Matias Turkkila

Yle Kioski viritti vaalikoneensa tahallaan suosimaan vihervasemmistoa

Totesin SU:ssa noin viikko sitten, että "Yle Kioskin johdatteleva vaalikone on läpimätä. Ja että se kone on sakeinta puppua, mitä suomalaisten vaalikoneiden historiassa on koskaan nähty".  Lapin yliopiston dosentti, tutkimusmenetelmien lehtori  Arto Selkälä sanoo tänään käytännössä samat asiat. Moitteet on erittäin kovia. Näyttäisi olevan niin, että Yle on tahallaan virittänyt vaalikoneensa suosimaan vihervasemmistoa. Toiminnan laillisuus on vähintäänkin kyseenalainen. 

Tein videoblogin aiheesta: 

https://

Videon teksti tässä alla: 

Tänään Lapin yliopiston Arto Selkälä ottaa todella vahvasti kantaa Yle Kioskin vaalikoneeseen. 

Dosentti ja tutkimusmenetelmien lehtori Arto Selkälä toteaa, että Yle Kioskin vaalikone sisältää "Räikeintä propagandaa, mitä ennen vaaleja on nähty". Juttu on maksumuurin takana, joten kannattaa ehkä kurkata tänne

Puhutaan nyt siis Suomesta. Me ei puhuta nyt siis Venezuelasta, Kuubasta tai Saddam Husseinin Irakista.

Puhutaan Suomesta. Suomeen tehdyistä, yleisradioyhtiön ylläpitämistä vaalikoneista. 

Arto Selkälän mukaan Vaalibotti-niminen vaalikone "rikkoo monin tavoin kysely- ja arviointimenetelmien yleisiä sääntöjä".

Kone ohjaa Selkälän mukaan vastaajaa ”vihervasemmiston ehdokkaiden suuntaan”.

Kirjoitin ihan samalla tavalla viikko sitten: Yle Kioskin vaalikone ei esitä kysymyksiä tavanomaiseen tapaan. Sen sijaan vaalikone johdattelee ja tuputtaa poikkeuksellisen voimakkaasti valmista mielipidettä siitä, mikä on oikea vastaus.

Tämä ei ole enää ookoo. Tämä alkaa olla sillä hilkulla, onko tämä ylipäätään edes laillista. 

Lohjalainen perussuomalaisten Ossi Tiihonen on jättänyt eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun vaalibotista.
Hän painotti asian kiireellisyyttä, koska vaalit ovat niin pian. 

Yritimme eilen tuntikausien ajan saada kiinni Ylen ihmisiä, jotka ovat aikaisemmin maireina ylistäneet tätä vaalikonetta julkisuudessa

Seurasi syvä hiljaisuus. He eivät vastaa. 

Yle, jonka lakisääteisenä tehtävänä on tukea kansanvaltaa, tekee aivan killissä olevan vaalikoneen, ja kun sen ilmiselvät virheet osoitetaan, yhtiö kieltäytyy vastaamasta. 

Kun sieltä lopulta saadaan joku kiinni, he eivät näe vaalikoneessa mitään vikaa. 

Tää Yle Kioskin vaalibotti on nimenomaan tarkoitettu nuorille. Ylellä sanotaan tämä Aamu-tv:n lähetyksessä.

Nuoret ovat tutkimusten mukaan kaikkein herkimpiä uskomaan sitä, mitä vaalibotti sanoo. 

Ison median vaalikonesähläämistä seuranneet tietävät, että HS viritti oman vaalikoneensa aivan pimeään asentoon, ja joutui sitten korjaamaan sitä. Mulle kävi tän koneen kanssa kylmät, samoin Jyrki Kasville. 
Eli jos etsi ehdokasta täsmälleen samoilla vastauksilla kuin minä, niin Hesari tuputti ihan eri tyyppiä. Sama Kasvilla, ja monella muullakin. 

No arvatkaas mitä? 

Ylen vaalikoneessa - ei siis Yle Kioskin nuorille suunnatussa vaalikoneessa vaan siinä toisessa, niinsanotusti varsinaisessa vaalikoneessa, on samantyyppinen bugi. 

Jos siinä etsii ehdokasta TÄSMÄLLEEN SAMOILLA vastauksilla kuin Jussi Halla-aho, niin arvatkaa, tuleeko sieltä suosituksena Jussi Halla-aho

No ei tule. 

Tästä asiasta uutisoi Seura. 

Ongelmaa on muidenkin ehdokkaiden kanssa. 

Ylen molemmat vaalikoneet ovat sekaisin. 

Vaalikoneilla on vahva vaikutus vaalitulokseen. 

Yle ja Hesari vaikuttavat molemmat vaalitulokseen tällä hetkellä. Tämä ei ole mielipidettä, vaan faktaa. Hesarin kohdalla kyse saattaa olla tyhmyydestä.

Mutta Yle Kioskin kohdalla touhu on niin ilmiselvää ja läpinäkyvää, että kyse ei ole enää virheestä. 

On yleisessä tiedossa, että Yle on kallellaan punavihreälle laidalle. 

Yle nimittää Kioskin vaalikoneen pääsuunnittelijaksi vihreän aktiivin. 

Vaalikone viritetään suosimaan politiikan punavihreää laitaa. 

Tämä ei ole vahinko. Tämän haluttiin olevan näin. 

Ylen johto ei ole enää tehtävienne tasalla. Olisi aika vetää johtopäätökset. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

26Suosittele

26 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Ainakin Hesarin vaalikone siis valitsee vastausten perusteella ensin puolueen ja sitten ehdokkaan. Tämä on sikäli mielekäs järjestys, että useimmat valituksi tulleet ehdokkaat eivät ole sitoutumattomia vaan äänestävät puolueensa tai eduskuntaryhmänsä mukaisesti.

Yksilöiden omia vastauksia painottavat vaalikoneethan antavat eräänlaisen illuusion yksilöiden riippumattomuudesta, millä ei kuitenkaan ole kovin suurta relevanssia edustajien toiminnalle.

Tällöin ehdokas, joka äänestää puolueelleen epätyypillisesti, epäilemättä voi löytää itsensä "väärästä puolueesta". Siinä epäilemättä vaikuttaa paljon se, miten puolueiden ydinasiat painottuvat vaalikoneen kysymyksissä. Jos puolue on profiloitunut vaikkapa talouspolittisesti, mutta talouspoliittisesti jakavia kysymyksiä on vain pari, voivat vaikkapa puolueen vähemmän merkitykselliset ympäristökannat nousta painoarvoltaan suuremmiksi, jos niitä koskevia kysymyksiä on useita.

Ehkä kuitenkin kannattaisi olla reilu ja ei muodostaa "puolueiden vastauksia" puolueen ehdokkaiden vastausten keskiarvosta, vaan aivan puolueiden itsensä virallisesti määrittämänä.

Feministipuolueen taktiikka vastata kaikki lähes samoin toi esiin mielenkiintoisen matemaattisen aspektin. Normaalisti jakautuneen pilven keskikohta on aina lähempänä mitä tahansa avaruuden pistettä kuin pilven kaikkien pisteiden etäisyydet keskimäärin, jolloin siitä saa hieman etua. Vaikutus ei tosin ole kovin suuri.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jotta voisi ottaa kantaa Selkälän näkemyksiin olisi tarpeen tietää enemmän hänestä henkilönä sillä dosenteillakin on oma agendansa ajettavanaan. Translaki näyttäisi Suomen Uutisen mukaan häntä kovin närästävän ja olisi hyvää tietää miksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Varsinainen Ylen vaalikone onkin sitten viritetty perussuomalaisia suosivaksi. En voi muuten käsittää sitä, että vaikka muutama piraatti ja liberaali oli kärjessä niin muuten perussuomalaiset parhaiten sopiva puolue.
Joten täysin biasoitu vaalikone. Onneksi vielä ei tarvitse äänestää vaalikoneen mukaan.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"En voi muuten käsittää sitä, että vaikka muutama piraatti ja liberaali oli kärjessä niin muuten perussuomalaiset parhaiten sopiva puolue.
"

Ei tuo nyt ihme olisi. Itse pidän monista piraattien ja monista perussuomalaisten kannoista. Vaalikoneissa olen saanut kärkeen kummankin puolueiden ehdokkaita eli tuntuu omalla kohdallani toimivan. Kieltämättä piraatit+perussuomalaiset ovat outo parivaljakko kärkeen, mutta huonoista vaihtoehdoista ovat itselleni parhaimpien joukossa. ... osin samoista ja osin eri syistä. Eihän tuolta sellaista puoluetta löydy monellekaan, jonka kaikki linjat istuisivat omiin kantoihin täydellisesti.

Ohimennen lisättynä.... blogisti on kyllä Ylestä oikeassa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

No, oli keskusta sentään kolmanneksi sopivin puolue... Ihan piraattien kannassa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Tänään ajessani aamulla töihin selailin radiokanavia ja ylen radiokanavalla käytiin debattia aiheesta. Vieraana oleva herra kertoi käyttäneensä vaalikonetta ja hänelle suositeltiin ensimmäisenä kommunistipuoluetta, toisekseksi feministipuoluetta ja keskustaa. Kertoi, ettei hän ole aatteeltaan mitään näistä, mitä vaalikone ehdottaa.

Täyttä paskaa, koko punavihreys.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ehkä tällä herran sisällä asuu kuitenkin pieni punavihreä aate, hänen sitä itse ymmärtämättä.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Ehkä sama logiikka pätee myös Kommentoija Joensuun kommentin #3 tulkintaan?

Vai sovelletaanko tässä Vihreää Logiikkaa™, eli säännöt "tarvittaessa muuttuvat"?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #12

Niinhän ne muuttuvat. Tähän saakka perussuomalaiset ovat selitelleet mielipidekyselyjen tuloksen milloin mitenkin käsitellyiksi. Nyt ne näyttävät yhtäkkiä kelpaavan...

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #15

No, yritin vain sovittaa loogista päätelmää, josko Juhon sisällä asuu pieni Persu, koska Arto arveli Riston sisällä asuvan pienen puniikin vaalikonetuloksen perusteella.

Totesin vielä, että vihreä logiikka voi singularisoida tämänkin.

Kyllähän tulokset kelpaavat, jos ne vaikuttavat antavan oikean tuloksen, olipa ne sitten hyviä tai huonoja. Sellaisten varaan voi laittaa päätöksentekoa.

Matti Suhonen

Mainitun Venezuelan vaaleja tarkkaillaan. YK, Euroopan neuvosto, EU:n vaalitarkkailijat...

Olisiko nyt syytä pyytää ulkopuolisia vaalitarkkailijoita Suomen vaaleja seuraamaan. Ei kysymysmerkkiä, sillä tämä on ns. retorinen kysymys.

Ilkka Huotari

"Yliopistonlehtori LK:lle: Yle Kioskin vaalikone on räikeää propagandaa"

https://www.verkkouutiset.fi/yliopiston-lehtori-lk...

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Eikä tahallaan, vaan ihan tarkoituksella.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

YLE on häpeäksi Suomelle. Luulisi, ettei mikään sivistysvaltiota kannattava ja itseään kunnioittava puolue voi hyväksyä tällaista. Jostain syystä YLE on kuitenkin saanut suoltaa vasemmistopropagandaansa jo vuosikymmeniä, eikä yksikään hallintoneuvosto ole sitä kuriin pistänyt.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jussi ei ole ainoa, jolla on tää ongelma...

Ei varmasti ole. Moni poliitikko on puolueensa kanssa eri mieltä asioista, puoluetovereista puhumattakaan.

Jukka Ryhänen

On helppo arvata että siellä on mietitty päät sauhuten voidaanko tästä joutua syytteeseen tai muuhun liriin ja luettu rikoslakia ja konsultoitu tuttuja saman aatteen juristeja vähin äänin.

Sitten on hokattu että rikoslakihan on pahasti jäljessä että voidaan melko huoletta väärentää nämä tulokset, ja ainahan tämä voidaan selittää tekniseksi virheeksi, ja jos ihan pakko on niin korjata.

Käyttäjän JukkaHalttunen1 kuva
Jukka Halttunen

Minun tuloksissa viisi kymmenestä ensimmäisestä koneen antamasta ehdokkaasta oli perussuomalaisia.

Kaikesta sitä sitten pitääkin kohkata.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset