia yksiselitteisesestä rasismista ja vaati tämän eroa."

Siellä se piru (Bogo) parhaillaan johtaa puhetta Helsingin tiloissa, Kaupungintalolla.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kirjoituksella näyttää olevan 15 suositusta 379 Facebookjakoa.

Jo tuolta pohjalta voin sanoa, että PTRYYYHTTT... pitäkää tunkkinne.

Pahoittelen, jos tämä jonkun mielestä vaikuttaa siltä, että en kannata kansan syvien rivien tunnelmia.

Risto Koivula

Soldiers of Odin markkinoi nimessäänkin Alfred Rosenbergin väärennettyä kieli- ja historianteoriaa, jota muuten sen synnystä näihin päiviin asti on pidetty väärennetyn valetietieteellisen pseudoteorian arkkityyppinä - ja pidetään muualla maailmassa yhä.

http://ristojkoivula.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kultt...

http://anttiholopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20...

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2017/09/kantap...

https://www.pirkanblogit.fi/2018/risto_koivula/ei-...

https://hameemmias.vuodatus.net/lue/2018/02/suomen...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Alfred_Rosenberg

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Persujen yksi pääkiihoittaja on tullut ulos poterostaan. Hieman jälkijunassa, mutta hyvä antaa vähästäänkin!
Arhinmäki saa ns. kuraa niskaansa. Pääkiihoittaja Turkkila väittää, että Arhinmäki olisi jotenkin osallistunut väkivaltaiseen toimintaan. Väite on tyypillinen persuismi.

Kerrrotaa nyt mitä Arhinmäen osalta tapahtui. Hänet hysterisoituneet maalaispoliisit pidättivä hänen istuessaan Postitalon portailla. Hän ei riehunut eikä rähjännyt. Samalla aiottiin pidättää myös demarien kansanedustaja Ilkka Taipale.

Paikalla ollut ilmeisesti hesalainen poliisi totesi maalaispoliisille, ettei sitä voi viedä, koska hän on kansanedustaja! Siis ei eduskunnassa kansanedustajien (vas.) avustajana toiminutminen syyllistynyt mihinkään väkivaltaan tai rähinöintiin. Tämän voi jokainen todeta Turkkilan mainostamalta videolta.

Turkkila on valinnut puolensa. Hän asettuu Jesse Torniaisen aisankannattajaksi. Suosittelisin, että mikäli Turkkila saisi joltakin tutultaan Torniaisen tekemän pahoinpitelyn nauhoitteen, niin siitä voisi saada kunnon kiksit. Mutta ole iloisella mielellä, kyllä sinä saat odinistit kiittämään sinua.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Virheitten pääkiihottuja hyppäsi monttuun. Arhinmäki hurrasi kun kaksi poliisia teloitettiin.
Tossa on vanha juttu punaisten sankarista, luulen että ritalatkn kiihottuu.
https://www.iltalehti.fi/presidentinvaalit/2011121...

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Arhinmäen hurraamisväite on ns. stiiknafuulia.Mitä tulee Iltalehden kirjoitukseen, niin en siitä löytänyt kirjoittajan nimeä. Todennäköisesti itseään häpeävä persu.

Kimmo Pekkarinen

Jaajaa. Ei muuta toimintaa suuntaan, eikä toiseen. Soldiers of Odin ei ole Ry;nä rasistinen. Se, mitä jäsenet ovat yksityisesti, ei kuulu Ry;lle millään tavalla. Edelleenkin tulemme partioimaan myös Helsingin kaduilla riippumatta tällaisista aivopieruista.
Ry kiittää saamastaan huomiosta.

Risto Koivula

Se on nimeltään natsistinen - liittyy natsistiseen valekielitieteelliseen teoriaan ja sellaiseen liitettyyn mytologiaan.

Alfred Rosenbergilta putosi pää viime kädessä näiden pseudoteoerioiden takia Nürnbergissä.

Toni Rintala

Taisi Said Ahmed esittää, että PS on rasistinen..
Ja sanoi Helsingin valtuustosalissakin olevan rasisteja (PS)!
Hän kertoi ettei pelkää sanovansa heitä rasisteiksi.
Lopuksi Ahmed väitti, että PS tappaa ihmisiä.

Ovat Helsingissä valtuustossa keskustelleet jo pitkään rasismin kieltämisestä, mutta toistaiseksi vain PS on leimattu rasistiseksi (Soo:n lisäksi).

Klo 23:10 Arhinmäki mainostaa, että PS on rasistinen.
Klo 23:16 Said Ahmed kertoo lähteneensä politiikkaan mukaan PS:n rasistisuuden takia.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Lieksassa persut vaativat hygieniasyistä tilaa, jossa ei ole somalit oleskelleet."

useat tartuntataudit ovat viime vuosina lisääntyneet Suomessa.

Käyttäjän SatuRintala kuva
Satu Rintala

Onko somalit lopettaneet lasten silpomisen. Ihan oikeasti, eikä vain jonkun äänekkään julistuksen mukaan? Parasta on heittää rasistikortti, kun ei itse edes ymmärrä Suonen tasa-arvosta mitään.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persumedian päätoimittaja pistää tässäkin blogissa taas parastaan.

Tämä tarina kilpailee jo huvittavuudessaan viikottaisen Aku-Ankan kanssa.

Toisaalta Akussa on paljon enemmän asiaa ja totuutta.

Suunta on kuitenkin oikea, antaa palaa vaan ja opetuslapset taputtavat käsiään, muu Suomi nauraa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Päätöksen mukaan "Kaupungin omistamien tilojen asukaskäytön tulee olla edellä mainittujen arvojen mukaista ja tilojen käyttöä edistetään edellä mainittujen arvojen pohjalta selkeästi, avoimesti ja niin laajasti kuin se on mahdollista."

Toivottavasti myös kunnallisvero määräytyy jatkossa siten, että vain kaupungin arvojen mukaiset henkilöt joutuvat niitä maksamaan - muuthan eivät näköjään pääse verovaroin kustannetuista palveluista nauttimaan. Ei sillä, että haluaisin tarjota odineille yhtään mitään, mutta ihmisiä pitäisi kohdella tasapuolisesti ja kaikilla pitäisi olla samat oikeudet ja velvollisuudet.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Järjestö joka kuvauttaa itseään takaapäin on pelotteleva maffiajärjestö jota vastaan pitää suojautua. Nimenomaan paikallisen yhteiskunnan, kuntatasolla on puolustauduttava.

Käyttäjän jprantanen kuva
J-P Rantanen

Turkkila ehkä pelkää, että tilojen vuokraus estetään jatkossa persuiltakin...ja pelko on toki aiheellinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset