Matias Turkkila

Menneisyys juoksi tänään Soinin kiinni

Tänään päättyy yksi aikakausi.

Historia kiertää täydellisen ympyrän.

Se menneisyys, jota Soini koko aikuisikänsä pakeni, sai hänet tänään kiinni.

Katkelmia kirjasta Maisterisjätkä (2008):

”Kauteni SMP:n puoluesihteerinä oli elämäni kamalinta aikaa. Rakastamani puolueen vääjäämätön tuho oli edessä, eikä minulla ollut keinoja sen estämiseksi. SMP:n hajoaminen tapahtui taas, ihan kuin 1970-luvun alussa, eduskuntaryhmän kautta. Rehellisen ja pyyteettömän kenttäväen tuella nostettu puolue hajosi yläpäästä jo toisen kerran."

"Loikat olivat harkittuja, ja niiden tarkoitus oi aiheuttaa SMP:lle mahdollisimman paljon vahinkoa. Eduskuntaryhmän hajoaminen yksi kerrallaan aiheutti kestämättömän tilanteen.."

"En kerta kaikkiaan suostu ymmärtämään oman äänestäjäkunnan ja puolueväen pettämistä. Kun enemmistö puolueen eduskuntaryhmän jäsenistä yksitellen kuka mistäkin henkilökohtaisesta syystä päättää hylätä puolueensa ja sitä kautta kannattajansa, puolueen elinvoima on mennyttä. Mikään puolue ei kestä kansanedustajiensa enemmistön rappiota. On aivan selvää, että myös puoluesihteeri Timo Soinilla on näissä tapahtumissa peiliin katsomisen paikka.”

+++

Soini valittiin 1992 puoluekokouksessa puoluesihteeriksi. Hän jatkoi tehtävässä SMP:n konkurssiin, vuoteen 1995 asti.

Kesäkuussa 2017 hän loikkasi perussuomalaisista, ja 5.3.2019 hän käänsi selkänsä sinisille. 

Soinin miina, josta aiemmin kirjoitin, laukeaa nyt jäljellä olevien sinisten käsiin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hyvä vaan että ainakin siniset ootte saanut pois ilman että kenenkään muun on tarvinnut vaivautua. Jatkakaa samaan malliin.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Pohdin tuolla jossain toisaallakin, että jos jytkyjä ja intohimosalkkua ei lasketa, niin mistä kaikesta, poliittisesti ja yhteiskunnallisesti merkittävästä tulemme Soinin poliittisen ja yhteiskunnallisen "jalanjäljen" muistamaan ja häntä siittä tai niistä asioista häntä vielä myöhemminkin kiittämään...?

...Herää epäillys, että oliko hän sittenkin sutki poliittinen peluri ja politiikan pisnis-ja kauppamies, toimialana populismipolitiikka-peluri joka sittemmin hävisi pelinsä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hän on ollut hyvä näytösharakka, joka on näyttänyt mistä oikeistopopulismissa on kyse.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

"Herää epäillys, että oliko hän sittenkin sutki poliittinen peluri ja politiikan pisnis-ja kauppamies, toimialana populismipolitiikka-peluri joka sittemmin hävisi pelinsä?"

Oli, eikä mitään muuta koskaan ollutkaan. En arvannut että joku vielä pohdiskelisi asiaa. Mutta tuo taisikin olla vain retoriikkaa.

Käyttäjän MatiasTurkkila kuva
Matias Turkkila

Taitava käsitteellistäjä, populistisen perinteen jatkaja, parhaina päivinään erittäin uuttera kiertäjä siellä, minne muut poliitikot eivät halunneet mennä. Veikkasi usein oikein, joskaan ei aina. Ravitallin kokoaja, ei itse varsinainen pinkoja.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

... Täydellinen toheltaja, tyyliin Lex Soini.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Vuosia seuranneena Perussuomalaisten touhuja, niin sen voi kiteyttää sananlaskuun "tyhjät tynnyrit kolisevat eniten".

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Jep. Matiaskaan ei olisi koskaan saanut huomiota ilman Soinia.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Vaikea sanoa. Kyvykäs pääsee elämässä yleensä eteenpäin, eikä se ole yhdestä henkilöstä kiinni. Pitää muistaa että Soini petti lukemattomien muiden ohella myös Turkkilan.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Minusta on ninänsä koomista että persut kumminkin on Soinin puoluen joilla pääsi ratsatamaan nykyiset edustaja. Itse näin aikoinaan kuplan läpi. Kun Halme pöäsi läpi..

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kunhan pössyttelystäsi selviät, niin huomaa että Soini pääsi Halmeen suosiolla läpi. Vaikkakin eri vaalipiiristä, mutta Halmeen helmassa.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Pelasti suurella äänisaaliillaan tuolloin, niin Soinin kuin persutkin.

Soini kertoi aikanaan, että käy viikottain ystävänsä haudalla-ministerinä tuskin on "ehtinyt?"

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Halme on siis teidän arvostettu sankarivainajanne. Suomen kansa aivan ylevöityy kun saa moisia uusia historiallisia esikuvia. Persukoulussa joka lapsen täytyy tietää että Halme nosti Soinin eikä päinvastoin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #10

Öhö öhö.

Ei kenenkään arvostettu sankarivainaja. Surullinen tarina, mutta eihän sinihapolla sympatiaa tai vaativampaa patiaa, empatiaa ole.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #11

Halme ei koske minua millään lailla. Naurattaa tuo teidän historiankertomuksenne ortodoksia. Että on välttämättä ymmärrettävä Soinin ja Halmeen yhteispeli sellaisena että Halme auttoi Soinia mutta ei päinvastoin.
Se että te mielellään ylipäätään korotatte rikollisia on sitten lisämauste joka tietysti askarruttaa tavallista tallaajaa. Kato kun oppinut että paras pysyä kaikenmaailman raiskaajista ja huumerikollisista vähän kauempana.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #13

Olet sinäkin Sini oikeasti jotain ihan muuta. Rauhaa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #11

Peukut molemmille sanailusta, piristää aamukahvin ääressä.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #10

...Eipä sentään, vaikka agendalle otti suuret uudistukset: kellokortit eduskuntaan ja mummoille turvalliset matkat K-kauppaan...

Muistan kun hän valintansa jälkeen istui aamuteeveessä "Ison Masa" Saarikankaan kanssa ja totesi, että tässä sitä vaan, yksinhuoltajaäidin poikana vuorineuvoksen kanssa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Niin Halme oli äänisampo. Toki huumehörhö ja pirin suurkuluttaja.,Soini hyväksikäytti huumeriippuvaista.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Lyhyt on muisti Turkkilalla, taisi olla Saarakkala ainoa puolueen silmäätekevistä joka kritisoi Sipilään hallitukseen menoa. Halla-aho joka joukkoineen teki "palatsivallankumouksen"ilmoitti välittömästi halunsa persujen jatkavan Sipilän hallituksessa toteuttamassa yhdessä keskustan ja ja Kokoomuksen kanssa sovittua hallitusohjelmaa. Tällä perusteella Soinin "ulospotkiminen" puolueesta oli puhdasta valtapolitiikkaa, mistään poliittisista linjaerimilisyystä on turha höpötellä, kukaan politiikkaa seuraava ei sihhen usko, tuskin persut itsekkään jos itseään kohtaan rehellisä ovat.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

”Kaikkeni annoin ja paljon sain. Jokainen elämäni päivä, kuukausi ja vuosi on ollut minulle hyväksi”, Paksukainen pakisi plokissaan. Siinähän se tuli: kaikki on ollut minulle hyväksi. Ensin kantorakettina oli Toni Hölmö, sitten Ohukainen. Soini on kyyninen opportunisti jolle mikä hyvänsä kantoraketti kelpaa.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

"ilmoitti välittömästi halunsa persujen jatkavan Sipilän hallituksessa toteuttamassa yhdessä keskustan ja ja Kokoomuksen kanssa sovittua hallitusohjelmaa."

Eikö se ollut niin, että persuille oli tarjottu pitkä lista heidän asioita, joita hallituksessa piti toteuttaa. Hallitus oli toteuttanut 2017 mennessä vain muutaman kohdan. Halla-aho vaati koko listaa toteutettavaksi, mikä ei tietenkään hallituskumppaneille käynyt. Alettiin puhua arvoista. Kyllä Soini ajoi hallituksessa niin päinvastaista politiikkaa aikaisempiin puheisiinsa nähden, että siitä ei voinut mitään muuta seuratakuin se mitä tapahtui.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

--Halla-aho joka joukkoineen teki "palatsivallankumouksen"ilmoitti välittömästi halunsa persujen jatkavan Sipilän hallituksessa toteuttamassa yhdessä keskustan ja ja Kokoomuksen kanssa sovittua hallitusohjelmaa.--

Ylipääsemätön ongelma seurasi siitä että keskusta, kokoomus ja Timo Soini olivat jo sopineet ettei hallitusohjelmaa noudateta perussuomalaisten tavoitteiden osalta.

Halla-aho sen sijaan vaati että hallitusohjelmaa aletaan noudattaa kokonaisuudessaan. Se ei Sipilälle kelvannut ja niin sai Soini jatkaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persujen historiankirjoitus on kuin Stalinin tarinaa.

Ensin vuosikaudet katsottiin isä-aurinkoista ylöspäin, jolloin hän oli jumalasta seuraava.

Mutta sitten huomattiinkin, että meillähän on oma lipeväkielinen mestari riveissä, jolla on parempi ja rasistisempi linja, jolla saadaan jäsenistöme paremmin kiihotettua.

Isä lähti, mutta ikävä jäi, jotkut itkevät lattialla perään, vaikka julkisuudessa sitä onkin vaikeaa tunnustaa.

Onneksi uusi mestari johdattaa opetuslapsensa uudestaan päivänvaloon, ja on aika pyyhkiä kyyneleet.

Mestarilla on vain yksi ohje, vihaa pakolaista, vihaa esteettistä haittaa kylän raitilla, vihaa erilaista ihmistä.

''Mediamestari'' Turkkila saa levittää aatettamme, kunhan itkultaan pystyy.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Tilataksidemokratia" ja kapea puolueen kärki ja henkilökultin kehittyminen olivat selvä merkki sisäisestä rappioitumisesta. Lähes 20 vuotta yksi puheenjohtaja, ei toimi missään organisastiossa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Juu ei. Mutta yli 15 vuotta kelpasi hyvin Turkkilalle ja Halla-aholle. Millä kohtaa se raja tuli vastaan? Eikö ollut odotettavissa että yli viisitoista on niinkuin vähitellen liki 20.
Voi teitä. Itsepetoksenne tuotte tänne koko kansan katsottavaksi.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Populismissa on kyse siitä, että valtapuolueet (ei-populistiset) vuosikymmenien työllä luovat mahdollisuuden populismille. Soinin suuruus on siinä, että hän jaksoi odottaa, oli paikalla ja valmis kun aika koitti.

Ja koko laavahillotolppa ei ole vielä käytetty, ja lisää kertyy. Kuka mahtaa korjata jättipotin (luultavasti 2020 -luvulla)?

Populismi on ja pysyy politiikan oleellisena ulottuvuutena ja mahdollisuutena (silloinkin, kun sille ei hetkeen ole tarvetta). Tarvitaan vain sopivan kuivettunut ja vaihtoehdoton eliittipolitiikka. S'on niin kuin aamumurot ja maito. Puuroja ja vellejä ei tässä analogiassa nyt tarvita.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Totta, mutta se, että populistit pääsevät tai halauavat valtaan se on yleensä sen homman juju.

Populistien päätöksentekokyky onkin sitten täysin onnetonta, populisti huutaa, lupaa ja mesoaa, mutta se sädekehä tuhoutuu, kun joutuu vastuuseen.

Ihminen on siitä omituinen otus, että se uskoo helposti popululistien ja muidenkin puolueiden lupaukset, harva ajattelee, että täällä Suomessakaan yksi puolue ei koskaan hallitse, ja silloin on tehtävä myönnytyksiä.

Miten esim. persut kuvittelevat hallituksessa toimivansa, kannattajakunta on sellaista, että he eivät hyvksy mitään myönnytyksiä, se on kaikki tai ei mitään, ja siksipä puolue on onnettomassa tilanteessa, kun hallitukseen ei voi mennä.

Kuinka kauan sitten kannattaja kuitenkaan kuuntelee populisteja, jos oppositiossa ollaan vaalikausia peräkkäin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Persujen ohjelma on alusta asti perustunut haaveille ja utopioille. Voidaan sanoa että pääosassa vaalityössä ovat olleet haudan haamut kumpujen yöstä.

Samalla tavalla kuin Soinin persuilla, haudan haamut vetävät myös Halla-ahon persujen vaalivankkureita.

Koska haamut eivät ole todellisuutta, vaan mielikuvitusta, ne voivat toimia vain ihmisten mielikuvien säätelijänä ja ne voivat siten ohjata poliittista valintaa vaaliuurnilla, mutta haudan haamuista ei ole mihinkään kun pitäisi tehdä oikeaa realipolitiikkaa.

Sen takia, jos persut pääsee hallitukseen joskus, sille tulee käymään kuten sinisille, haamut häipyvät, karkaavat, katoavat jonnekin ja niiden myötä kannatuskin katoaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

SMP:lle hallitusvastuu osoittautui kohtalokkaaksi ja niin myös nyt Sinisille. Hallitukseen ei kannata mennä vain tyydyttämään henkilökohtaisia intohimoja.

Pekka Vennamo sai palkkioviran, saaneeko Soini?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Tulisikohan persut vihervasemmisatolaisen hallituksen takuumieheksi, jos jostain syystä heitä alettaisiin kaavailla. Sehän olisi duunarien ja vähäosaisten kannalta hieno juttu. Jäisi tietysti nähtäväksi millainen on ministerihalukkuuden voima. Ja onko nykyisenlainen maahanmuuttopolitiikka kynnyskysymys? Puolin ja toisin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"onko nykyisenlainen maahanmuuttopolitiikka kynnyskysymys? Puolin ja toisin."

Maahanmuuttopolitiikka ei ole enää mikään komkreettinen juttu sitten kun hallitusohjelmasta neuvotellaan. Se on vain yksi niistä haamuista joilla persut houkuttelevat äänestäjiä.

Kaikkihan tietävät ettei haamuja ole olemassa, paitsi hoitajina vanhustenhoitolaitoksissa.

Äänestäjät voivat uskoa haamuihin, mutta haamut eivät vaikuta hallitusneuvotteluissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset